Частната инициатива за изпращане в космоса на миниатюрна Звезда на смъртта набра средства чрез групово финансиране

1
101
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: основателят на инициативата Блейз Сандърс с неговия модел на Звездата на смъртта. Photo credit : Deathstarinspace.com

 

6 май 2019 г. 13:45 ч.

Светослав Александров. Космическите проекти са доста популярни на платформите за групово финансиране – и има защо. Те дават възможност на отделните привърженици и спонсори да участват лично в реализацията на инициативите. Така и инициативата за изпращане на малка Звезда на смъртта в космоса успя да набере нужните й $18.420 на уебсайта Kickstarter. 

Ако всичко мине наред, изстрелването на малката звезда ще стане навръх премиерата на Епизод 9 от поредицата „Междузвездни войни“ през декември тази година, с помощта на новоразработваната ракета „Дискавъри“ от американската компания Юнайтед Фронтиърс. 

Напомням на читателите, че груповото финансиране е предпочитан начин сред предприемачите за добиване на средства, ако не разполагат с достатъчно собствен капитал. Мнозина имат желание да разработят свои космически проекти, но малцина са с възможностите на Джеф Безос и Илон Мъск. Груповото финансиране е шанс за всеки. На този принцип през последните няколко години бяха реализирани няколко космически проекта – „Скайкюб“, „КикСат“ и АрдуСат“. „КикСат“ е пример за зашеметяващ успех – инициативата даде възможност на всеки любител да има свой собствен миниатюрен спътник само за около $300 долара. 

Разбира се, дори и при успешно финансиране, винаги има шанс за проблеми, аварии и отлагания – което си е типично за космическия отрасъл. Не всички проекти отбелязват успех – например руската инициатива „Маяк“, в рамките на която спътник трябваше да разгърне голямо огледало в орбита, не се увенча с желания резултат – спътникът бе изстрелян успешно, но разгръщането не протече по план. „Маяк“ бе финансиран посредством руската платформа Бумстартер. 

А някои проекти като Space Elevator Science никога не потръгват, разочаровайки хората, които са инвестирали в тях. 

Причината, поради която инициативата за изпращането на Звезда на смъртта в космоса успя в набирането на средства, бяха интересните награди – всеки, който подкрепяше проекта, получи възможността да прати отвъд атмосферата нещо свое. Така аз например само за $9 долара придобих привилегията да пратя в космоса цитат от книгата си „Аз, виртуалният астронавт“ на дигитален носител, а за $25 – цитат, съобщение или име на физически носител. Други хора имаха възможност да изстрелят за около $80 долара свои собствени малки предмети – пръстени, снимки и т.н. 

Сега всичко е в ръцете на Блейз Сандърс, който, след като е получил своите средства, трябва да оправдае очакванията на тези, които са го подкрепили. Като, разбира се, е редно всички подкрепящи да проявят нужното търпение. Нека не забравяме, че „КикСат“ беше финансиран през 2011 година, но той премина през серия от отлагания, един неуспех и чак през сегашната 2019-та година миниатюрните любителски спътници бяха изведени в космоса. 

Надяваме се, че в близко бъдеще космическото пространство ще стане още по-достъпно за всеки човек, което ще е неизбежен факт с комерсиализацията на космонавтиката. 

За повече информация: Death Star Kickstarter initiative

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/