Бизнесът иска преструктуриране на НЕК и смяна на ръководството му

1
99
Добави коментар

Национално представителните работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, определят поведението на НЕК в сектор „Енергетика“ като неадекватно и настояват за преструктурирането на държавното дружество и смяната на неговото ръководство. Според бизнеса в момента съществуват бариери пред вноса на електроенергия, забавя се въвеждането на интегриран пазар „В рамките на деня“ и потребителите са оставени „на гравитацията на настроенията в държавните електроцентрали и по-специално в НЕК“.

Според работодателските организации, които изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, това са основните причини цените на електроенергията на свободния пазар са нереално високи, като в последните два дни те са най-високите в целия Европейски съюз.

Цените варират от 100 до 210 лв./МВтч за пикова електроенергия в рамките на два последователни работни дни на пазар „Ден напред“, а при „компенсиращия“ незадоволеното търсене пазарен сегмент „В рамките на деня“ се стигна на 8.05.2019 г. и до цени, надхвърлящи 247 лв./МВтч при едва 451 МВтч търгуван обем за 24 часа, пише в позицията.

Бизнесът настоява да се преодолее изкуствения дефицит като дружествата от групата на БЕХ оферират на сегмент „Ден напред“ адекватни количества при ценова структура, аналогична на утвърдената по ангажимента с Европейската комисия. Оценяваме този дефицит на около 80-100 МВт, което е дори под капацитета на малък блок от ТЕЦ „Марица изток 2“, пише в позицията.

Също така работодателските организации настояват за преструктуриране на НЕК чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия с цел избягване на манипулации.

Настояваме за създаване на условия за реална конкуренция между производителите на електроенергия, предприемане на мерки за преструктуриране на държавния сектор в енергетиката, пазарна интеграция със съседни страни във всички пазарни сегменти, казва бизнесът.

Той също така иска адекватни компенсации за индустрията, вкл. за индиректните разходи за емисии.

Предвид необходимостта от издаването на Заповед Е-РД-16-193/09.04.2019 г. на министъра на енергетиката, с която вместо да се обезпечи електроенергия за свободен пазар, се ангажират 600 000 МВтч до 30.06.2019 г. от ТЕЦ „Марица изток 2“ за регулиран пазар, което само за два месеца изземва десетки милиони лева от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, настояваме да се организира задълбочена проверка в НЕК и ЕРП-тата (вкл. сигнализирайки КЕВР и прокуратура) на реалните причини, довели до преждевременното изчерпване на квотно предвидената електроенергия за регулиран пазар, завършва позицията. /www.economic.bg