15 неща, които трябва да знаете преди да пътувате до Япония

1
146
Добави коментар
setlans
setlans

Япония е държава с богата култура, която всеки трябва да посети при първа възможност. Със своята красива природа и хилядолетна история, тя несъмнено е гореща точка за всеки любител на пътешествията.

Нейната тайнственост и дива природа привлича хората със жажда за адреналин, но какво трябва да знаем преди да пътуваме до Япония?

Бакшиши

В Япония не се дават бакшиши. Японците вярват, че доброто обслужване е стандарт, който няма нужда да се заплаща допълнително. Много служители биха се обидили, ако им подадете пари.

Къде не трябва да давате бакшиш? Бакшиши не се дават в ресторанти, спа комплекси, на таксиметрови шофьори, в салони за красота, както и в повечето хотели.

Къде можете да оставите бакшиш? Бакшиш можете да оставите, ако сте се настанили във висок клас „Рьокан“ (традиционна японска гостоприемница). Но и тук никой не го очаква от вас.

Как се оставя бакшиш? Има си правило за оставяне на бакшиш. Малка сума пари се поставя в плик и се оставя на масата. Никога не се дават пари директно на ръка – счита се за обида. Но дори и при спазени правила, пак е възможно да ви догонят на улицата и да ви върнат парите.

Не яжте, докато вървите

За разлика от България, където нямаме проблем с хората, които се хранят и ходят едновременно, в Япония това е нещо, което не се счита за приемливо.

Счита се за некултурно да се храните и ходите едновременно. Първо, това е признак за неуважение към храната и второ – можете да нацапате случайно друг минаващ покрай вас.

В същото време, напълно приемливо е да се храните прави. Ако огладнеете и не ви се сяда в ресторант, най-добре е да си купите някаква храна и да стоите мирно на тротоара, докато се нахраните.

Ескалаторите

Както знаем, японците са известни със своята организираност и точност. Всяка сутрин, всеки работещ японец, трябва да стигне до работата си в точно определеното време.

Закъсненията се наказват. Поради тази причина, за да не пречите на бързащите хора, трябва да знаете как да използвате правилно ескалаторите.

Ако не бързате за никъде, то вие трябва да застанете в лявата част на ескалатора – тя е за стоящите. Ако бързате обаче – то трябва да използвате дясната част. Тя е за ходещите хора, които трябва да стигнат до работата си.

Това е общо правило, което обаче има своите изключения, например в Осака, където е на обратно. Затова първо огледайте как се движат хората и тогава се качете на ескалатора.

Номер 4

Думата за „четири“ в японския език звучи много близо до думата за смърт (има две думи за „4“, за да се избегне това).

4 се счита, че носи нещастие, затова и някои хотели не слагат номер 4 на стаите. Западният еквивалент на това поверие е числото 13.

Въпреки че днес в модерна Япония рядко можете да попаднете на такива сгради, в по-малките градове се срещат по-често.

Да сърбаш или да не сърбаш!?

Може би сте чували, че японците обичат да се хранят шумно. Вярно ли е или не? Отговорът е и да, и не. Всъщност, мляскането и издаването на каквито и да е било други звуци, с изключение на сърбане, не е приемливо. Но винаги ли се сърба и какво означава сърбането?

Всъщност, сърбането е прието, когато се ядат нудълс. Счита се, че сърбайки вие се наслаждавате на хубавата и добре приготвена храна. Ако не го направите се счита, че храната не ви е харесала или имате лоши маниери.

Има теория, че сърбането е знак на почит към храната, след големия глад вследствие на Втората Световна война.

Плащайте в брой

Може би няма друго място в света, където толкова много да се използват пари в брой. В Япония с пари в брой можеш да стигнеш далеч, но с кредитна карта – не.

Почти сигурно е, че банкоматите няма да приемат картата ви. Така че, винаги бъдете сигурни, че имате книжни платежни средства, за да не си навличате излишни проблеми.

В много случаи, магазините, метрото и супермаркетите приемат специални смарт карти, които могат да се презареждат с пари. Те са безконтактни, което улеснява пазаруването. Дори не се налага да ги изкарвате от портмонето. Такива карти са Suica и Pasmo.

Не се издухва нос на публични места

Счита се за нехигиенично и грубо. Още по-грубо е, ако го правите в ресторант или на друго закрито публично място.

Сън в метрото и натикване

Представете си, че се возите в метрото в София и човекът, който стои до вас заспи и в съня си се облегне на вас. Недопустимо, ще си кажете. Най-вероятно ще избутате човека и ще го погледнете злобно.

В Япония това се счита за нещо напълно нормално и на никой няма да му направи впечатление. Но, защо е така?

Както споменах горе, японците са много заети хора. За тях е нормално да си поспят в метрото, защото са станали много рано, а също и прибирайки се от работа, понеже са много уморени.

Друго нещо, което прави впечатление е, че има специални хора, чиято работа е буквално да набутат хората в метрото. Все пак е Япония, там пътуват милиони хора всеки ден.

Влакове за жени

В Япония има специални влакове, понякога само вагони, които са предназначени само за жени. Те са розови и се пускат предимно в час пик, когато има най-голяма навалица.

Целта е да се избегне опипването, което понякога се получава, когато в метрото се натъпчат стотици хора. Очевидно опипването на мъже не е проблем.

Чехли за баня

В Япония, както и в доста страни по света имат специални чехли за баня. При тях обаче, те се използват, за да не си мърсите краката, когато ходите до тоалетна. Важно е да ги използвате само в банята.

Татуировките са неприемливи

Татуировките са неприемливи и недопустими в повечето onsens – горещи извори, в които се къпят японците. Терминът се използва и за обикновените бани, в близост до горещите извори.

Приемливи са само, ако са достатъчно малки, за да се покрият. В повечето малки onsens, хората вече са свикнали да игнорират татусите, но не така стои въпросът при известните Onsens.

Това правило е създадено преди много време, за да предотврати влизането на Якудза (японската мафия) в помещенията.

Кърпи за Onsen

Въпреки че по принцип не трябва да влизате в onsen с каквито и да било дрехи, можете да вземете една такава малка кърпа. Тези кърпи НЕ трябва да допират дори за миг водата. Счита се, че замърсявате банята и наистина трябва да обмислите действията си.

Вендинг автомати

Вендинг машините са буквално навсякъде в Япония. На улицата, в мола, където и да погледнете ще видите вендинг машини. Още по-интересно е това, което можете да откриете в тях.

Например има такива специално за банани, определени машини само за домати, а има такива и които продават само бельо. На улицата най-много автомати има за питиета и цигари.

Токио е може би столицата на вендинг машините. Там можете да намерите автомати за: месо, плодове, яйца, лед от минерална вода, сувенири, сладолед и машини за играчки.

Играчките в тези машини са много скъпи. Цените им стигат до над 200 лева за играчка. Забравили сте да купите цветя за любимият човек? Има вендинг автомат и за това.

Любовни хотели/Хотели тип „капсула“

Хотелите тип „капсула“ най-често се използват от работници или хора, които след парти за изтървали влака за вкъщи.

В последствие, този тип хотели стават много популярни в цял свят и днес се използват и от двойки, които искат да останат за малко насаме. Затова се наричат и любовни хотели.

Ако изпитвате страх от малки пространства, то тези хотели със сигурност не са за вас.

Даване на подаръци

В Япония се счита за чест да бъдете поканени в нечий дом. При появата ви, хората ще очакват от вас омияджи или подарък. Хубаво е подаръкът да е нещо стойностно и ценно, а не нещо, колкото да мине номера. Не е длъжно подаръкът да е скъп.

Омияджи, често наричано и сувенир е подарък, който се носи след пътешествие на близките и колегите от работа. То представлява кутия пълна с опаковани сладки.

В Япония омияджи се приема много сериозно. Би било изключително грубо и антисоциално, ако отидете на пътешествие и се върнете без омияджи за приятелите, близките и колегите от работа.

Сетланс