Илон Мъск: Старшип ще полети на 20-километрова височина до два месеца, в орбита до шест месеца, а догодина евентуално може и…

1
172
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Старшип Мк1“. Photo credit : SpaceX

29 септември 2019 г. 09:28 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ американският предприемач Илон Мъск, основател на компанията СпейсЕкс, изнесе дългоочакваната си презентация относно неговата визия за пилотирани полети до Луната и Марс. След презентацията той представи и плановете на компанията за тестовите мисии на големия кораб „Старшип“. 

Очакванията са „Старшип Мк1“ да полети в рамките на един-два месеца. Ако всичко мине наред, корабът ще достигне 20-километрова височина. Скоро ще започне строежът на „Старшип Мк3“, който вече ще е орбитален. Орбиталният полет може да е факт до шест месеца. Следващите кораби „Старшип Мк3“, „Старшип Мк4“ и „Старшип Мк5“ ще бъдат построени до три-четири месеца. 

Мъск отговори и на критиката на администратора на НАСА Джим Брайденстайн, който вчера се оплака, че СпейсЕкс са твърде ентусиазирани за „Старшип“ и не проявяват ентусиазъм към „Крю Драгън“. Предприемачът подчерта, че само 5% от работната сила на компанията е фокусирана върху „Старшип“, а останалите ресурси са съсредоточени върху „Фолкън“ и „Крю Драгън“.

Относно регулацията на полетите – сигурно си спомняте, че това лято Мъск имаше ядове с Федералната авиационна администрация, която известно време отказваше да даде лиценз за изстрелването на „Стархопър“. Базата на СпейсЕкс е в близост до тексаското село Бока Чика, а с годините то ще става все по-неудобно за живот поради голямата активност и честите изстрелвания. СпейсЕкс са предложили оферти, за да изкупят цялата собственост на селото.

Според предприемача най-същественият лимитиращ фактор за плановете на СпейсЕкс е броят на ракетните двигатели, които компанията може да произвежда. Ако „Старшип Мк1“ и „Мк2“ притежават по три двигателя, „Мк3“ и „Мк4“ вече ще са с по шест. За междупланетните полети „Старшип“ ще притежава шест двигателя, докато тези на неговата ракета-носител „Супер Хеви“ могат да варират – вероятният минимум е 24, а вероятният максимум – 37. Понастоящем СпейсЕкс може да произвежда един ракетен двигател „Раптор“ в рамките на всеки 8-10 дни, а през първата половина на 2020-та се очаква всеки ден да има по един нов произведен ракетен двигател.

Мъск не изключи възможността човек да полети в космоса на борда на „Старшип“ още догодина. Плановете на предприемача си остават същите – „Старшип“ ще може да превозва до 100 души. Обитаемият отсек на кораба ще е с жизнена вместимост от 1000 кубични метра, като на един човек ще се падат по 10 кубични метра. 

Когато междупланетните полети започнат, „Старшип“ ще използва трансфер на гориво в космоса, за да могат на Луната и Марс да бъдат доставяни полезен товар от над 100 тона. 

Запис от събитието: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/