Руската космическа обсерватория Спектр-РГ започна своята ранна научна програма

1
186
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на центъра на нашата галактика, получена от руския телескопичен прибор „ART-XC“. Фото: ИКИ-РАН/НПО Лавочкин/Роскосмос

15 януари 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Новоизстреляната руска космическа обсерватория „Спектр-РГ“ продължава да работи успешно! Според информация, публикувана на страниците на Роскосмос, двата телескопични прибора на борда „ART-XC“ (на Русия) и „eROSITA“ (на Германия) са преминали благополучно през фазата на изпитанията и са започнали да провеждат своите наблюдения в рамките на ранната им научна програма. 

През декември 2019 г. „Спектр-РГ“ започна да сканира звездното небе в ротационен режим. Очакванията са обсерваторията да работи в този режим в продължение на четири години, като за това време трябва да бъдат получени осем пълни изображения в рентгеновия диапазон на цялата небесна сфера. Първото изображение трябва да е готово до шест месеца. 

На 10-ти декември бе проведено поредното запалване на двигателите, за да може „Спектр-РГ“ да запази своята работна орбита около точката на Лагранж „Л2“ на системата Земя-Слънце. Следващото запалване ще бъде проведено в края на януари. Всички системи на борда на обсерваторията работят нормално.

Напомням на читателите, че обсерваторията „Спектр-РГ“ бе изстреляна на 13-ти юли 2019-та посредством руската ракета „Протон-М“ от космодрума Байконур в Казахстан. Благодарение на безпроблемната работа на ускорителния блок „ДМ-03“, обсерваторията бе въведена в междупланетното пространство и няколко месеца по-късно достигна до точката на Лагранж „Л2“. Това бе най-голямото междупланетно постижение за руската космическа програма след разпадането на СССР – никога досега построен от Русия космически апарат, било то по съветско време, било то след това, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж.

Много скептично настроени анализатори обаче не са впечатлени – те казват, че голяма част от компонентите на борда на „Спектр-РГ“ са чуждестранни и не са произведени в Русия. Руска е само платформата-носител „Навигатор“, изготвена от НПО „Лавочкин“. Но един от основните прибори (eROSITA) е немски, докато другият прибор (ART-XC), макар и да е руски, е оборудван с американски огледала. Оказало се, че произведените в Русия огледала не са достатъчно фини, за да позволяват качествени научни наблюдения, затова руснаците са се обърнали към центъра на НАСА „Маршал“. 

За допълнителна информация относно „Спектр-РГ“: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/