СпейсЕкс нае на работа бившия шеф на НАСА Бил Герстенмайер!

1
112
Добави коментар
redbul80
redbul80

Бил Герстенмайер. Photo credits : NASA/Bill Ingalls

11 февруари 2020 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Това е вероятно една от най-важните новини за СпейсЕкс през 2020-та година, ако не и най-важната – защото маркира повратна точка в пилотираната космонавтика на САЩ. Компанията на Илон Мъск назначи на работа Уилиам (Бил) Герстенмайер – бивш шеф на отдела на НАСА за пилотирани мисии, заемал длъжността в продължение на 14 години, с десетилетен стаж в космическия сектор и един от утвърдените специалисти в цял свят щом се касае за пилотирани космически полети! 

Новината бе съобщена от журналиста от CNBC Майкъл Шийтс. Ерик Бъргър от Арс Текника ни разкрива в Туитър защо назначението е от такава изключителна важност.

Бил Герстенмайер е човекът, който буквално спаси СпейсЕкс от фалит. Това се случи през декември 2008-ма година, когато компанията най-накрая бе провела успешен тестов полет на ракетата „Фолкън 1“, но след трите предходни поредни провала бе изразходила всички средства. Герстенмайер връчи договор на Мъск за изпълняването на товарни мисии до Международната космическа станция и днес СпейсЕкс е утвърден превозвач на провизии, а корабите „Драгън“ летят редовно.

През 2014-та година Герстенмайер успя да се пребори за това НАСА да даде пари на два разработчика на пилотирани космически полети – Боинг и СпейсЕкс. Тогава имаше огромен натикс от Боинг и бяха впрегнати всички лобита за да може старата корпорация да получи цялата сума пари. Герстенмайер беше човекът, който каза „не“ – и така спаси пилотираната космонавтика на САЩ, защото през януари т.г. СпейсЕкс успя да завърши всички изискуеми тестови полети на кораба „Крю Драгън“ без аварии, докато „Старлайнър“ се сблъска с множество софтуерни проблеми по време на първата му мисия през декември. 

Не на последно място – Герстенмайер е редовен говорител в Конгреса на САЩ и експертизата му винаги се взима под внимание. Замислете се: Боинг разработва свръхтежката ракета „Спейс Лонч Систъм“ за пилотирани полети до Луната. СпейсЕкс вече създаде свръхтежката ракета „Фолкън Хеви“, която е в експлоатация, и сега работи по още по-мощната ракета „Старшип“. Назначаването на Герстенмайер може да започне да обръща везните, когато се стигне до преразпределянето на държавни средства за свръхтежки ракети и пилотирани мисии до Луната и Марс. Досега почти всички битки в тази област бяха печелени от Боинг. 

Безспорно се задават много, много вълнуващи времена в САЩ. Ще следим с интерес какво се случва! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/