УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус пое на път към МКС!

1
153
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Credit : NASA TV

15 февруари 2020 г. 22:50 ч.

Светослав Александров. Първото изстрелване за 2020-та година до Международната космическа станция е вече факт – и то е на САЩ! Тази вечер в 22:21 ч. българско време от космодрума Уолопс излетя безпроблемно американската космическа ракета „Антарес“ с товарния космически кораб „Сигнус“. Компанията-производител Нортроп Груман по традиция кръщава всеки кораб от серията „Сигнус“ на значима личност от аерокосмическата история на САЩ. Днес не е по-различно – корабът носи името „Робърт Лоурънс“ – в чест на първия афроамерикански астронавт.

Първоначално изстрелването трябваше да бъде проведено на 10-ти февруари 00:39 ч. българско време, но полетът бе отложен заради повреда на наземната екипировка – иначе самата ракета бе в изправно състояние. Повредата бе бързо отстранена, само че след това метеорологичните условия се влошиха и от Нортроп Груман решиха да изчакат още няколко дни. Вчера се очакваше да е щастливият ден, но уви – беше установено, че ветровете са все още много силни. Най-накрая днес късметът се усмихна на Нотроп Груман и НАСА и полетът стана реалност.

Напомням на читателите, че ракетата-носител „Антарес“, която днес изведе кораба, бе създадена от компания Орбитал и се ръководеше от нея преди активите й да бъдат изкупени от Нортроп Груман. Ракетата бе създадена в рамките на програмата на НАСА COTS за евтина доставка на полезен товар на Международната космическа станция. НАСА се надяваше чрез COTS да прехвърли рутинните превози в частни ръце. Но докато компания СпейсЕкс създаде иновативни ракети „Фолкън 9“ с уникални ракетни двигатели „Мерлин“, ракети, които могат да се завръщат на Земята след всеки полет, ракети, които са евтини, конкурентната компания Орбитал заложи на друга стратегия. Единственият опит на Орбитал бе в създаването на твърдогоривни ракетни двигатели, но за нуждите на програмата Международна космическа станция бяха нужни по-мощни ракети с течногоривни двигатели на първата степен. За да пести време и средства, Орбитал направи аутсорсинг на голяма част от производството на „Антарес“ към други държави с евтина работна ръка. Сега „Антарес“, разбира се, е американска ракета, тъй като е собственост на Нортроп Груман, но първата й степен се произвежда в украинското бюро ОКБ „Южное“. А за ракетни двигатели на първата степен се използват „РД-181“ на НПО „Енергомаш“.

Така по ирония на съдбата две враждуващи държави – Украйна и Русия, които не са в добри отношения след анексирането на Крим, де факто работят заедно в космическия отрасъл за нуждите на американската космонавтика. Иначе втората степен на ракетата „Антарес“ се произвежда изцяло в САЩ и е оборудвана с твърдогоривен американски двигател „CASTOR 30XL“.

На борда на „Сигнус“ пътуват повече от 3 400 килограма провизии, от които 1 040 килограма са за научни експерименти. На МКС ще бъде качена Мобилната космическа лаборатория, която ще позволи отглеждането на клетъчни и тъканни култури, както и специални генетично модифицирани бактерии E. coli, притежаващи потенциал за производство на биогорива. Експериментът OsteOmics пък ще изучава молекулярните механизми за загуба на костна маса в орбита – проблем, с който астронавтите се сблъскват по време на дългосрочни полети.

Запис от днешното излитане: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/