НАСА връчи над $400 милиона на три компании за създаването на комерсиални станции

1
143
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическата станция на Наноракс и Локхийд Мартин „Старлаб“. Image credit : Nanoracks

3 декември 2021 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 2-ри декември, американската космическа агенция оповести, че се е спряла на три компании, на които ще връчи договори за проектирането на комерсиални космически станции. Така западната космонавтика ще си подсигури бъдещето в околоземна орбита дори и след като МКС бъде пенсионирана в периода между 2028-2030 година. 

НАСА ще разпредели парите за създаването на тези станции между три компании. Най-много средства ще получи Наноракс – $160 милиона. Следва Блу Ориджин, на която ще бъдат дадени $130 милиона. Последната фирма е Нортроп Груман, за която са заделени $125.6 милиона. 

Напомням на читателите, че Наноракс в сътрудничество в Локхийд Мартин проектира база на име „Старлаб“, за която съм писал подробно в статия на страниците на КОСМОС БГ (линк тук). Блу Ориджин, Сиера Спейс и Боинг пък работят по станцията „Орбитал Рийф“, за която също има информация на сайта. Проектът, за който читателите на КОСМОС БГ още не знаят, е на Нортроп Груман, но той изглежда лесен за изпълнение – станцията на компанията ще бъде създадена на базата на космическия кораб „Сигнус“, който е в експлоатация, бива изстрелван с ракета „Антарес“ и редовно доставя полезни товари до МКС. 

Така, както пише журналистът Ерик Бъргър в Туитър, НАСА разпределя парите между три коренно различни възможности – между сигурността (Нортроп Груман, които много лесно биха могли да създадат станцията си посредством модули на базата на „Сигнус“), скъпоструващата авангардност (гигантският хотел на Блу Ориджин) и новаторството (Наноракс, модерна компания, създадена през 2009 г., типична „нюспейс“ организация и практически без опит). 

Любопитното е, че четвъртият екип на фирмата Аксиом не е награден, но това е обяснимо – тази компания вече има договор с НАСА и работи по него. 

Сред наградените не присъства и СпейсЕкс. Пак според информация на Бъргър, фирмата на Илон Мъск е участвала в конкурса посредством модифициран кораб „Старшип“, който да бъде конвертиран в орбитална станция, но тя не е очаквала да спечели точно това съревнование. А и в интерес на истината Мъск изобщо няма амбиции да прави каквото и да е в ниска околоземна орбита – неговата цел е междупланетното пространство, Луната и Марс. 

Със своя избор НАСА препотвърждава намерението си да преотстъпи околоземната орбита изцяло на частния сектор – и това е важно, доколкото останалите милиарди на агенцията се разпределят към други, далеч по-амбициозни проекти – като например строежа на окололунната станция „Гейтуей“ и програмата за изпращане на човек на Луната „Артемис“. Това е третата стъпка, предприета от НАСА в тази посока. Първата включваше създаване на комерсиални кораби за превози на полезен товар – тя бе изпълнена повече от успешно, като се появиха два различни кораба на две различни компании – „Драгън“ на СпейсЕкс и „Сигнус“ на Нортроп Груман. Третият кораб, минисовалката „Дрийм Чейсър“ на Сиера Невада, ще бъде въведен в експлоатация през 2023 година. Втората стъпка включваше създаването на пилотирани космически кораби – тя засега е наполовина изпълнена, тъй като в експлоатация е единствено корабът на СпейсЕкс „Крю Драгън“, докато този на Боинг „Старлайнър“ все още не е завършен. След като НАСА вече поверява и строежа на орбиталните станции към частниците, очакваме до 2030 г. в близкия космос да има процъфтяваща индустриална, научно-изследователска и туристическа дейност. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/