УСПЕХ: Европеизирана ракета Союз-СТ изведе в космоса два навигационни спътника Галилео!

1
6006
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от изстрелването тази нощ. Photo credit : ESA/CNES/Arianespace – Photo Optique Video du CSG – S. Martin

5 декември 2021 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 02:19 ч. българско време от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана излетя ракета „Союз-СТ“ на европейското предприятие Арианаспейс. На борда на ракетата се намираха два спътника – част от навигационната мрежа на Европейския съюз „Галилео“. 

Това бе първото изстрелване на „Союз“ от европейска територия през 2021-ва година. 

След полета групировката „Галилео“ нарасна до общо 28 спътника. Навигационната мрежа на ЕС наподобява американската „GPS“ и руската „ГЛОНАСС“, но осигурява на европейските граждани независимост от тях. Спътниците се изстрелват посредством две ракети – тежкотоварната ракета на Арианаспейс „Ариана 5“, както и среднотоварна „Союз-СТ“, която фирмата закупува от руското предприятие ЦСКБ-Прогрес. „Ариана 5“ може да извежда в космоса по четири спътника, а „Союз-СТ“ – по два. В бъдеще сателитите ще бъдат изстрелвани и от новата европейска ракета „Ариана 6“, която се очаква да дебютира догодина.

Днешната мисия на „Союз-СТ“ отне 3 часа и 51 минути от излитането до освобождаването на спътниците, като за тяхното довеждане в тяхната 23 525-километрова орбита се използваше степен „Фрегат“.

Сега, след като двата спътника „Галилео“ са вече в космоса, европейските екипи могат да се фокусират върху най-важната мисия през годината – тази на космическия телескоп „Джеймс Уеб“. Телескопът е разработен в продължение на четвърт век и струва почти $10 милиарда, така че това е най-скъпоструващото изстрелване на изследователска роботизирана експедиция в историята на човечеството. Беше важно „Союз-СТ“ да излети най-късно до 8-ми декември, защото европейските специалисти имат нужда от близо две седмици между стартовете, през които да конфигурират наземните системи. 

Имайки предвид важността на предстоящия полет – те трябва да внимават изключително много. Полетът на „Ариана 5“ с „Джеймс Уеб“ трябва да е безупречен. Това е услуга, която Европейската космическа агенция прави за САЩ в замяна на научни данни. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/