Плоскостъпие – един подценяван проблем

8
Добави коментар
sofkachaneva
sofkachaneva

Плоскостъпие – един подценяван проблем

Хората, които страдат от плоскостъпие (pes planus) го определят по-скоро като състояние, а не като заболяване. Това е, защото голяма част от тях живеят с него без особени оплаквания или с епизодични прояви на умора и тежест, след продължително стоене или ходене. Затова и мерките, които вземат обикновено се изчерпват с носенето на ортопедични обувки или стелки. Естествено, от плоско ходило никой не е умрял, но малко хора знаят, че то може да бъде предпоставка за развитието на дегенеративни ставни заболявания, болки в кръста и дори лумбална дискова херния. Може би не намирате никаква връзка между тях или сте от мнозината, които имат плоскостъпие и ги боли гърба, но не предполагат, че първото може да е довело до второто.

За да раберете как така наречения дюстабан, ако бъде подценен, може да причини сериозни проблеми с опорно-двигателния апарат, първо ще трябва да научите малко повече за устройството на сводовете на ходилото.

Нормално ходилото има три свода – два надлъжни (медиален и латерален) и един напречен. Медиалният надлъжен свод се намира по протежение на вътрешния ръб на ходилото и е с най-голяма извивка по средата. Латералният надлъжен свод е по-стабилен и по-слабо изразен и се намира от външната страна на ходилото. Напречният свод е най-слабо изразен и най-високата му точка се намира при втората предно-ходилна и клиновидна кост.

Благодарение на сводовете нормално ходилото се опира в земята на три точки – петната кост, ставата на І-ви и ставата на V-ти пръст. Заедно сводовете играят ролята на „амортисьор“ (при ходене, бягане, скачане), действат за по-лесното оттласкване от опората и адаптират ходилото към неравен терен. Наличието им осигурява оптимални условия за работа на мускулите. Без тях те ще се претоварват много по-бързо.

Сводовете се поддържат стабилни от вклиняването на някои от костите, обтягането на лигаментите, и тонуса на собствените мускули на ходилото, както и мускулите на подбедрицата, действащи върху ходилото. Силното намаляване или пълно изчезване поради различни причини на един, два или всички сводове се означава като плоскостъпие.

 

ПЛОСКОСТЪПИЕ – ВИДОВЕ И ПРИЧИНИ

Плоскостъпието може да бъде вродено или придобито. Вроденото плоскостъпие представлява около 5% от всички случаи и се дължи на различни вродени малформации на ходилото. Останалите 95% се придобиват впоследствие, като се среща при всички възрасти. Десет процента от тях се дължат на различни заболявания като рахит, парализа и травми. Във всички останали случаи се касае за така нареченото статично плоско ходило. При него натоварването, което въздейства върху ходилата надвишава възможността на мускулно-свързочния апарат да поддържа сводовете. Причини за това могат да бъдат наднорменото тегло, честото претоварване на ходилото при професии налагащи продължителен стоеж, както и изборът на неподходящи обувки.

Най-често спада медиалният свод или всички заедно, но не е изключено да страда само напречният свод. Последното се означава като напречно плоскостъпие (pes planus transversus) и обикновено причината са именно тесни и неудобни обувки, особено ако са и с висок ток. Някои генетични фактори също спомагат за развитието плоскостъпието. Най-важните сред тях са слабост на свързочния апарат и ставна халтавост, които са по-характерни за нежния пол, поради което жените страдат по-често.

Съществува и така нареченото лъжливо плоскостъпие (pceudo pes planus). При него реално спадане на сводовете няма, въпреки че цялото ходило е в контакт със земната повърхност. Среща се предимно при професионални спортисти (най-вече спринтьори), при които вследствие на увеличеното натоварване на мускулите на ходилото те хипертрофират и запълват сводовете. Лъжливото плоскостъпие не само, че не е патологично изменение на ходилото, но е негово функционално усъвършенстване – за да може да понесе увеличеното натоварване.

 

КЛИНИЧНА КАРТИНА И ДИАГНОСТИКА

Страдащите от плоскостъпие първоначално се оплакват от по-лесна изморяемост и чувство за тежест в ходилата след натоварване. Спадането на сводовете често се вижда и визуално, като ходилото е видимо разширено и удължено. Възможно е да се увеличи и номерът на обувките. 

Походката е по-тромава и несигурна, с широко разтваряне на краката и по-голямо размахване на ръцете. Променя се цялата осанка, като тялото придобива неестествено положение. Обувките се износват предимно от вътрешната страна на ходилото, както и токовете.

Диагнозата при всички случаи трябва да се постави от ортопед, но дори в домашни условия може да проверите дали имате плоскостъпие. За целта трябва да направите отпечатък на ходилото върху лист хартия, като предварително го намажете с мазен мехлем например. Ако ширината на отпечатъка в средата е повече от една трета от ширината на ходилото значи имате някаква степен на плоскостъпие. Това трябва да ви насочи към консултация със специалист, който да направи нужните изследвания, за да установи или отхвърли наличието на плоско стъпало.

 

УСЛОЖНЕНИЯ

Безобидното на пръв поглед плоскостъпие може да стане предразполагащ фактор за развитието на много проблеми с опорно-двигателния апарат. Това до какви усложнения ще доведе зависи от степента на плоскостъпието, от колко време датира, възрастта на човека, двигателната му активност, както и предприетите мерки.

Спадането на сводовете означава разместване на позиционирането на костите на ходилото една спрямо друга, както и преразтягане на връзките, мускулите и сухожилията. Постепено се появават мазоли и втвърдявания, стига се и до изкривяване на пръстите на краката. Плоското ходило има тенденция към завъртане навътре, което може да доведе до увреждане на глезенната става.

Променя се и центъра на тежестта и статиката на всички звена нагоре по веригата на човешкото тяло – подбедриците, бедрата, таза, гръбначния стълб. Това, заедно с променената походка и липсваща амортисьорна функция на ходилото съдействат за прекомерното претоварване на коленете, тазобедрените стави и гръбначния стълб. В тези структури се получава едно ставно и мускулно свръхнапрежение, което довежда до тъпи болки при ходене и други форми на двигателна активност.

Впоследствие проблемът се задълбочава. Мускулното напрежение в подбедриците създава условия за появата на разширени вени. Увеличеното и неравномерно натоварване в колянната и тазобедрената става довежда до по-бързото износване на ставния хрущял и артрозни именения. Променената статика на гръбначния стълб и походката преразтяга някои лигаменти, може да доведе до дегенеративни промени в прешлените и междупрешленните ставички, както и до появата на остеофити (шипове). Всичко това е гаранция за болки в кръста. Неравномерното разпределение на тежестта се прехвърля и върху междупрешленните дискове, за да се стигне до едно от най-сериозните усложнения вследствие на плоскостъпието, а именно лумбалната дискова херния. 

Напречното плоскостъпие често води до типична деформация на палеца, включваща латералното му извиване (Hallux valgus). Палецът може да мине под или над останалите пръсти и да се стигне до оперативно лечение.

Естествено, ако имате установено плоскостъпие или съмнения за това, не чакайте да се стигне до тук, а веднага посетете специалист, който да ви посъветва за необходимото лечение.

 

ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

Когато става въпрос за профилактика трябва да се обърне особено внимание на тези, които не могат сами да вземат нужните мерки – децата. До 3-4 годишна възраст децата имат така нареченото мнимо плоскостъпие. То се дължи на мастните възглавнички, които изчезват, когато мускулите и връзките на стъпалото се развият достатъчно, за да поддържат сводовете. Въпреки това, с цел профилактика срещу плоскостъпие при децата могат да се предприемат няколко неща и да се спазват някои изисквания.

Още щом детето проходи се препоръчва дразнене на ходилната повърхност, с цел рефлекторно засилване на тонуса на поддържащите свода мускули. Това дразнене на ходилата може да се осъществи чрез масаж и ходене с боси крачета. Между другото ходенето бос (където е безопасно, разбира се) изключително много спомага за развитието на мускулатурата на ходилото.

Много е важен подборът на обувките на детето. При прохождане вкъщи е най-добре те да са с мека подметка. Когато проходи стабилно обувките се избират само в присъствието на детето. Те трябва да обхващат плътно крачето и глезена, но да не са прекалено тесни, а разстоянието пред палеца трябва да е около сантиметър. В предната си част подметката трябва да е еластична и мека, а задната им част да е здрава и твърда, за да задържи петата в правилно положение. Тъй като умаляват бързо, проверявайте ги периодично, както и това дали не се изтъркват неравномерно. Не взимайте старите обувки на порастналите деца – те са приели уникалната форма на крачето, което ги е носило и са се деформирали. Когато детето си почива, сваляйте обувките, за да си почиват и крачетата, а вкъщи е препоръчително да ходи с чехли, за да се стимулират мускулите.

Ако детето ви е по-голямо от 4 годинки и имате съмнение за плоско краче е особено важно да се консултирате със специалист. Детското краче се подава много лесно на корекция, но ако този момент се пропусне се стига до тежко плоскостъпие в зряла възраст, което е почти невъзможно да се повлияе.

Към профилактичните мерки и при децата и при възрастните, освен изборът на удобни обувки, спадат поддържането на нормално телесно тегло и избягването на продължителното стоене. Ако ви се наложи дълго време да стоите, не стойте на едно място, а се раздвижвайте и прехвърляйте тежестта на тялото върху външните ръбове на ходилата.

Важна е и спортната активност, но при децата е желателно да се избягват спортни дисциплини, които са свързани с голямо натоварване на ходилата – скокове, бягане на средни и дълги разстояния и вдигане на тежести. Най-подходящи са гимнастическите упражения.

Лечението на плоскостъпието бива консервативно и оперативно. До последното рядко се стига и то при тежки форми на заболяването. Консервативното лечение включва различни средства, но трябва дебело да се подчертае, че при хора в зряла възраст, които отдавна страдат от плоскостъпие, лечението е по-скоро симтоматично т.е. цели се да се облекчат болките, както и да се предотвратят прогресирането и усложненията от спадналия свод. Възстановяване на сводовете може да се получи преди да е завършило пълното развитие на стъпалото или ако плоскостъпието е от скоро.

Сред най-ефективните средства за лечение отново е ходенето на бос крак, особено ако се извършва на неравен терен или по пясък например. Масажът и мануалните техники също имат добър ефект. Масажът трябва да бъде тонизиращ, като е необходимо да се знае разположението на мускулите, изграждащи свода. Може да се изпълнява и следната мануална корекция: с пръстите на едната ръка се обхваща петата и се извършва движение в посока супинация (завъртане навътре), а с другата се обхваща предната част на ходилото като се пронира (завърта навън) и привежда. Изпълнени едновременно, тези две движения водят до необходимото физиологично усукване на ходилото.

Ортопедичните стелки, приложени с цел лечение са сравнително неефективни, но са безценни за облекчаване на болките и умората в краката. Тук обаче има едно важно условие. Трябва да отидете при специалист, който да измери спадането на свода и да ви предпише точните стелки. Защото ако купите стелки по метода „на око“, независимо че са ортопедични могат да засилят болките и усложненията.

Специализирани упражнения за мускулите, които участват в поддържането на сводовете също намират голямо приложение. На тях може да се гледа като на…

 

…ФИТНЕС ЗА ХОДИЛАТА

Всеки волеви мускул в човешкото тяло подлежи на тренировка и мускулите на ходилото в това отношение не правят изключение. Най-важни от тях са: дългият и късият сгъвач на пръстите, дългият и късият сгъвач на палеца, дългият малкопищялен мускул, задният и предният голямопищялен мускул, квадратният мускул на стъпалото, отвеждачът и привеждачът на палеца, червеобразните и междукостните мускули. Сигурно не сте ги и чували, камо ли да сте ги тренирали. Но ако имате плоскостъпие ще трябва да им провеждате следните „фитнес“ тренировки.

Специализираните упражнения за изброените мускули се изпълняват задължително на бос крак. Изпълнява се по една серия от 2-3 упражнения едно след друго, с 4-5 до 15-20 повторения в зависимост от степента на мускулна хипотрофия. След това се дава кратка почивка или се тренират други мускулни групи, тъй като тези мускули са малки и при директна тренировка лесно се изморяват. Следва примерен комплекс от упражнения, които могат да се изпълняват в домашни условия.

 

КОМПЛЕКС ПРИ ПЛОСКОСТЪПИЕ

1. И.п. (изходно положение) – седеж. Упражнение – сгъване и разгъване на пръстите. Забележки – сгъването се извършва с по-голямо усилие и леко задържане.

2. И.п. – седеж. Упражнение – хващане и пускане на малки предмети. Забележки – предметите могат да се подават от единия крак на другия.

3. И.п.  – седеж. Упражнение – придвижване на ходилото напред и назад само с помощта на пръстите. Забележки – петата не се отделя от пода.

4. И.п. – седеж. Упражнение – набиране с пръстите на ходилото на кърпа или чаршаф. Забележки – няма.

5. И.п. – стоеж. Упражнение – бавно повдигане на пръсти до съвсем леко отделяне на петите от пода, задържане за няколко секунди и бавно връщане в и.п. Забележки – да се извърши с успоредни ходила, с допрени и с раздалечени палци.

6. И.п. – стоеж. Упражнение – повдигане на пети и едновременно свиване на пръстите, последвано от повдигане на пръсти. Забележки – няма.

7. И.п. – стоеж. Упражнение – ходене на пръсти. Забележки – петите да не се отделят много от пода.

8. И.п. – стоеж. Упражнение – ходене на външната страна на ходилата. Забележки – може да се изпълни и със свити пръсти.

9. И.п. – стоеж. Упражнение – ходене на пети. Забележки – може да се изпълни и със свити пръсти.

10. И.п. – стоеж. Упражнение – ходене с ракрачени крака. Забележки – пръстите трябва плътно да опират на пода.

Всички упражнения трябва да се изпълняват бавно и точно, един път дневно или през ден.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Сигурно се питате ще можете ли да спортувате нормално различни спортове ако имате плоскостъпие. Не само, че ще може да тренирате и че е препоръчително, но спокойно може да станете и шампиони, стига да не решите да ставате професионални спринтьори. Плоското ходило няма да ви създава проблем, стига да не го подцените и да се отнесете сериозно към проблема.

 

Ресурси:

1. Владимиров Б., Джеров Д., Иванов В., „Ортопедия, травматология и ортотика“, София, 2000 г.

2. Каранешев Г., „Теория и методика на лечебната физкултура“, София, НСА, 1991 г.