Как да избираме виното

2
Добави коментар
minuva4
minuva4

Освен това, с което почти всички са наясно, а именно, че червеното върви повече с месо, а бялото – с риба, повечето хора нямат понятие на какво да обръщат внимание, когато трябва да се избере най-доброто вино за вечерята и често поръчват най-скъпото, водени от грешната представа, че цената е най-добрия индикатор за качество.
За да сте по-уверени следващия път, когато избирате вино, ви предлагаме прости, но лесни за следване указания.

Златното правило:
Използвайте акронима БПИК, когато купувате или тествате вино. Това означава:

Баланс: реколта, киселинност, дали е отлежавало в дъбови бъчви или не, танин (в червените), процент на алкохола и отлежалост.

Продължителност: колко дълго вкуса се запазва в устата ви.

Интензивност: колко силен е вкуса.

Комплексност: ако виното има няколко вкусови “пласта”, включително и послевкус.

Четири стъпки при дегустацията на виното:

1. Винаги е по-добре първо да поръчате храната и не се притеснявайте да помолите сервитьора за мнението му какво вино да изберете. Знайте, че най-добрите вина, които може да поръчате в ресторант, са обикновено по-неизвестните.

2. Проверете температурата на виното. На много места правят грешка да сервират бялото вино прекалено студено, а червеното – твърде топло. Ако бутилката е твърде топла, поискайте да ви донесат лед, където да изстудите виното – както бялото, така и червеното.

3. Бутилката трябва да бъде отворена пред вас. Червеното вино трябва да бъде прелято в кана – това е необходимо, за да “продиша” и да се освободи аромата му.

4. Вижте как изглежда виното, когато вече е разлято в чашите. Независимо бяло или червено, виното трябва да бъде бистро и блестящо. После го помиришете. Виното трябва да мирише чисто и свежо. Разклатете го с въртеливо движение в чашата, за да се освободи аромата в празното пространство в нея. Най-накрая – отпийте. Задръжте виното в устата, завъртете го около езика, така че да достигне всички вкусови рецептори…