Озеленяване и поливни системи

6
Добави коментар
cecovili
cecovili

Как да направим тревен чим от райграс с полски цветя или мавританска поляна.

Една тревна площ обикновено се състои от няколко вида треви. Между тях съществува така наречената междувидова конкуренция, която кара всеки вид да заеме различна екологична ниша. Ето защо, за да се изгради гъст тревен килим, от една трева е необходима много висока интензивност на поддръжка на райграса и се използват тревни смески от различни видове. Житните треви  са много конкурентноспособни  и от няколко вида райграс, власатка, агротис и други от тяхното семейство се изграждат елитни тревни площи.

Цветната поляна е мечта на много градинари. Но може ли цветята да издържат на жестоката конкуренция, постоянното косене и отъпкване. Отговорът е да, ако положим правилните грижи. Възможно е броят им да се мени през годините до установяване на равновесие между видовете.

Основно цветята използвани в тревните площи се делят на няколко типа:

ранно цъфтящи
издържащи на постоянни коситби
цветя за мавританска поляна

Ранно цъфтящите са кокиче, минзухар, синчец, мускари и др. Техният период на цъфтеж е преди да започне интензивното косене. Разположете ги на сянка или полу сянка в близост до декоративните растения. За да ги запазите по добре направете първите коситби след началото на април, на по-голяма височина от  7 до 9 см. Към тази група можем да прибавим и нарциса, за който трябва да изнесем първата коситба още назад във времето. Тези видове успяват да цъфнат и да осигурят луковиците с достатъчно енергия за следващата година.

Вторият тип са цветя ниски или устояващи на чести срязвания. Към тях спадат паричката, горската теменужка и игликата. Паричката засейте на слънце, а теменужката и игликата на сянка. Паричката е може би най-популярното цвете подходящо за тревни площи, тя цъфти през целия сезон и успешно се справя с конкуренцията на райграса и другите треви. Другите два вида цъфтят на пролет. Всички са многогодишни  запазващи участието си в тревния килим. Тук бих прибавил и още две растения, които имат и лечебни свойства. Това са глухарчето и жиловлека,  те имат  интересни цветове, но са много агресивни и е възможно да заемат цялата поляна. Затова не ви ги препоръчвам даже често водя борба срещу тях.

Мавританските ливади са поляни със смесени много видове цветя и треви. Те  се характерни с изобилието на цветове през голяма част от активня сезон и много по-ниска степен на поддръжка на тревния чим. Обикновено се косят два пъти в годината в края на пролетта и началото на есента. Височината на косене е около 10 см. и окосените части се оставят да изсъхнат и да опадат семената от тях. Поради слабата интензивност на  поддръжка тревните площи не изглеждат перфектно през целия сезон. Ако се увеличи честотата на косене повечето цветя изчезват и остава предимно райграс. Те трябва да се торят по слабо, защото иначе житните по-бързо може да изместят цветята.

В мавританските поляни се срещат:  лайка, мак, пелин, метличина, теменужки, камбанки, маргарити, ралица, шибой, паричка, иглика, лобелия,  иберис, винка и много други .

За да се увеличи богатството на цветове може да се използват сиви форми на власатката, някои  шарени треви, мечи лук и др.

Когато вече сте изградили тревната площ, при поддръжката на градината избягвайте за всички типове цветя отъпкването, пръскането със селективни препарати и вертикулирането. Поливайте редовно  и подхранвайте умерено.

Върни се на начална страница.