Ревю : Samyang Fisheye 8mm ƒ/3.5 SC • BVI Photo Video

2
Добави коментар
drkskwlkr
drkskwlkr

Samyang 8mm ƒ/3.5 Aspherical IF MC Fisheye е специализиран обектив тип «рибешко око», който е проектиран да дава изображение с 180° диагонален зрителен ъгъл върху сензор APS-C (кроп) формат. Характерно за него е, че той е първият обектив, който използва почти стереографическа проекция [3*f*tan (theta/3)], подобна на тази, която картографите използват за запазване на реалните пропорции на географските обекти в краищата на картата (в случая – изображението). До появата на този обектив на практика не беше възможно да се получи изображение с такава проекция без компютърна обработка. Това го прави изключително привлекателен за ентусиастите-фотолюбители, които досега нямаха възможност да се порадват на истинска сто и осемдесет-градусова панорама. Притежателите на full frame тела обаче не бива да се чувстват ощетени – Samyang Fisheye може да се използва и с тях!

 

Корпусът на Samyang Fisheye 8mm ƒ/3.5 (включително и байонетът) е изработен от алуминий, стои добре в ръка и предава солидно усещане за качествена изработка. Обективът е снабден с фиксиран сенник тип «лале», върху който се поставя защитната капачка по време на съхранението му. Управлението на фокуса и блендата е механично. Понастоящем моделът се предлага в модификации за системите на Nikon, Canon, Pentax и Sony / Konica Minolta, Olympus/Panasonic (FourThirds) и Samsung NX.

 

 

Фокусният пръстен е широк 20 mm и използва стандартната за обективите на Samyang гумирана рифеловка. Ходът на гривната е 90°, като тя е разграфена от 0.3 m до ∞. По-нататък в това ревю ще стане дума, че ползата от ръчното фокусиране е почти незабележима – поради огромната дълбочина на острота, особено при по-затворени бленди, почти няма значение точното положение на фокусния пръстен.

 

Апертурата се управлява посредством пръстен с ширина 7 mm, върху който са маркирани най-широката бленда (3.5) и стандартните бленди 5.6, 8, 11, 16 и 22. Механизмът за управление на блендата използва пружинни стопери през половин бленда, които щракват леко при установяване на пръстена в съответното положение. Единственото изключение е между бленди 3.5 и 5.6, където няма междинна позиция.

 

– – – – –

 

Поради естеството на получаваното изображение, няма как да поставим Samyang Fisheye 8mm ƒ/3.5 пред тестова таблица и да го подложим на обективни тестове, за да проверим неговите качества. Въпреки това, съдейки по отличните оптични характеристики на другите обективи на Samyang (повече по темата ще прочетете в ревюто на Samyang 85 mm ƒ/1.4, което подготвяме) и като знаем, че корейската фирма използва висококачествено оптично стъкло Schott и има отличен процес за вакуумно отлагане на многослойни покрития с твърда запечатка (HMC), можем да пристъпим уверено към тестване на  Samyang Fisheye 8mm ƒ/3.5 в реални условия.

 

След като поставихме тестовия обектив върху редакционния Canon EOS 50D, веднага установихме, че макар да може да се използва на отворени бленди с приемливи резултати, силата на Samyang Fisheye 8mm ƒ/3.5 се проявява щом затворим апертурата до ƒ/8 или дори ƒ/11. В това положение хроматичните аберации почти изчезват, а изображението придобива отлична острота.

 

За да покажем възможностите на Samyang Fisheye 8mm ƒ/3.5, направихме поредица от снимки в различни ситуации, които подлагат на изпитание неговите качества и предпоставят показване на оптични дефекти. Всички снимки са направени в RAW формат с нативната резолюция на камерата (4752×3168 пиксела) и са конвертирани чрез Adobe Camera Raw версия 5.6 със стандартни стойности и ръчно установяване на параметрите Clarity (+35) и Vibrance (+25).

 

Функцията на инструмента Clarity на ACR е да повиши локалния контраст, а Vibrance подобрява субективното възприятие на изображенията, насищайки техните цветове. Въпреки че тези два инструмента правят снимките да изглеждат по-привлекателни, ние сме категорични, че употребата им не маскира възможностите на тествания обектив, като дори Vibrance би засилила ефекта от хроматичната аберация, който е видим в някои области на изображението (повече за това – по-нататък в текста).

 

Изображенията за публикуване към ревюто са записани като JPEG със 100% запазване на качеството, като умалените версии са мащабирани с Bicubic Sharper филтъра на Adobe Photoshop CS4, който работи най-ефикасно при смаляване на изображения.

 

– – – – –

 

Първата снимка е направена в софийското ларго, като е кадрирана по този начин, за да постави в центъра на изображението различни обекти, от които да се види остротата на обектива (паважът, пътната маркировка, номерата на автомобилите и други детайли по купетата им), както и да се провокира появата на хроматична аберация (такава може да се търси в редиците прозорци в краищата на снимката, заради редуващите се светлосенки). Трябва да сме благодарни на слънцето и минималната облачност, което правеше светлината силна и остра, за максимален контраст. Сянката от рошавия перчем на нашия главен редактор също се вижда в кадър – това не е част от тестовата процедура…

 

За версия на снимката в пълна резолюция, кликни тук.

 

На втората снимка е сградата на Народен театър «Иван Вазов», като забавното в случая е, че се намираме на не повече от 15 метра от главния му вход, а в същото време улавяме в кадър части от сградата на МО (отляво) и на ПИБ (вдясно). Снимката е кадрирана така, че да постави клоните на двете тополи в краищата на изображението, за да провокира появата на хроматична аберация. Такава наистина има, но отстраняването й чрез ACR или Photoshop / Elements / Lightroom е тривиална задача. Също така е възможно изображението да се конвертира с корекция на перспективата, но как става това ще разкажем друг път 🙂

 

За версия на снимката в пълна резолюция, кликни тук.

 

След първите две снимки решихме да сменим атмосферата и се запътихме към крепостта Щипон, която се намира на 10 км от Ихтиман. Това тъжно и запуснато място е символ на един от последните триумфи на Първото българско царство – тук е бил щабът на цар Самуил, от който той е ръководил успешната битка срещу византийския император Василий ІІ за прохода «Траянови врата». Снимката не блести с технически качества, но се справя с целта си — да демонстрираме нагледно отличната разрешаваща способност на обектива при бленда ƒ/11. Надписът на паметната плоча е четлив при увеличение 100% на оригиналния файл.

 

За версия на снимката в пълна резолюция, кликни тук.

 

Следващите две снимки са направени в коридора, водещ от вътрешността на крепостта към дясната кула. И на двете снимки можете да видите изумителната дълбочина на острота, която се получава при затваряне на блендата до ƒ/11 (дължината на прохода е около 4 метра…)

За версия на снимката в пълна резолюция, кликни тук.

 

В центъра на двете снимки умишлено е поставена силно контрастна област – назъбените профили на тухлите на фона леко преекспонираното облачно небе – за да се провокира появата на хроматични аберации в центъра на изображението. За разлика от първите две снимки, където ефектът от CA е отчетливо забележим в крайните участъци на снимката, тук на практика отсъстват пурпурните двойни контури.

 

За версия на снимката в пълна резолюция, кликни тук.

 

– – – – –

 

Докато правехме последните снимки, заоблаченото небе се разтвори и заваля проливен дъжд. Тъй като Samyang Fisheye 8mm ƒ/3.5 няма защита от влага и прах, побързахме да приберем обектива и фотоапарата на сигурно място. Вече обаче бяхме успели да установим за себе си – надяваме се, че сме убедили и нашите читатели – че това е един добре изработен продукт с отлични оптични и експлоатационни качества.

 

Ако вашият фотоапарат снима видео, Samyang Fisheye ще ви помогне да снимате някои интересни кадри. Ето едно кратко видео, заснето от полския дистрибутор на Samyang – Foto Tip, което показва идеално приложение за обектива: заснемането на една демонстрационна сесия на атрактивния спорт паркур.

 

 

В края на това ревю, както е традиция за BVI Photo Video, завършваме с отговори на следните три въпроса:

 

Какво представлява този продукт?

Това е специализиран обектив с проекция тип «рибешко око». Не е подходящ за ежедневна употреба, но е идеален за заснемането на всякакви сюжети, когато се търси разчупване на стереотипите: снимки на тълпи, необичайни (да не кажем шантави) портрети, заснемане на интериори и архитектура – наистина неизброими приложения!

 

Какво му липсва?

Отсъства електрическа връзка между тялото и обектива. Фокусирането и управлението на блендата става ръчно. Въпреки това, меренето ще работи на повечето марки и модели фотоапарати (обективът се предлага във варианти за Canon, Nikon, Pentax, Sony / Konica Minolta и FourThirds), а при някои модели дори ще има и потвърждение на фокуса.

 

Препоръчваме да установите своя апарат в режим А (Av), да използвате спотово мерене и да зададете корекция от +1/2 EV, тъй като от практиката установихме, че при автоматично мерене с тела Canon 5D Mk II и 50D, както и със Sony Alpha 500, снимките имат тенденция да остават леко недоекспонирани.

 

Защо да го купя?

Широкият диагонален зрителен ъгъл на този обектив (180° за Nikon, Sony / Konica Minolta и 167° за Canon APS-C камери) го прави изключително подходящ за бързо и лесно заснемане на пейзажи, интериор, панорами и интересни ефекти. Също така позволява и употреба като коригиран обектив, на цена загуба на зрителен ъгъл. Почти всички raw convertor-и могат да се справят със задачата. Задоволителни резултати се постигат с Hugin, параметри (a=0.01417,b=0.01164,c=0,fov=149.76) и избран тип на кадъра „рибешко око на пълен кадър“

 

На цената си от 449.00 лв. (към м. юни 2011 г.), Samyang Fisheye 8 mm ƒ/3.5 няма преки модерни конкуренти. Пеленг 8мм е с по-лоша проекция и голям набор от оптически дефекти. Зенитар 16 mm е много добър обектив, но е правен за размер на кадъра 36х24 mm: ползвайки го на APS-C, няма да получите пълния му зрителен ъгъл. От автофокусните, най-достъпна е Tokina 10-17, която също предлага 180° по диагонал плюс автофокусен мотор и влагозащита, но на повече от двойно по-висока цена.

 

BVI Photo Video магазин поддържа в наличност Samyang 8mm ƒ/3.5 Aspherical IF MC Fisheye в модификации за Nikon, Canon, Sony / Konica Minolta и Pentax. От септември 2011 г. производителят предлага и отделна версия (7.5mm), предназначена специално за Micro FourThirds камери.

 

– – – – –

 

Екипът на BVI Photo Video магазин поднася своите специални благодарности към solar_sea (С. Паскалев) за огромния му заразителен ентусиазъм и незаменимата помощ при оценяването на възможностите и качествата на Samyang 8mm ƒ/3.5!