Създаден е първият генератор на действително случайни числа

4
Добави коментар
pepemanshon
pepemanshon

Създаден е първият генератор на действително случайни числа

Испански учени са предложили метод за получаване на действително случайни числа.

Когато става въпрос за непредстазуема последователност от числа, някои от тях са по-случайни, отколкото са други. До момента няма никаква възможност да се потвърди истиността на случайността, поради което методите за шифриране, базирани на случайни числа, оставят вратичка за дешифриране. Достатъчно е само да се разгадае алгоритъмът или да се влезе в компютъра, на който той се пази, и съобщенията, закодирани за предаване по интернет, ще бъдат достъпни за всеки.

Много учени във връзка с това са опитвали да се позоват на принципа на неопределеността (индетерминизма) на квантовоте системи. Според квантовата механика, невъзможно е с точност да се предскаже поведението на квантовата частица. Поради това теоретически истинска случайност в двоичната система могат да осигурят, да речем, два свързани фотона. На практика обаче, няма начин да се потвърди дали цифрите са действително случайни, тъй като, например, могат да възникнат влияния от страна на апарата върху движението на фотоните.

Знаят ли едно за друго две зарчета?

За да заобиколят този проблем Антонио Асин, физик от Института за фотонни науки (Барселона), и неговите колеги са разработили тест за истинска случайност, който ни връща към историческите експерименти за природата на квантовата механика, предложени от Джон Бел през 60-те. Бел е искал да потвърди, че класическата физика не може да обясни странните свойства на свързаните частици (entangled particles), които са свързани така, че изменението на едната непосредствено влияе на състоянието на другата. Ученият пресметнал максимално възможното ниво на корелация между две частици в произволна класическа система. Последвалите експерименти нееднократно доказали, че свързаните частици превишават този праг въпреки законите на класическата физика.

Антонио Асин и неговите колеги показали, че съществува пряка връзка между степента на истинска случайност и степента, в която ограничението на Бел се нарушава от свързаните частици. Физиците са изготвили първия по техните думи истински генератор на случайни числа. Той генерира двоични числа възоснова квантовите изменения на йона на итербия, който може да се намира или на високо, или на ниско енергетическо ниво. За да се провери истиността на случайността, се събират два такива йона и се измерва общото енергетическо ниво. Ако корелацията им превишава органичението на Бел – случайността е истинска. В продължение на месец, използвайки този метод, учените са успели да генерират 42 действително случайни двоични числа.