До какво води прекомерната употреба на антибиотици в американските ферми

5
Добави коментар
gentiana
gentiana

 
1
2
3
4
5

(10 гласа, оценка 3.90 от 5)

Употребата на антибиотици в американското животновъдство е широко разпространена практика. Положителните резултати са налице, но все повече получават известност и факти, посочващи, че негативните ефекти от тези практики могат да бъдат не по-малко.

Кое привлича фермерите? Когато животните се третират с антибиотици, те растат по-добре и по-бързо. Това е безспорен плюс. Изглежда обаче, че тялото им започва да се свиква с антибиотиците и престава да реагира на тях. Сега става ясно, че резистентността към антибиотици се прехвърля и на човека, който яде месо от животни, приемали антибиотици. Резултатът е един порочен кръг.

Според агенция Асошиейтед Прес през 2008 г. като резултат на различни инфекции, не поддаващи се на лечение с антибиотици, в САЩ са починали 65 хиляди души.

Само в САЩ през 2008 г. са били използвани около 15 000 тона антибиотици. От тях, 70% при едрия рогат добитък, около 12 000 тона. В световен мащаб това са 50%.

В резултат на 6-месечно проучване на този феномен, „Асошиейтед Прес” стига до заключението, че увеличаването на употребата на антибиотици при производство на месо, обяснява развитието на лекарствената резистентност в света. В резултат на това, различни заболявания придобиват изцяло нов вид.

Световната здравна организация (СЗО) също бие тревога. През 2009 г. три американски правителствени агенции, отговорни за състоянието на здравеопазването, включително и Министерството на земеделието (USDA) заявяват, че употребата на антибиотици в животновъдството и птицевъдството се превръща в сериозен проблем.

Фармацевтите и фермерите, като правило, не са съгласни с това.

Според „Асошиейтед Прес”, в Америка всяка година прасетата и пилетата получават с 8% повече антибиотици. Това е необходимо за лечението на инфекции, рани и други неща. Въпреки това, през 2008 г. 13% от антибиотиците са били предписани на здрави животни само за ускоряване на растежа. Според проучване на Министерството на земеделието, употребата на антибиотици позволява да се спести до 30% фураж за младите прасета, но с растежа на животните, тази цифра бледнее значително.

Въпреки това, тези животни могат да произвеждат микроби, устойчиви към антибиотици. Тези микроби могат някак си да попаднат по ръцете на обслужващия персонал при драскотини, да преминат в обикновения прах, в отпадъците, вливащи се в реки при липса на пречиствателна система, в крайна сметка, по пържолите и филето, което ще отиде в магазина.

Според едно от специализираните изследвания на Центъра за контрол на болестите, в Холандия до 20% от случаите на инфекции на хора със смъртоносни, резистентни на антибиотици стафилококови инфекции, имат „животински” произход. Американските служби редовно откриват устойчиви на лекарствени средства бактерии в говеждото, птичето и свинското месо, продавано в супермаркетите. При 20% от хората, заразени със салмонела е открита лекарствена резистентност на този вид инфекция.

Всичко започва много просто, продължава „Асошиейтед Прес”. В средата на 90-те години, фермерите в някои страни, включително и в САЩ, започват да използват при отглеждането на животните препарат от семейството на антибиотиците, наречен флуорокинолон (fluoroquinolones), който съдържа ципрофлоксацин (ciprofloxacin). През следващите години, в 80% от случаите престава да действа смятаният за силен антибиотик Cipro, който се използва в лечението на най-опасните инфекции. Много години по-късно, известно медицинско научно списание публикува изследване, в което се говори за връзката между случаите на инфекции при хора, заразени с бактерията, резистентна към антибиотика Cipro и свинското месо, което са яли болните.

Проблемът е широко дискутиран, включително и в законодателните среди на Америка. Той вече се превърна в източник на външнотърговски трудности. В ЕС, както и в някои развити страни са наложени строги правила за употребата на антибиотици в животновъдството. Изглежда, че времето само въвежда някои ограничения. Това се оказва по-трудно.

Срещу налагането на строги ограничения се обявиха фармацевтичните компании и фермерските организации. През 2009 г. за лобирането на различни инициативи, свързани с проблема, фармацевтичните компании са изразходвали 135 милиона щатски долара, а фермерските организации – още 70 милиона щатски долара.

Поддръжниците на употребата на антибиотици се плашат от „хаоса”, който може да възникне в случай на налагане на ограничения.

АП отбелязва: Някои американски учени смятат, че в страната не съществува система за контрол, която ще позволи да се определи кое месо е опасно от гледна точка на наличието на бактерии резистентни на антибиотици.