Тест №9 – Български език 6 клас

6
Добави коментар
eemmito
eemmito

Прочетете текста и отговорете на въпросите след него (задачи 1. – 6.). Най-големият от видовете ястреби е широко разпространен в гористите територии на Северното полукълбо. Мъжките екземпляри на тегло достигат 600-1100 грама, а женските 800-2000 грама. Докато са млади, този вид ястреби са кафяви в горната си част и са с по-светла долна част, по която има надлъжни тъмнокафяви петна. Възрастните ястреби са сиви отгоре, а отдолу са оформени напречни тъмни резки. И двете фази от възрастта птиците имат бяла вежда. Очите на младите птици са жълти, като след втората година се променят към оранжеви. През шестата и седмата година очите на ястребите от този вид придобиват тъмночервеникав цвят. Този вид ястреби гнездят само на дървета. Предпочитат гнездото да е близо до ствола на дървото, но високо над земята. Големият ястреб ловува от засада. Развива много висока скорост още при излитането си. Дълга опашка му осигурява голяма маневреност, помагаща му при преследване на жертвата между дърветата в гората и на открито. Големият ястреб е агресивен и упорит. Той напада много по-едри птици и бозайници и се справя успешно. В България се среща основният европейски подвид голям ястреб.

1. Най-точното заглавие на текста е: а. Големият ястреб б. Видове ястреби в. Животът на ястребите г. Ястребите променят цвета на очите си.

2. Кое твърдение не е вярно според текста: а. Големият ястреб дебне жертвата си от засада. б. Големият ястреб е кротка птица. в. Очите на ястреба се променят с напредването на възрастта. г. Женските птици са по-тежки от мъжките.

3. Кое от твърденията е вярно според текста: а. Големият ястреб предпочита да гнезди по дървета, по комини и под стрехи на къщи. б. Ястребите още от малки добиват типичната си окраска. в. Оперението на Големия ястреб се променя с напредването на възрастта. г. В България се срещат всички подвидове Голям ястреб.

4. Целта на текста е: а. Да даде информация за видовете ястреби. б. Да даде информация как ловуват ястребите. в. Да даде информация за Големия ястреб. г. Да разкаже за живота на един ястреб.

5. В изречението: „Дълга опашка му осигурява голяма маневреност, помагаща му при преследване на жертвата между дърветата в гората и на открито.”  е употребено: а. минало свършено деятелно причастие б. сегашно деятелно причастие в. минало страдателно причастие г. деепричастие

6. Каква част на речта е подчертаната дума: „Дълга опашка му осигурява голяма маневреност, помагаща му при преследване на жертвата между дърветата в гората и на открито.” : а. глагол б. прилагателно име в. съществително име г. наречие

В коя от подчертаните думи има грешка (Oбщо условие за задачи 8.– 10.):

7. Не разбирайки (А) задачата, учениците се чудеха как да се справят (Б) и да излязат от бесизходица (В), в която изпаднаха (Г) на класната работа.

8. Малкият (А) деветгодишен (Б) састезател (В) беше приветстван с аплодисменти (Г) от публиката.

9. Постепенно (А) есенната мъгла (Б) се разреди и пред тях се открои силуета (В) на паметника (Г), издигнат в гората.

10. В кое от изреченията е допусната пунктуационна грешка: а. Не можейки да разбере намеренията на животното, детето се изплаши и побягна към дома си. б. Вълкът, дебнещ плячката си чу с острия си слух как съчките изпукаха. в. Момчето, което караше много бързо своето колело, спря на светофара много трудно. г. Да ти кажа направо, не си отишъл навярно в уречения час, а сега се сърдиш на другите.

11. В кое от изреченията няма обособена част: а. Момчето, идващо от селото, премина през широкия мост, като оглеждаше внимателно реката. б. За състезателите, постигнали най-бързи времена, ще има още едно състезание. в. Падналият във водата човек се оглеждаше и викаше силно, за да му се притекат на помощ. г. Стъклото, измито до блясък, като че ли не съществуваше.

12.  В кое изречение има еднородни допълнения: а. Братята се скарали за един кон и една коза, които баща им оставил като наследство. б. Момичето набрало от чудната градина бели, жълти и червени рози за своята майка. в. Тя купила хартиени  зелени салфетки от книжарницата. г. Силна воля, желание и труд са нужни, за да постигнеш успех.

13. Каква част на изречението е подчертаният израз (Запишете отговора си в листа за отговори.): Певецът, зарадван от топлото посрещане, изпълни най-известните си хитове.

––––––––––––––

14. В кое глаголно време са изреченията (Запишете отговора си в листа за отговори.):

А. Те щяха да измайсторят от глина няколко  красиви фигурки за изложбата.

––––––––––––––

Б. Никога даже не е помислял за съревнование с по-възрастните майстори.

––––––––––––––

В. Тя беше пребродила Стара планина миналото лято с кучето си.

––––––––––––––

15. Какви глаголни времена са употребени в текста (Запишете отговора си в листа за отговори, като следвате реда на употребените глаголи.):

Бяха преминали отдавна през прохода. Мислеха, че скоро ще стигнат хижата. Щяха да се стоплят до камината. Хижата обаче не се виждаше.

––––––––––––––

Вижте отговорите.