Смели магарета и лют спрей гонят слоновете от африканските ниви / Новости / Наука / Ekip News

12
Добави коментар
vdd
vdd

Снимки към новината

Фермерите, чиято реколта е заплашена от слонове, могат да я защитават с лют спрей, препоръчва „United Nations’ Food and Agriculture Organisation“ (FAO), цитирана от „Ройтерс“. Между оригиналните методи за прогонване на диви животни от селскостопанските площи и обекти в Африка са употребата на ядосани магарета и капани със змии. Организацията публикува на сайта си набор от методи за прогонване на дивите животни, вместо фермерите да ги застрелват, за си пазят реколтата.

Съревнованието между животните и непрекъснато нарастващото население се усеща особено остро в Африка, където растящият брой хора изисква постоянно увеличаване на посевните площи. Слоновете и бабуините, принудени от стесняването на дивите райони, започват да унищожават реколтата, а лъвовете причиняват загуби в добитък. „тъй като световното население се увеличава със 75 милиона души годишно, човек и диви същества контактуват все по-плътно, което увеличава напрежението“ – казва „United Nations’ Food and Agriculture Organisation“.

Разярените фермери често убиват слоновете, съсипващи добива, но вече им се предлага и друго решение. Това е пластмасова пушка, изстрелваща нещо като топчета за пинг-понг, пълни с лютив препарат. Той се пръска по кожата на слона и го кара да бяга, за да търси къде да се скрие. Друга възможност е да се подпали смес, отделяща лютив дим, който също прогонва големите животни.

Могат да се използват и агресивните кенийски магарета. Тези животни са изключително смели и безумни, когато защитават родната си ферма дори и срещу много по-големи от тях животни.

Друг проблем са бабуините. Тези маймуни, обаче, имат страх от змии и могат да бъдат наплашени да не влизат да крадат по къщите като им се постави гаден капан: издълбан самун хляб, в който е сложена змия, за предпочитане жива.

Крокодилите убиват около 300 души годишно в Мозамбик. подходящите ограждения около водоизточниците могат да спасят много животи в тази страна, препоръчват от FAO. Хипопотамите пък нощем се прогонват с насочване на светлина от ярко фенерче към тях.

„Каквито и специални методи да се изберат, важно е да започнат да се прилагат скоро – казват от организацията – в противен случай ще изгубим за кратко време много диви животни“.

В доклада на FAO все пак се съдържа и предупреждението, че животни като хипопотамите и слоновете могат да станат агресивни и да атакуват, така че пушката под ръка е добра застраховка.