Портал за обществени консултации

2
Добави коментар
PhotoSynthesis
PhotoSynthesis

23.11.2010 г.

Световната банка представи препоръки за подобряване на бизнес средата
Категория: Анализи

Държавните такси в България невинаги са справедливи и прозрачни. За това е необходимо да се изработи методика за това как се изчисляват. Това  каза на форума на Световната банка „По-добро регулиране за по-висок растеж“ Джон Полнър – координатор на сектор развитие на частния и финансов сектор в регион Европа и Централна Азия на финансовата институция.

У нас съществуват много допълнителни изисквания – тежести за бизнеса на общинско ниво, като понякога общините изискват данъчни декларации от бизнеса, които вече са подадени на национално ниво.

Липсата на публичен регистър е проблем, тъй като в такъв регистър могат да се проверяват всички изисквания, процедури и такси, които трябва да се плащат от бизнеса, коментира експертът. Той добави, че няма голяма възможност за подаване на документи по електронен път в България, но има дублиране на лицензионни режими. Също така са налице и високи данъци и такси на местно ниво.

Фирмите у нас губят близо 11 % от своето време за справяне с различни регламенти. Това е записано в доклада на Световната банка, озаглавен „По-добро регулиране“. Експертите са категорични, че страната трябва да положи усилие за намаляване на времето и разходите, необходими на фирмите за изпълнение на различни регулации.

Според финансовата институция държавата ни трябва да усъвършенства регулациите най-вече на общинско ниво. Фирмите у нас губят над 10,6 на сто от времето си за справяне с различни регламенти. В новите държави членки на ЕС като Естония и Словакия например този процент е по-нисък – 7 на сто. Намаляването на времето и разходите за изпълнение на различни регулации може да даде зелена светлина за растежа на България, коментира постоянният представител на Световната банка у нас Маркус Репник.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза на форума, че през последните няколко месеца са направени „значими стъпки в постигането на националната цел за намаляване на административното законодателство“. Той посочи, че се работи за подобряване на административното регулиране на местно ниво и за въвеждане на електронното правителство.

Законът за държавните такси е от 1951 г., но в Министерството на правосъдието е подготвен документ за промяна на Закона за нормативните актове, който предстои да влезе в Министерския съвет, каза министър Трайков.

Източник: Econ.bg

 

На форума бяха представени 4 доклада на Световната банка, свързани с по-доброто регулиране. Докладите може да намерите тук.