Какво е необходимо за да отворите заведение

1
Добави коментар
valchev
valchev

Aleksandar V
16.07.2014

Какво е необходимо за да отворите заведение

На пръв поглед, отварянето на заведение изглежда лесен и евтин процес. Затова много хора, ентусиазирани от идеята за собствено заведение, тръгват по този път, но има много административна работа, която в последтвие ги спира. Ще се опитам да ви нахвирлям някои от необходимите неща и перипети, които може да срещнете, но има много тънкости, за които трябва да се посъветвате със специалист и да не разчитате на статията.

На пръв поглед, отварянето на заведение изглежда лесен и евтин процес. Затова много хора, ентусиазирани от идеята за собствено заведение, тръгват по този път, но има много административна работа, която в последтвие ги спира. Ще се опитам да ви нахвирлям някои от необходимите неща и перипети, които може да срещнете, но има много тънкости, за които трябва да се посъветвате със специалист и да не разчитате на статията.

Отварянето на собствено заведение не включва само наем на помещение, намиране на персонал и зареждане със стока. То е един сложен и скъп процес.

Като за начало трябва да регистрирате фирма. Хубаво е фирмата да е ЕООД или ООД, но не регистрирайте ЕТ. Разходите по регистриране на ЕООД са към 500 лева, което включва адвокат, който да попълни документите за регистрация. Не се отказвайте от услугите на адвоката, защото на по-късен етап може да излезе много скъпо.

След това трябва касов апарат. Много фирми предлагат касови апарати и тяхната поддръжка. Tрябва да забравяте, че ви трябва поддръжка.

Много е важно правилното водене на счетоводството, защото може да се стигне до неприятни последствия. За целта е най-добре да наемете счетоводна фирма или частно лице, което да се занимава с всичко това. В интернет има много обяви, но най-добре е да се посъветвате с някой познат за избора.

Ако оборота на заведението надмине 50 000 лв., то ще трябва задължително да се регистрирате по ДДС, което означава, че разходите за счетоводни услуги ще се увеличат най-малко двойно.

Освен за зареждане на стока, са ви необходими първоначално известна сума пари за плащането на осигуровки (здравни, пенсионни и др.) на служителите.

Не трябва да пренебрегвате и загубата на приблизителната сума от 30-40 лв на месец от банковите такси. Тези такси за резултат от плащанията ви към държавата. Също така ток, вода и т.н.

Помещението за вашето заведение също така е много важно. То трябва да е на добро място, лесно откриваемо, да е удобно и т.н. Това всеки го знае, но много важен фактор е статута на помещението. Много добър ход е да намете/закупите помещение, което вече има статут на кафене или ресторант. Ако няма, то ще са нужни към няколко хиляди лева и минимум 9 месеца да се промени този статут (това са примерни цифри и време, на различните места може да е различно), като винаги има риск за получаване на глоба, изнудване или дори да закрият заведението.

Необходими са документи за отваряне на зведение:

достоверение за актуално състояние с дата на издаване не повече от 30дни към датата на подаване на заявлението.
Удостоверение,че лицето не е в процедура по ликвидация или несъстоятелност с дата на издаване не повече от 30 дни.
Справка за професионална и езикова квалификация на персонала ,прил. 7 и 8
Копия от документите, удостоверяващи професионалната и езикова квалификация на управителя на туристическия обект.
Формуляр за определяне на категорията
Копия от документите за собственост на обекта
Документ ,удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация
Копие от договора за наем
Нотариално заверено пълномощно ,при подаване на заявлението от пълномощник
Документ за платена такса

Има много тънки изисквания на всяка една институция, които трябва да бъдат спазени. Например, ако врата на помещението се отваря на вътре, тогава пожарната ще ви накара да я смените, защото изискването им е да се отваря на вън. От ХЕЙ могат да кажат, че лампата на тава трябва да се премести с 50 см. Затова е много добре още преди да отворите да отделите време и нерви за да разучите всичко и да сте сигурни, че няма да имате тези проблеми.

Необходима е категоризация на заведението – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарница и барове. Като таксата зависи от броя места за сядане:

до 20 места за сядане – 110лв
от 21 до 50 места за сядане – 250лв
от 51 до 150 места за сядане – 500лв
от 150 до 300 места за сядане – 940лв
над 300 места за сядане – 1400лв

При подаване заявлението за категоризация се заплаща 1/2 от съответните такси посочени по-горе, а при получаване на категорийната символика, включваща удостоверения и табела – втората половина от таксата.

Трябва да си направите сметка за колко време ще излезете на печалба и какъв минимален оборот ще е нужно за да покривате разходите си. Като добра практика е да добавите 25% към тези разходи като буфер, за да ви предпази от неочаквани и нежелани плащания. Не трябва да забравяте да включите ток (климатиците са големи консуматори на ток), вода и СОТ.

Като заключение, мога да ви кажа, че лесно може да прескочите голяма част от тази работа или поне да я улесните. Много фирми предлагат услугите си в тази област. Те могат да ви помогнат с първоначалната консултация, избора на помещение, набирането на персонал, обзавеждане и т.н.

, 06.04.2015
здравейте , искам да разбера какво е необходимо за да си отворя фреш бар , или павилион за прясно изцедени сокове , на главна улица или в някой търговски център или нещо подобно . Каква е първоначалната минимална инвестиция за подобно нещо , какви условия трябва да има , разрешителни и т.н. общо казано всичко 🙂
, 01.04.2015
Здравейте,
Със съпругът ми искаме да произвеждаме лимитирана серия сладка в ограничени количества и да ги предлагаме за продажба на търговци. Става въпрос за сезонно производство – общо 8 седмици в годината, разпределени в месеците май-ноември.
Тъй като изискванията за създаване на цех за производство са прекалено големи за нашия капацитет и производството ще бъде изключително нерентабилно, бихте ли ни посъветвали как можем, спазвайки законовите разпоредби, да получим съответните разрешения и да създаваме нашия продукт?
Възможно ли е да регистрираме кухня за преработка на плодове?
Възможно ли е да тя да бъде част от друга вече регистрирана кухня?
, 16.02.2015
За да регистрирате заведение е необходимо да прецените какво конкретно искате да предлагате за да намерите подходящо за целта помещение .
Местонахождението на обекта също има съществено значение .
Например ако искате да предлагате и приготвяте закуски и пакетирани захарни и шоколадови изделия , добре е да си осигурите помещение в близост до училище , спирка или друго място , където има по- голям поток от хора.
За хранителен магазин е подходящо помещение в близост до жилищни сгради , по- добре в район , където няма друг подобен обект за храни .
Кафене е подходящо да откриете в жилищен или централен район или в близост до университет или до обществени сгради.
За откриване на нощен бар, дискотека , пиано бар и други подобни обекти е подходящо да е в помещение , което да е добре шумово изолирано . Подходящо е да се открият тези обекти , в близост до студентски общежития, в централните градски райони или в жилищни комплекси , но в изолирани помещения .
Ресторант , бистро, бирария и други подобни обекти е подходящо да откриете в централни райони , в близост до обществени сгради, жилищни комплекси и извън градски местности , където има движение.
Производствен обект е добре да регистрирате в промишлени зони или изолирано от жилищни сгдади.
За всички изброени обекти са Ви необходими следните документи:
1. Удостоверение от Агенцията по вписвания;
2.Регистрация в НАП;
3.Регистрация в ОДБХ ( областна дирекция по безопасност на храните )- за издаването е необходимо да бъдат разработени НАССР система и система за самоконтрол;
4.Трудова медицина – изработва се от служби по трудова медицина , след регистрацията в ОДБХ;
5.Разрешение от службата по пожарна безопасност;
6.Разрешение от общината за работното време – след получаване на удостоверение от ОДБХ;
7.Договор за наем със служба за ДДД обработка – сключва се след , като започне да работи обекта.
За повече информация пишете на имейл :[email protected] или се обадете на тел.0988 357 062
, 12.02.2015
Полезна информация за отворяне на заведение ще откриете тук: http://www.vconsulting.eu/bg/V-Consulting-Bulgaria-kak-se-otvaria-zavedenie.html
, 09.02.2015
Здравейте. Със съпруга ми закупихме постройка, която е действала като кафе сладкараница /до преди около 5-6 години/. Сега постройката не се използва. Закупихме я с цел откриване на букмейкърски пункт, в който да може да се предлагат топли напитики /кафе, чай/, безалкохолни и алкохолни напитки. От къде трябва да започнем за да може бъдещото кафене- бар да функционира нормално и легално. Благодаря Ви .
, 06.02.2015
Здравейте!
Имам желание да наема помещение с 2-3-4 маси,но искам да го направя тип френско бистро със собствено производство на сладкишите,предлагани в него.
Какви разрешителни трябва да имам,за да мога да сбъдна идеята си?
Предварително Ви благодаря!
, 09.01.2015
Здравейте, аз и съпруга ми имаме заведение, което досега беше под наем. Сега ще го разработваме ние. В момента сме в процес на отваряне на фирма, ремонтни дейности. Искам да попитам дали знаете какви са изискванията за бърза закуска, закусвалня, кафе – аперитив и какви храни може да предлагаме. Тъй като разполагаме със 45 кв.м. площ и в зависимост какви са изискванията, така ще регистрираме обекта. Благодаря предварително за информация!
, 26.12.2014
колко трябва да заплатя за категоризация-семейна къща, която искам да превърна в кафе-бар…..и защо никъде не намирам критерийте за подобна сграда като височина, осветление, тоалетни-широчина и височина, складово помещение итн. моля някой да ме информира…..
, 23.12.2014
Здравейте,
Обадете се за информация на тел.0988357062
Имаме мниго въпроси и работа, устната консултация отнема по малко време,а и всеки обект е различен .
, 03.12.2014
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
, 03.12.2014
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
, 03.12.2014
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
, 03.12.2014
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
, 03.12.2014
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
, 03.12.2014
Zdraveite..iskam da si otvorya pekarna za zakuski kakvo tryabva da napravya i kak ste e spored vas toya biznes
, 11.11.2014
Здравейте!!!
Искам да попитам нещо.
В момента работя в един ресторант. Собственика на ресторанта иска да се отказва от него и ми предлага да ми го даде под наем и аз да го работя. Та въпросът ми е такъв как се процедира в такъв случей. Като се има в предвид че ще си регистрирам моя фирма трябва ли да се вадят на ново разрешителни и т. н. Как се процедира?
, 08.11.2014
Здравейте ,
Гергана , Вие искате да регистрирате павилион или стацонарен павилион за бърза закуска . Разгледайте нашият блог :
http://tanya123.blog.bg/
Копирайте го в търсачката и ще ни намерите. Тук сме описали подробно за различни видове обекти , вкл. и за бърза закуска. Ако желаете обадете се лично.
Поздарви,
Валя Бойчева
, 04.11.2014
Здравейте искам да отворя заведение за бързо хранене като тези дето са пред Кауфланд за хот дог,кюфтета,кебапчета,какви документи трябва да извадя
, 01.11.2014
Здравейте, решил съм да построя заведение със статут „кафе-бар“ на парцел който е част от дворното място на къщата ми…Преди 15 години там е имало стара кръчма все още я има но не функционира.. така съм я купил. Въпросът ми е следния… Мога ли да кандидатствам по някоя от мярките за развитие на селските райони (ако не се лъжа беше мярка 311-312).. Разполагам с 10 бона за да започна всичко, целта ми е да удължа и ошироча мястото…. ще трабва промяна в плана на старата кръчма… Разчитам главно на финансиране по мярка 312..Трябва ли да има нещо застроено за да получа финансиране или мога направо с бизнес плана да кандидатствам и ако съм удобрен да започвам със строежа и по-късно с обзавеждането ?
, 24.10.2014
Здравейте ,
Гергана необходимо е да имате сключен договор за наем за да подадете документи в ОДБХ ( областна дирекция по безопасност на храните ) , което е към БАБХ . Касов апарат трябва да имате при започване на работа , като за целта трябва да се обърнете към данъчните служби . ПОжарната издава документ също след , като започне да работи обекта. За да регистрирате ресторанта трябва да подадете следните документи в ОДБХ :
1.Договор за наем или документ за собственост – копие;
2.Решението за регистрираната фирма , издадено от Агенцията по вписвания – копие ;
3. Документ за латена държавна такса – плаща се в ОДБХ , само в Бургас в клон на Си Банк .
След като подадете документите ще имате проверка от инспектори , като при проверката трябва обекта да отговаря на хигиенните изисквания и да има разработена система за самоконтрол и НАССР система .
Ако отговаряте на изискванията след проверката може веднага да започнете работа. Издава Ви се протокол от проверка , който трябва да пазите до катато си получите Удостоверението за регистрация от ОДБХ .През това време трябва да сте регистрирали касовият апарат в данъчното , а в пожарната отивате след започване на работа . При започване на работа трябва да ви се разработят документи и от трудова медицина . Това е изискване на Инспекцията по труда .
Ние сме консултати , които изработваме Системи за самоконтрол и НАССР системи , но можем да Ви насочим и към служба по трудова медицина .
Ако желаете повече информация , обадете се на тел : 0988 357 062
, 18.10.2014
Здравейте. И аз съм се захванала с отваряне на заведение, по точно ресторант. Хубавото е,че и преди това си е било ресторант. Вече съм регистрирала фирма и ми предстои да мина през останалите изискуеми неща. Т.е. БАБХ,пожарна и каквото е необходимо. Въпросът ми е дали преди всичко трябва да имам вече касов апарат и сключен договор за наемане на помещението и с тях да процедирам понататък?
, 03.10.2014
За кафе- бар Ви е необходима минимална складова площ и бар , двугнездна мивка или мивка и миялна машина за измиване на чашите. Ако правите фрешове трябва да имате мивка с плот за измиване на плодовете за фрешовете . Всички мивки трябва да имат течаща топла и студена вода. Трябва да има санитарен възел в обекта или в близист до него .
В ОДБХ към съответната област трябва да подадете :
– решението за регистарция на фирмата , издадено от Агенцията по вписвания- копие;
-договор за наем или докумен за собственост ;
– заявление по образец ( попълва се при подаване на документи в ОДБХ) ;
– документ за платена държавна такса, в размер 34 или 21 лв. , в зависимост от това дали е временен или постоянен обект. Заплаща се в ОДБХ, само за гр. Бургас се заплаща в клон на СИ БАНК.
Необходима Ви е система за самоконтрол , която ние можем да разработим. За повече информация на тел. 0988 357 062- Бойчева
, 03.10.2014
В Германия трябва да се обърнете към органа за контрол по безопасност на храните и към консултанска фирма , която да Ви разработи документацията за безопасност на храните- НАССР и Система за самоконтрол.
От 2007 година всички , обекти за храни на териториата на ЕС трябва са имат такива системи .
, 19.09.2014
Здравейте, аз искам да отворя ресторант или заведение за бърза закуска в Германия, но незнам кои са фирмите които се занимават с тази дейност за изготвяне на цялата документация.Може би някой знае нещо и може да ми услужи с адрези и телефони.Благодаря предварително.
, 01.09.2014
Здравейте ,интересува ме има ли изисквания за минимална площ на помещение ,което по предназначение ще се използва за „кафе-бар“
, 13.08.2014
Здравейте,аз също съм се заела да отварям заведение.Бях и ми става все по-ясно,че е голяма хамалогия.В момента се извършва ремонт на заведението и в същото време ходя по институциите.От пожарната ми казаха да не се притеснявам,когатон отворя отворя,те щели да минат някой ден да ми кажат какво искат(да не ги търся аз)От ообщината в момента ми искат документи за категоризация(ще правим само промяна в обстоятелствата,което е ок)Другата институция,с която се разправям е БАБХ(агенцията по храните.От там ми казаха,че няма как да ми кажат точните изисквания предварително,за да мога да работя по тях.Правя го както си искам и като дойдат на проверка щели да ми кажат кое как трябва дда е.Това е многго глупаво,понеже ще ме забавят с отварянето,ако нещо не е както трябва.Но тов са фактите.Казах ми да прочета наредба №5 и да се ориентирам от нея кое как трябва да е.В нея се пише главно за храни и т.н. а аз няма да предлагам храна.Та не съм наясно какво и как го искат.Тази информация мога да дам за хората,които ссе интересуват.А ако някой може да ми даде информация на мен,ще бъда благодарна.И-мел адресът ми е [email protected]
, 08.07.2014
Здравейте ,
Румен , относно Вашето запитване за разработване на документация за кафе-сладкарница, да можем да разработим необходимите документи. Свържете се с нас на тел. 0988 357 062
Ако откривате заведение , магазин , склад, производство или друг обект за храни , обадете се . Ние сме консултанти , които са били контролни органи , имаме професионални уемния , работим на достъпни цени и в кратки срокове. Разберете , няма вече ХЕИ от 2007 година , още веднъж го повтарям . Има ОДБХ и РЗИ . ОДБХ е областан дирекция по безопасност на храните , в България има 28 ОДБХ-та в големите градове . Всички те са дирекции към БАБХ – българска агенция за безопасност на храните . 🙂
, 04.06.2014
Здравейте, Валя Бойчева. Вие бихте ли се ангажирали с изготвяне на цялата документация по стартиране на заведение? Ще бъде кафе-сладкарница в София, община Красно село.
, 17.05.2014
Здравейте,ще отварям малко заведение.Разбира се говорих с общината и агенцията по храните,от вчера чета някакви неща.Но всичко е доста объркано и не мога да получа точен отговор.
Интересувам се например,как стоят нещата с разрешителното за продажба на алкохол.Какви точно документи ми трябват от всички институции през които трябва да мина.Ще съм благодарна,ако някой ми даде някакви насоки и съвети.
, 17.05.2014
Здравейте,ще взимам заведение под наем.От вчера чета,но всичко е доста объркано.Говорих с агенцията по храните и общината,но разбира се не ми обясниха подробно какво ми трябва като документи и т.н. за да е всичко ок.Не разбрах,как сто
, 06.05.2014
Позволявам си отново да коментирам , но забелязах някой неточности в публикацията на г-н Александър :),относно нормативните изисквания на ЗХ. ХЕИ беше хигиенно епидемиологична инспекция и съществуваше до 2006 година (не се изписва ХЕЙ)После стана РИОКОЗ, сега има РЗИ и ОДБХ.Регистрацията на обектите за храни се извършва в ОДБХ -тата ,те са 28 в цялата страна ,намират се в големите градове и съм към Агенцията по безопасност на храните.
Ако искате да регистрирате фризьорски , козметичен салон и друг вид дейност обществено предназначение се обърнете към РЗИ .
, 06.05.2014
Здравейте, ние сме консултанска организация „Консултанска къща НАССР“ ,като нашата дейност е насочена към бизнеса с търговия с храни . Консултираме нашите клиенти как да устроят обектите си , съгласно изискванията на Закона за храните,а също изработваме необходимата документация за регистрация на тези обекти – НАССР и система за самоконтрол.За повече информация тел.:0988 357 062
, 02.05.2014
zdraveite
iskam da otvoria restorant eritreiski/ot afrika/
i neznam km kogo da se obrna za pomos………..
, 29.04.2014
Здравейте! Имам въпрос и се надявам някой да е наясно и да ми отговори! Мисля да взема заведение под наем, но проблема е, че собственика няма право да го отдава под наем, защото той самият го е взел под наем от общината и в договора му с нея пише, че не може да го преотдава под наем!Аз ще работя с неговата фирма. Въпросът ми е : Какъв договор бих могла да сключа с него, за да съм спокойна, че няма да се излъжа. В договора трябва да е опомената сумата за наема, който аз ще му плащам и правата, които вземам над заведението. Не искам да ме назначава като персонал, защото може да ме изгони. Мисля си за варианта за съдружие, съвместна работа или нещо такова.
, 25.04.2014
А като се замисля, много добре ще е да се вземе под наем разработено вече. Почнаха да излизат обяви, за заведения, на които собственика няма време да се занимава с тях.
Разбира се, трябва с много голямо внимание да се подхожда в тези случаи, защото от добра печалба никой не се отказва просто ей така.
, 02.04.2014
Отдавна мина времето на малките капачета, които можеш да отвориш с минимална инвестиция. Сега си трябва добра сума за влизане и целодневна ангажираност.
, 23.03.2014
Един мой приятел се знамимаваше с това и каза, че трябва да се иде в ХЕИ, данъчното и общината. Ако малко се заговориш с изтормозените служителки в общината те ще обяснят за пожарната, вик, енергото и останалите дивотии.
Въпреки, че има мноогоо бумащина, все пак хора ще консумират разни работи и ми се струва оправдано всичко това.
, 23.03.2014
Ако помещението не е със статут на заведение, тогава тежко ти. Толкова разправия е, че по някое време ще се откажеш.
, 23.03.2014
Абе то май трябва отделна тоалетна за персонала, няколко мивки, облекло, стая за отдих. Много неща са. Имаше някакъв закон за хотелиерство и ресторантьорство, в който пише всичко. Но са прекалено много неща.
В последно време виждам дори, че започват да се дават и заведения под наем. Но щом някой си дава заведението под наем, специално на мен не ми говори много добре за продажбите.
, 16.03.2014
Всичко е добре, ама на тия заведени не им ли мина модата. Изглеждат ми леко нерентабилни.