Как да кандидатстваме за първата си работа?

17
Добави коментар
mikeramm
mikeramm

Мой читател, В.К., онзи ден ми изпрати следното писмо, което предавам с лека редакционна намеса, за да не разкрия неговата самоличност и коригирайки някои граматически грешки:

Аз съм на 20 години – студент. 7 години съм учил в математическа гимназия. Към момента се занимавам с т.нар. European Studies в университета в родния ми град, ориентиран съм изключително към административни, политически, граждански и обществени дейности. Грамотен съм, владея английски език на ниво ТОЕФЛ, старателен и амбициозен млад човек съм. Силно се надявам скоро да си намеря подходяща за мен работа, като с мъка признавам че това което умея, голяма част от него не мога да представя в този умален формат, а останалото влиза в т.нар CV просто като характеристика и едва ли би повлияло специално и положително, но силно се надявам че някой скоро ще забележи потенциала, който излъчвам и ще ми даде задоволителен старт, та чрез първата си длъжност да се почувствам наистина потребен и да се почувствам полезен.

Този проблем е типичен за всички млади хора, които тепърва напускат училище или университета и тръгват да търсят първата си работа, затова публикувам тук отговора, който изпратих на В.К., с надеждата да бъда полезен на всички млади хора, тръгнали да градят своята професионална кариера.

Здравей, В.!

Твоят случай не е единствен – всички млади хора имат този проблем – как да се представят пред потенциалния работодател, при положение, че все още нямат никакъв практически опит? Моят отговор е:

Не губи кураж – за всеки влак си има пътници. Има работодатели, които търсят млади хора, така че е въпрос на време да ги откриеш.
Гледай на търсенето на работа отговорно и спазвай някои прости съвети, които ще ти напиша по-долу, и със сигурност ще постигнеш успех.

Първо, трябва да решиш каква точно работа търсиш. Разбираемо е да си още объркан, да имаш много и разнообразни мечти, но когато решиш да търсиш работа, трябва да се спреш на няколко варианта и да подходиш към всеки от тях поотделно.

След като си решил каква работа търсиш, разгледай обявите, за да видиш какво се предлага. Възможно е за някои позиции да не откриеш нито една обява, която да отговаря на твоите критерии. Това може да означава, че в момента няма такива свободни позиции или че за тази позиция се набират хора чрез лични контакти, а не чрез обяви. В този случай ще трябва да потърпиш, докато придобиеш повече умения и създадеш своя собствена мрежа от професионални контакти.

Но най-вероятно е за някои от професиите, които си избрал, да намериш подходящите обяви. Тук влизат в употреба техниките за кандидатстване. В твоя случай е важно да напишеш точното мотивационно писмо, с което да направиш добро първо впечатление на потенциалния работодател. Има три важни въпроса, на които трябва да дадеш отговор в това писмо:

Защо искаш да работиш точно в тази компания и точно на тази позиция? (Демонстрираш интерес)
С какво можеш да бъдеш полезен за фирмата? (Демонстрираш опит и отговорност)
Защо точно теб трябва да изберат? (Демонстрираш лични качества) Твоите качества – старателен и амбициозен – са нещата, които трябва да изтъкнеш тук.

Не е много сложно, но е отговорно, защото това са нещата, които могат да накарат работодателя да ти обърне внимание.

Автобиографията (сивито) е ясно, че ще бъде бедна на събития, поне що се отнася до трудовия ти опит, но в нея задължително трябва да опишеш:

официалното образование, което си достигнал,
всички допълнителни курсове, които си посетил и сертификати, които си придобил,
а можеш да споменеш и всички по-значими постижения от ученическия и студентския си живот – участия и награди от олимпиади, конкурси и други подобни мероприятия, в които си се изявявал.

Автобиографията не е задължително да бъде дълга – важното е да бъде съдържателна – да показва твоите интереси, качества и постижения с факти. Нейната задача е да накара работодателя да те покани на интервю, а там вече доказваш себе си очи в очи.

Разбира се, не бива да забравяш, че голяма част от работодателите биха наели човек като теб – млад и без опит – заради възможността да ти плащат минимално възнаграждение. Това е цената, която трябва да платиш за обучението, което ще получиш – и то не само чисто технически в тънкостите на занаята, а и в отношенията между хората. Приеми, че това е вид чиракуване, в което ще придобиеш умения да общуваш с колеги, шефове и клиенти, ще развиеш професионалния си опит и ще се научиш да продаваш себе си по-добре.

След първата работа усещането за опитност и значимост вече е съвсем различно. Започваш да се чувстваш професионалист и придобиваш самочувствието на човек, който си разбира от работата. Е, понякога е доста лъжливо това самочувствие – в много професии усвояването на занаята трае много дълго време, – но важното е, че ще бъдеш много по-уверен и ще можеш много по-смело да предприемеш и следващите стъпки напред в своята кариера.

Пожелавам ти успех в намирането на подходящата работа!

Майк

Гласувайте за тази статия в Svejo.net:

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.