Жако – Африкански сив папагал

16
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Птици

Както показва името му, Африканският сив папагал произхожда от Африка. Те се намират в широки географски граници от Брега на Слоновата кост до северозападна Танзания. Има два вида Африкански сив папагал, основният (Psittacus erithacus erithacus) – наричан у нас Кралско жако, известен още като червеноопашато жако, Конгоански, Гана, Камерунски и Того сиви папагали.

Когато се говори за Гана, Того, Камерун, Конго и Анголско жако, става дума за географския регион, от който птиците произхождат. Това не са различни подвидове, а само различни вариетети с малки разлики в размерите и нюансите на сивото оперение. Кралското жако е сив с видима бяла кожа около очите, черен клюн и ярко червена опашка. Кралското жако е с размери около 30 см и тежи 350 – 600 грама.

Вторият голям подвид е Тимни жакото (P.e. timneh), известно у нас като Скално жако. Скалното жако е по-дребен (около 23-25 см) и тежи 275 – 350 грама, с по-тъмно сив цвят и белезникаво розов клюн. Опашката при Скалното жако е тъмно-кафява.

Жакото обикновено обитава гористите равнини на Африка, но в търсене на храна посещава и рядко залесените савани, а понякога и населени от човека територии. Разпределението им в природата е в голяма степен идентично с местата, където расте Африканската маслодайна палма, тъй като тя съставлява част от диетата им в дивата природа.

Жакото е очарователен вид по-голям папагал, не толкова заради окраската на перата му (той много по-малко шарен от други папагали), но най-вече заради интелигентността му и способността му да възпроизвежда човешка реч. Африканският сив папагал е прочут със способностите си да говори. Техните гласове не са съставени от носови звуци, а могат да възпроизвеждат завидно разнообразие от звукови ефекти и тонове. Те могат да научават дълги изречения и дори песни и стихотворения. Често те прегрупират известните им думи по свой собствен начин и дават индикации, че притежават способност да свързват конкретни обекти с техните наименования. Освен това, те определено могат да използуват думите в правилен контекст, т.е. например когато телефона звънне казват “ало”, сутрин, когато почукате и влезете в стаята при тях могат да ви посрещат с “добро утро”, “здравей” когато се прибирате в къщи или “чао” когато излизате и много други. Освен това, жакото има характерно ръмжене, което използува в случаи на уплаха или силна възбуда.

Кралско или скално жако?

Физическите различия между двата подвида бяха споменати по-горе. Счита се, че скалните са малко по-игриви, вероятно с малко по-уравновесени характери. На този етап съществуват данни, че те са по-малко податливи на уплах и по-малко склонни да се привързват към един човек.