Бъдете по-здрави с „Правилата на храната”

105
Добави коментар

Бъдете по-здрави с „Правилата на храната”

„Пhttp://zdravoslovnohranene.comо-добре храна от клон, отколкото клонирана!” е само едно от многото положителни и здравословни послания, които ще откриете, ако разгърнете една забележителна книга от един забележителен автор. Яденето в днешно време е станало нещо сложно – при това без никаква нужда! Така смята Майкъл Полан, който ни предлага да се запознаем с „Правилата на храната” и така да заживеем по-добре. В тази епоха на все по-сложни диети и взаимно противоречащи си здравни съвети книгата на Полан внася дългоочакваната простота в нашите ежедневни дилеми относно това, което ядем.

 

Написан с яснота, убедителност и остроумие – неслучайно станали запазена марка на Полан, – този кратък наръчник предлага 64 прости и лесно запомнящи се правила на „мъдрото хранене”, придружени от също толкова кратки, но и изчерпателни обяснения. Съдържа и примери от най-различни традиционни диети, нерядко драстично разминаващи се с популярните представи за „здравословно хранене” – но с пояснението, че хората, които ги спазват, по принцип не страдат от заболяванията, станали бич за съвременното „западно” човечество. „Правилата на храната” е незаменим справочник за всеки, който някога си е задавал въпроса: „Какво трябва да ям?” Ето и част от съветите на Полан:

 

Яжте само храна, приготвена от човешки същества

Ако ще оставяте други да готвят вместо вас, по-добре това да са други хора, а не… корпорации. Последните все забъркват манджи, в които има прекалено много сол, мазнини и захар, а за капак им слагат и разни консерванти, оцветители и други подобни биологични „нововъведения“. Целта им е ясна – да осигурят „безсмъртие“ на своите хранителни продукти.

 

Стоящото на един крак (гъбите и растенията) е по-добро за ядене от ходещото на два (птиците), а то пък е по-добро от онова на четири (говедата, свинете и останалите бозайници)

Тази китайска поговорка обобщава по един блестящ начин относителната здравословност на различните категории храни, макар и да пропуска незнайно защо рибите, които също са много полезни, ала напълно безноги.

 

Колкото по-бял е хлябът, толкова по-скоро ще си мъртъв

Тази малко стряскаща поговорка, в която личат и „кроскултурни“ влияния, тъй като е любима и на еврейските, и на италианските баби, показва, че здравните рискове на бялото брашно са познати още от столетия. Що се отнася до нашето тяло, за него бялото брашно не е по-различно от рафинираната – и снежнобяла – захар. Първо, то не съдържа нито една от по-свестните съставки в пълнозърнестите продукти като фибри, витамин В или здравословни мазнини, макар и напоследък да се изхитриха да му ги добавят. В този смисъл то не е нищо повече от поредната доза гликоза. Но в по-големи количества тя обаче предизвиква възпаления и разстройва нашия инсулинов метаболизъм. Така че яжте пълнозърнести и ограничете до минимум консумацията на бяло брашно. А и най-новите научни изследвания показват, че гореспоменатите баби са били прави – хората, консумиращи пълнозърнести храни, като цяло са по-здрави, а и живеят по-дълго.

Яж само когато си гладен, а не когато ти е тъпо

За повечето американци яденето учудващо рядко е свързано с… глада. Ние го правим по-скоро за разтуха – да разсеем скуката, да забравим за грижите, да се почувстваме по-комфортно и т.н. В такива моменти е хубаво да си задаваме въпроса: „Наистина ли съм гладен?“ – и преди, и по време на самото ядене. (Ето още един бабешки съвет: „Ако не си достатъчно гладен, за да изядеш една ябълка, значи изобщо не си гладен“.) Храната е прекалено скъп антидепресант.

 

Пиршеството е в първия залък

Ако следвате тази максима, не само ще ядете по-бавно, но и ще извличате по-голяма наслада от храната си, така че си струва да я запомните. Първият залък е най-вкусен, което предполага, че с всеки следващ удоволствието ще се стопява. Икономистите го знаят като „закона за намаляващата пределна полза“. Ето ви значи още един довод да ядете по-бавно, но и да приключвате по-бързо с яденето. Идеалният вариант ще е след първите няколко залъка. Ако продължите, ще приемете повече калории, но едва ли ще изпитате и по-голямо удоволствие.

 

За да прибавите тази чудесна книга към библиотеката си, можете да я поръчате директно от издателство „Изток-Запад”.

Коментари