Квартала

1
Добави коментар
kvartala2010
kvartala2010

Желяз Турлаков е поканен в телевизионния канал FRANCE 24

Желяз Турлаков- ръководител и създател на терапевтична общност „Ново начало“ е поканен за интервю през месец януари 2012г. от първия международен новинарски канал на Франция, Канал 24, който не отстъпва по нищо на BBC World и CNN.

Трябва ли все отвън да ни подбутват да си подредим къщата? Има го това в нашата народопсихология: да си подредим дома, да си измием прозорците, когато ще ни идват гости. През другото време, няма значение колко мръсно и мизерно ще е наоколо, няма кой да го види. Неведнъж погледа на външните медии е карал нашите политици да действат, а нашите медии, те не са коректив на властта, те са нейни лакеи.

По какъв повод идва тази покана?
Желяз Поводът за тази покана е една поредица от публицистични, обзорни, разследващи предавания, фокусирани около ситуацията с наркотиците, зависимост, наркотрафик, изцяло в обсега на Източна Европа. Забелязали са през годините, това което правя, това което изказвам като мнение и явно са преценили, че информацията, която имам е достатъчно достоверна, за да бъда включен като техен гост от България.

Предполагам интересът на западните медии е нарастнал след излизането на официалния доклад относно международнатата стратегия за контрол на наркотиците на Държавният департамент на САЩ.
България фигурира като транзитна държава в международния трафик на наркотици и като производител на синтетична дрога. По данните от този доклад, в България има 300 000 наркозависими, от които 10% са зависими към хероин. Значи имаме 270 000 зависими от други наркотици.
http://www.state.gov/p/inl/rls/nrcrpt/2011/index.htm
Има ли новини, които си подготвил за Канал 24?
Желяз Не, нищо ново няма да кажа там. Нищо, което да не съм казвал тук стотици пъти. Надявам се там да бъда по- добре чут, защото тук очевидно властимащите са изгубили своята способност да чуват или отдавна не са си почиствали ушите. Информация се изнася в тази посока предимно от мен последните години, тъй като медиите са предпазливи на тази тема, говори се повърхностно, не се влиза в детайли, не се правят анализи, избягват се цифрите и конкретните имена и в крайна сметка никой не отговаря на въпроса “ Защо е така?”. Ако не е така, никой не излиза да те опровергае, остават въпроси във въздуха да висят, които не е нужно да си гений, за да се досетиш, че щом няма отговори, значи е така.

Домакините на това интервю запознати ли са с този доклад?
Желяз Да, имат информация за почти всичко. Те са наблюдавали мои участия, прави ли са и свои анализи, имат информация, че може би към Франция една част от идващите синтетични наркотици се произвеждат в България. Което потвърждава моята позиция последните години, че амфетаминът, който все повече се увеличава като процент употребяван наркотик, се произвежда тук. Отговори по този въпрос няма, освен казаното от гл.комисар Станимир Флоров, директор на ГДБОП, че синтетични наркотици се произвеждат в съседни държави, в България, всички лаборатории са разбити. Аз твърдя, че това не е така.

Тези синтетични наркотици, в “гаражни” лаборатории ли се произвеждат?
Желяз Моята теза, а и мнението на журналистите във Франция е, че се произвеждат от фармацефтичните компании. Успоредно с производството на легалните фармацефтични продукти, може да се произвеждат продукти, които да кажем имат високо съдържание на ефедрин, псевдоефедрин, на чиято база се прави амфетаминът. Това не е чак толкова сложно, особено когато имаш необходимата апаратура, преса. Със сигурност във веригата има и по- нискокачествено производство, това което ти наричаш “гаражно”, защото амфетаминът може да се направи по “готварска рецепта”. Но не е проблемът качеството, а количеството. Няма как да бъде направено необходимото таблетиране в такива условия. . Неведнъж сме се сблъсквали в обществен план с подобни случай, помните делото “ Опицвет”, за какви количества ставаше въпрос. / На 18 декември 1997 г. полицаи от Национална служба “Борба с организираната престъпност” (НСБОП) шумно атакуват химична лаборатория в село Опицвет и откриват готови 313 кг амфетамин база и два работещи реактора, заредени със суровини. /

Кой контролира производството на лекарствени продукти?
Желяз Според мен, на практика никой. Твърдя, че няма изобщо механизъм за контрол. Може и да греша. Ако греша, това ще е най- сладката ми грешка.
В доклада на Държавния департамент на САЩ, се говори за цифрата от 300 000 души, употребяващи в България, от които 10% употребяват хероин. Тази цифра от около 30 000 хероинозависими, не се променя през годините. Следвайки обаче съотношението и корелацията, което посочва Световна Здравна Организация за употребяващи хероин към кокаин и към амфетамин, горе- долу употребяващите амфетамин са три пъти повече. Така че, аз мисля, че употребяващите амфетамин в България са към 100 000- 120 000 души. Начинът на употреба на амфетамин е по- различен от този на хероин. Той подлежи на малко по- различни характеристики и особености. Употребата на кокаин надвишава употребата на хероин, може би около 50 000 са употребяващите кокаин в България. Останалите употребяващи, за да достигнем тази цифра от Доклада, са може би на лека дрога- марихуана, хашиш. Но основната група, е тази на амфетаминовата употреба. Това е една голяма клиентска група, която употребява ежедневно. Производството на амфетамин у нас идва, за да задоволи нуждите на тази група. В официалните български статистики никъде не се посочва тази цифра на амфетаминозависимите. Защо? Националният Фокусен център към Националния център по наркомания е една ригидна организация, насочена навътре, доста неефективна структура. През годините така и не направи сериозен анализ, с който цифрите да се доближават до реалните.
Колко са зависимите към амфетамин по официалните ни статистики?
Желяз Не мога да кажа точно, но около 30- 35 000 зависими въобще, което е смешно. Там са базирани нещата на други критерии. Изследванията се правят по хората, които са потърсили помощ, които са диагностицирани, които са стигнали до тяхната институция, което е смешно. 80% от хората, които употребяват наркотици, въобще няма да отидат и да се запишат там, камо ли да бъдат диагностицирани и да влязат в това изследване. Аз вярвам на този Доклад към Държавния департамент на САЩ. Това са докладите с най- прецизна точност в света.
Откъде са тяхните данни? Как събират информацията си?
Желяз По същият начин, по който знаят, че имаме проблеми с корупцията или със съдебната система. Явно имат начини. Те работят с неправителствени организации, имат си техни наблюдатели тук.
В момента амфетаминът на улицата, на пазара, е с изключително ниска цена. На едро можеш да купиш грам за 3-4 лева. За да има такава цена амфетаминът на улицата, то значи, че е произведен тук. Защото нито един производител на амфетамин, зад граница, няма да продава на загуба. Има едно златно правило при наркотрафика, всяка граница оскъпява. Колкото повече граници минава, толкова по- скъп става наркотика. Нормално, защото цената му е свързана с корупционни схеми, митници.

При нас ли е най- евтин?
Желяз Определено при нас е най- евтин и най- нискокачествен.

Имаш ли информация за някаква цена на амфетамина в съседни държави?
Желяз В пъти е по- скъп в цяла Европа от България.
В същият този доклад пише, че поради структурни реформи в отдел Митници, след идването на власт на политическа партия ГЕРБ, отдел” Борба с наркотрафика”, не съществува. Съкратен е до минимум. Хората, които имат някакъв опит, са съкратени. Усилията са насочени към борба с други контрабанди. В резултат на което, заловените количества от Агенция “Митници” са следните:
Хероин за 2009г.719кг
за 2010г.190кг
Кокаин за 2009г.234кг.
За 2010г.10кг.
Заловените количества са в пъти по- малко, а бройката на зависимите не се променя, което показва същото ниво на употреба.

Зависимите, които са на амфетамини, от какво лечение се нуждаят? Търсят ли помощ?
Желяз Зависимостта към амфетамини е една доста по- различна зависимост от хероиновата. Първо за тях няма медикация, няма лекарство открито до този момент. Единственото нещо, което дава резултат, са общностните терапии, психотерапията, групите за взаимопомощ.

Тоест държавата е безсилна.
Желяз Да, докато не изгради структури, това за което ние апелираме през годините. Трябва да си взаимодейства с неправителствения сектор за изграждане на специфични програми.

Смъртоносна ли е употребата на амфетамин?
Желяз Рабира се, че е! Ако при хероина и кокаина има някаква естествена база, на която почива веществото, при амфетамина всичко е изцяло синтетично, изкуствено. При него пораженията върху централна нервна система и върху мозъка са много по- сериозни и много по- бързи. Много по- трудно се лекуват тези хора. Много повече увреждания има. Тези хора много по- бързо изпадат от някакво нормално функциониране, не могат да работят, не могат да ходят на училище, стават агресивни.

Има ли в България ясна политика по отношение на наркотиците?
Желяз По света съществуват две линии на политика по отношение на наркотиците:
1.Намаляване на предлагането- тук влизат МВР, Агенция Митници и всички контролни органи, които би трябвало да ограничат влизането на наркотични вещества на пазара.
2. Намаляване на търсенето- програми, превенция, лечение.
В България нито едната, нито другата политика не съществува. Нещо се прави на парче, но се е създал един огромен вакум, поради липса на ясна политика. Тази отговорност лежи на няколко ведомства: Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и Министерство на вътрешните работи. Бих добавил още едно Министерство, това на правосъдието, защото тези хора са в пробация, затворите са пълни с хора, извършили престъпления заради зависимостта си, а не защото са криминални. Разбирате ли колко институции се хранят от този проблем и нямат интерес той да се разреши? Парите от наркотици са най- сигурният доход за властимащите.

С кой си разговарял на тази тема?
Желяз Вече със сигурност съм забравил всички, с които съм говорил на темата. Разговарял съм включително с г-н Борисов, по времето, когато беше кмет на София и с г-жа Фандъкова съм се срещал, с председателя на Здравна комисия също, със заместник- министъра на Министерство на здравеопазването и към Парламента съм писал и пращал писма и към Национален съвет по наркотични вещества. Къде ли не.

Какви са твоите искания?
Желяз Исканията са винаги едни и същи:
Първо да има ясно дифиниране на проблема, ако се касае за Здравно министерство и съединяването му с Министерството на труда и социалната политика. Тоест различните ведомства да поемат отговорност, не да си прехвърлят проблема, а да започнат да изграждат системи, стратегии, които да се базират на някакви модерни разбирания за този проблем. В момента отговаря за зависимостите само Министерство на здравеопазването и се пълнят гушата на пет- десет морално дискридитирани, професионално компрометирани лекари, които освен да печелят от проблема на хората, нищо друго на правят. Говоря за платеното метадоновото лечение в България. Това е абсурдно и без аналог явление. Никъде в Европа няма платено метадоново лечение.
Второто ми искане е било включването на неправителствените организации в различни експертни състави, комисии, за да може да участват в изграждането на някакви стратегии, концепции. Да се обърне внимание на малко по- друг тип лечение, на психо- социалната рехабилитация. Обръщал съм се към Министерски съвет, към Здравна комисия за изграждане на прословутия фонд, за усвояване на парите от алкохолния акциз, на основание на чл. 53 на Закона за здравето.
Обръщали сме се също с молба за предоставяне на бази, тъй като знаем, че има, съществуват такива.

Какво отговарят на твоите искания?
Желяз Нищо не отговарят. След всичките тези опити, те са в позицията на едни банкери, които ти дават чека, но не го осребряват. Обещават и после нищо не правят. Но то това май е по традиция така с нашите политици. Едни гръмки слова чуваме, казват какво ще направят и накрая резултат няма.

Каква е практиката в България? Какво се случва, когато един зависим потърси помощ? Къде го изпраща на лечение държавата?
Желяз Държавата първо никъде няма да го прати. Държавата не е дефинирала проблема със зависимостта, за да бъде вкаран в клинична пътека. Първо това не се е случило.

Добре, отива при джи-пи-то си и каво прави той?
Желяз Джи-пи-то изобщо не го интересува. Личният му лекар ще го насочи към частна метадонова програма или ще каже: “Оправяй се сам”. Тези метадонови програми се плащат и най- интересното е, че тези лекари са били в Националния център по наркомания, участват в експертни състави. Частниците, които държат частни програми, в същото време определят и каква ще е политиката на държавата. Това е не конфликт на интереси, ами не знам как да го нарека. От липсата на правила, са се загнездили едни и същи хора, едни лекари, които са превърнали този проблем в бизнес. За държавната метадонова програма може да се запише човек и да чака години. Пак ще го насочат към частните програми и ще трябва да си плати. Такава практика няма никъде в Европа. Метадонът навсякъде е безплатен, самите джи-пи-та го дават. Ние сме писали подобни предложения неведнъж. Хората, които стоят зад това, биха загубили така добре изградения си бизнес, затова не променят нищо.

Каъв капацитет имаш при теб за лечение? Колко хора можеш да приемеш?
Желяз Не е това въпросът, ние с базите които имаме, можем да работим и с 200 и с 300 и с 500 човека, въпросът е кардинално отгоре да се промени рамката. Първо трябва да се реши проблемът с дефиниция, с финансирането и тогава нещата ще влязат в някаква рамка.

Защо се интересува Франция от нас?
Желяз Те се интересуват по линия на това, че България твърди, че е готова да влезе в Шенген. Имат също така информация, че една част от дизайнерската, синтетичната дрога идва именно от България. Трета причина за тази покана, според мен е, че ние като член на Европейския съюз е нормално да взимаме отношение по наболели въпроси. Може и да са забелязали, че има някаква форма на медийна репресия и не се говори за този проблем открито. Искам да излезе някой министър и да ме опровергае. Да ме убеди, че не съм прав.

Пожелавам успех и много сила за борба през следващата 2012 година. Надяваме се нашите читатели да разбират, колко сила на волята се иска да се бориш с вятърни мелници години наред. Ще бъде интересно за всички да публикуваме части от интервюто в Канал 24, надяваме се да можем да го направим.