Лятна трапеза с морски дарове

39
Добави коментар
temi
temi

Какво трябва да знаем за морските дарове?

В списъка с морски дарове влизат миди, раци, омари, стриди, скариди, калмари, октопод и всякакви други интересни морски обитатели. Задължително първо се варят и едва тогава стават готови за други рецепти. Може още докато ги варите, да им добавите лимонов сок, малко масло и различни подправки. Установено е, че морските дарове попиват аромати. Внимавайте само да не ги преварите, защото плановете ви за вечер на морската кухня може да се осуетят.

Дръжте ги в камерата или ги хапвайте бързо, защото лесно се развалят. Морските дарове си пасват отлично със студени сосове, с яйца, с майонеза, със сос Тартар, с подправки като черен пипер, магданоз, копър, мащерка, кориандър, целина, къри, шафран, счукан карамфил и босилек.

Когато купувате морски дарове от пазара, гледайте да имат свеж вид и от тях да се носи аромат на море/океан, а не на застояло. Мидите да  са плътно затворени, скаридите – лъскави, калмарите – с ясен, а не мътен поглед.

Миди – кулинарно изкушение

Мидите са кулинарно изкушение за мнозина. Затова, ако ги включите в лятното меню, определено ще оберете точките. У нас най-срещани са черните морски миди, а за истински деликатес са определени мидите Сен Жак. За да ги изчистите, ги накиснете за една вечер в студена вода с малко сол. На сутринта, с помощта на четка или ножче, изстържете мръсотията, изхвърлете мидите, които са със счупени черупки, и потопете останалите за 5-6мин. във вряща вода.

След варене мидите се отварят и месото става „достъпно“. Не бързайте да изхвърляте черупките – те могат да ви послужат за украса на блюдото. Отстранете „пръстена“, който обгръща меката част, и преминете към подготвяне на ястието. Най-често мидите присъстват на трапезата като салата или ордьоври, но са вкусни и панирани, на фурна и дори на супа. Съчетават се отлично с бяло вино.

Калмари на лятната трапеза

Ако искате да разнообразите лятната трапеза с ястие от вкусни калмари, то трябва да се подготвите за дълъг и трудоемък процес. Калмарите се чистят трудно, затова, когато ги купувате, по-добре се огледайте за вече почистени. За да ги направите по-сочни и крехки, е хубаво да ги подържите в марината за около 4 часа.

След това изхвърлете марината, тъй като съдържа сурови сокове от риба. След като попарите калмарите, задължително трябва да отстраните вътрешната ципа. Пуснете ги във вряща вода за 20мин. и после по желание може да ги поднесете на лятната трапеза пържени или панирани. Калмари се съчетават със сосове на майонезена основа, с яйца, с подправки като магданоз, целина, чесън. С вкус на октопод

Хората трудно се престрашават да пробват вкуса на октопода, но веднъж опитали, той излиза начело на морските дарове. Важно е да махнете всички излишни части от тялото на мекотелото – очите, областта около устата, вътрешностите, торбичката с мастилена течност. За да го обработите по-лесно, оставете подръжте октопода известно време във вода и после начукайте месото му. Поднесете го варен и полят със сос, задушен с гарнитура, печен или маринован.

Летни вкусотии с раци

Готвенето на раци си е изпитание, особено за по-жалостивите кулинари, тъй като раците се варят, докато са още живи. За да ви е по-лесно при обработката, ги оставете за час в камерата. След това вържете клещите им с конец, пуснете ги във врящата вода за 5-6мин. Като станат готови, извадете ги и оставете водата да изтече.

Не вадете рака от водата, ако няма да го поднасяте веднага, защото губи сочност. Изхвърлете краката и опашката, стомахът и хрилете също не се ядат. Отрежете бронята, вземете месото, което е по-тъмно на цвят, и го отделете. След това извадете и месото от клещите на рака, но не го смесвайте с тъмното. Направете от него супа или яхния, или пък го поднесете с майонеза и подправки. Лято в компанията на стриди и скариди

Стриди и скариди са сред най-предлаганите морски дарове, особено през лятото. Стридите обикновено се поднасят сурови, но може и на супа. Раковините им се измиват, както при мидите, след това се разтварят и се вади месото.

Скаридите са различни по големина, в зависимост от вида. Най-големите се наричат „лангустини“, а най-дребни са кафявите и розовите. Кулинари твърдят, че колкото по-едри, толкова по-вкусни. Обикновено скаридите по супермаркетите са замразени, след като предварително са били сварени. Така че след размразяване, са готови за употреба. На лятната трапеза се поднасят като съставки към салати, супи, омлети, с ориз или зеленчуци, с доматен или майонезен сос, пържени и с подправки.

А вие обичате ли морски дарове?

26.07.2012/ Христина Спасова