Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта: Ще помогнем на всички младежи без работа 8 9290

1
Добави коментар
yApple

Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта от 3 февруари 2012 г.
Има 20 годишен опит в системата на агенцията. Магистър по славянска филология. Владее полски, руски и английски eзик.
Омъжена е, има син.

С Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, разговаря Мишел Гутсузян

 – Г-жо Лозанова, Агенцията по заетостта започна да набира кандидати за стажанти в администрацията. Колко души ще бъдат наети?

– Програмите за стажуване на младежи до 29 години в администрацията са две. По програма “Старт на кариерата”, която се финансира от държавния бюджет с 5 млн. лв., очакваме да започнат работа 850 младежи. Те трябва да са завършили висше образование и могат да кандидатстват до 17 август във всички държавни, областни и общински администрации. По схема “Старт в администрацията”, която се финансира по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” (ОП “РЧР”), 600 младежи ще могат да работят в министерствата на труда и на здравеопазването и агенциите към тях. Бюджетът  е 3 млн. лв. И по двете схеми стажовете са за 9 месеца. През това време младежите ще получават възнаграждение от 400 лв. на месец. Който не е бил избран от работодателя по едната схема, може да кандидатства по другата.

Паралелно продължава дейността по схемата “Ново начало – от образование към заетост”, на стойност 35 млн. лв. Тя дава възможност на младежи със средно и висше образование, но без трудов опит, да изкарат 6-месечен стаж в частния сектор. Сега, ако се вземе положително решение от комитета за наблюдение на оперативната програма, ще можем да отворим тази програма и към администрациите. По тази схема досега са започнали работа 2340 младежи. Половината от тях остават в компаниите и след края на стажа. – Какви кадри са най-търсени от администрациите? – Администрациите имат нужда от юристи, от младежи, придобили хуманитарни, икономически и медицински специалности, от инженери… Сред най-търсените от общините са еколозите, архитектите и компютърните специалисти.

– Какви възможности има за младежите с по-ниска квалификация?

– За тях Агенцията по заетостта подготвя нова схема – “Първа работа”. Тя е адресирана към всички млади хора, но е особено полезна за младежите с по-ниска или без квалификация и специалност. По заявка на работодател те ще могат да преминат или обучение по ключови компетентности, или по професия. След като завършат курса, ще започнат работа при този работодател. Ние ще субсидираме чрез оперативната програма заетостта от 6 месеца до 1 година според желанието на фирмите. През този период младежите ще получават възнаграждение според минималния осигурителен праг за съответната професия.

Тази схема е много атрактивна, защото позволява на работодателите да заявят обучение на необходимите им кадри, с което ще ги направят по-пригодни за работните места. Тя дава шанс за заетост и на младежи с основно образование, както и на отпаднали от училище, но в трудоспособна възраст. Целта ни е да помогнем на всички младежи без работа.

Стартирахме и схемата “Подкрепа за заетост”. Тя е насочена към всички безработни, но с приоритет към хората с по-ниско образование и квалификация, продължително безработните, хората от етническите малцинства или хората с увреждания. До 15 август ще могат да кандидатстват работодатели на територията на общините, пострадали от бедствия, и тези с безработица над 50%. След това в схемата ще се включат абсолютно всички работодатели от държавния, частния сектор и общините. В популяризирането на тази схема участва лично и министърът на труда Тотю Младенов. И резултатите само за една седмица са почти 400 заявени работни места, от които 47 от частния сектор. Стойността на схемата е 80 млн. лв. С тях ще се осигурят 9000 работни места. Възнагражденията на наетите лица в публичния сектор са в размер на 380 лв., а в частния – съобразно минималните осигурителни прагове за професията и икономическата дейност на предприятието.

– Има ли ограничение колко души може да наеме един работодател? – Не. Заявката може да бъде за толкова работни места, колкото сочат нуждите на работодателя. Няма ограничение и за професиите, с изключение на тези от селското, горското и рибното стопанство.

– Какво трябва да направят работодателите, за да наемат стажанти или работници по схемите от оперативната програма?

– Работодателят трябва да отиде в бюрото по труда, където е достатъчно да каже, че са му необходими работници с определена професия или че иска да наеме млади хора. Нашите служители ще го информират за възможностите по всяка схема, която е подходяща за него. След това се подават по образец заявка и декларация за това, че няма задължения към държавата.

След като се извърши подборът на желаните работници, се подписва договор. Работодателите трябва да платят първата заплата на наетите, след което да отчетат пред Агенцията по заетостта разходите си, за да можем ние да им ги възстановим. Учим някои работодатели как да си попълват отчетната форма за заетост, която представлява стандартна ведомост. Въпреки това все още има проблеми, особено в малките общини. За това на среща в Министерството на труда и социалната политика се договорихме с Националното сдружение на общините в България в края на септември да проведем обучение на представителите на общините за това как да кандидатстват и да отчитат дейността си.

– Освен при попълването на документите има ли затруднения при плащането на заплатите, преди да започнете да възстановявате средствата?

– В частния сектор нямаме подобни случаи. Затрудненията са основно в малките общини, чиито бюджети са ограничени. Някои от кметовете или работниците се оплакват, че не им е плащано от март. Агенцията по заетостта направи пълна извадка на подадените искания за плащане, от която се видя, че голяма част от общините са отчели мартенската заетост чак на 28 юни. Това е причината да изглежда, че плащанията от Агенцията по заетостта закъсняват.

– Всеки месец ли има подобно отчитане?

– Да. Всички работодатели са информирани за това. Когато работим с администрации, които наемат много хора, ние изрично ги уведомяваме, че трябва да имат пари да платят две заплати, преди първата да им бъде възстановена. Какво имам предвид. Ако един човек започне работа на 1 март, работодателят му плаща например на 5 април за предходния месец. Той подготвя искането за плащане до Агенцията по заетостта и го внася най-рано на 15-и, а дори и към края на месеца.

Но тогава вече хората са отработили и месец април. В началото на месец май работодателят трябва да плати отново със собствени средства, защото Агенцията по заетостта му възстановява разходите за март до един месец след подаването на искането за плащане, т. е. най-рано в средата на май. И след това вече плащанията се движат само с един месец назад.

– Много безработни младежи не се записват в бюрата по труда, защото смятат атмосферата в тях за унизителна и тягостна. Как ще направите обслужването по-атрактивно?

– Много скоро ще стане ясно, че бюрата по труда не са място за отхвърлените и недоволните и че всъщност помагаме на хората, изпаднали в безизходица и безработица. Увеличаването на новорегистрираните безработни в бюрата по труда показва, че успяваме да обхванем все повече от икономически неактивните хора.Това се дължи на повишеното доверие към Агенцията по заетостта, заради схемите на оперативната програма, както и на изнесените работни места, с които покриваме всички малки населени места. Вече имаме над 600 изнесени приемни и се стремим да достигнем и до най-малкото и отдалечено населено място.

Голяма част от регистрираните в бюрата по труда ни търсят, за да кандидатстват по схемите на оперативната програма. Те са с общ бюджет от почти 700 млн. лв. и нашата цел е безработните да се възползват от огромните възможности чрез нашата експертна помощ и консултиране.

– Министерствата на труда и на образованието подписаха споразумение за обмен на информация за младежите. Как това ще помогне за насърчаването на заетостта?

– Министерството на образованието ще подава на Министерството на труда и социалната политика данни за младежите, които отпадат от образователната система. Агенцията по заетостта ще проучва къде се намират тези хора. Ще намерим начин да ги привлечем при нас, за да им дадем професия или подходяща работа. Така ще имаме възможност да реагираме адекватно, защото ще разполагаме с информация за хората в момента, в който те са отпаднали от училище, а не години по-късно.

– По схемата за насърчаване на предприемачеството сред безработните за финансиране на собствен бизнес кандидатстваха само 255 от 12 000 обучени. Защо броят им е толкова малък?

– Финансовият ресурс по тази схема е предвиден за 2500 безработни. Тези 255 души, подали проекти за собствен бизнес на първата оценителна сесия, са над 10%, които не са никак малко. Тази схема е с перманентен срок за кандидатстване, който е до края на май 2013 г. Трябва да се има предвид и манталитетът на българина да кандидатства в последния момент. При положение че крайният срок е чак след 1 година, а на първа сесия имаме 255 предложения, означава, че наистина хората са мотивирани. До момента не е отчитан подобен успех по грантова схема. Има кандидати, които се оплакват, че 20 000 лв. са малко, но тези пари не се дават, за да забогатееш. Те са началният капитал, за да стартираш малък бизнес – един безработен да може да се самонаеме и да наеме още 1-2 души.

– Хората се притесняват, че ако регистрират фирма и проектът им не бъде одобрен, ще загубят обезщетенията си за безработица.

– Това са излишни притеснения. Трябва да се регистрира фирма, защото само така може да се кандидатства за финансиране на бизнес проекта. Ако обаче тя не стартира дейност, човекът продължава да има статут на безработен и да получава всички услуги и обезщетения.

– Отново има случай на измамени българи, отишли на работа в чужбина. Как може това да се предотврати?

– Винаги съветваме хората да търсят лицензиран посредник, който е проверен от оторизираните институции. Нека не се доверяват на фирми, които предлагат съмнителни оферти. Няма да бъдат излъгани, ако се интересуват достатъчно и проверяват информацията за легалните начини за работа в чужбина. Такава има на сайта на Агенцията по заетостта, както и във всяко бюро по труда.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти