Комарите – как да се пазим и как да третираме ухапванията | Felisima.com

49
Добави коментар
felisima
felisima

Комарите – и ухапванията от тях – понякога са в състояние да ни докарат до истински нервен срив. По-лошото е, че в някои случаи тези досадни насекоми могат да ни предадат и сериозни заболявания като малария, тропическа треска, а напоследък все по-често и нилски западен вирус.

По-вероятно е да ни ухапе комар по тъмно или преди зазоряване, защото тогава тези насекоми са най-активни. Но не винаги ни е възможно и не винаги искаме да стоим затворени вкъщи по това време, за да се предпазим. За щастие има начини да се справим с комарите и ухапванията от тях.

Трябва да имаме предвид, че няма безотказен метод срещу комарите. Ако все пак ни ухапят, понякога видимите следи и симптоми – зачервяване, подуване и сърбеж – могат да се появят чак след един-два дни.

Има доста средства, които да облекчат сърбежа от ухапванията – като антихистамини и лосиони за мазане.

Обичайни симптоми от ухапване на комар

Типичните знаци и симптоми на ухапванията от комар включват:

– меки, първоначално бледи подутини по кожата, които в последствие могат да станат розови или червени;

– сърбеж.

Подутините, които се образуват в следствие на ухапването, могат да се появят веднага или до два дни след това. Ако сме много чувствителни към ухапвания от комари, зоната на сърбеж може да е доста по-голяма от самата подутина.

Тежки алергични реакции

Рядко, но все пак е възможно да се прояви сериозна реакция към ухапването – подуване на гърлото, значителен обрив и хриптене. Това животозастрашаващо състояние (анафилаза) изисква веднага да потърсим медицинска помощ.

Причинявани от комарите заболявания

Комарите могат да пренасят сериозни заболявания като малария, жълта треска, нилски западен вирус и тропическа треска. Симптомите за по-сериозна инфекция включват:

– висока температура;

– силно главоболие;

– неврологични промени, като отслабване на мускулите в едната половина на тялото;

– болки в тялото;

– гадене;

– повръщане;

– подуване на жлезите;

– обрив;

– летаргия;

– объркване;

– чувствителност към светлина.

Кога да се обърнем към лекар

Ако едно ухапване от комар изглежда свързано с по-сериозните знаци и симптоми – треска, главоболие, болки в тялото, гадене и повръщане – незабавно трябва да се свържем с лекар.

Причини за реакцията ни към ухапванията

Ухапванията обикновено се причиняват от женските комари, които се хранят с кръвта ни като пробиват кожата с устата си. Докато пият кръв, те оставят и част от слюнката си в кожата. Тази слюнка съдържа протеини, които остават в кожата ни и имунната система може да реагира срещу тях, което води до характерните подуване и сърбеж.

Рискови фактори

Комарите избират жертвите си като оценяват аромата, издишания въглероден диоксид и химикалите в потта ни. Има няколко фактора, които ни излагат на по-сериозен риск от ухапване. Макар и да не е известно защо, комарите по-често хапят:

– мъжете;

– хората с кръвна група 0;

– хората с наднормено тегло.

Освен това комарите са привлечени от топлината. Това значи, че, ако сме облечени в тъмни цветове, които абсорбират топлината, можем да привлечем досадните насекоми.

Възрастта може да се отрази на сериозността на симптомите

С възрастта е възможно да станем по-слабо чувствителни към ухапванията от комари, ако сме били хапани много по-рано в живота си. Това значи, че по-възрастните хора е по-малко вероятно да проявят силни реакции към ухапванията. Децата, които не са хапани толкова много, са изложени на по-голям риск от претърпяване на по-сериозни симптоми.

Възможни усложнения

– Инфекция: ако чешем ухапванията от комар, получените рани могат да се инфектират.

– Заболявания, породени от комари: Комарите могат да бъдат преносители на заболявания като нилския западен вирус, малария, жълта треска и тропическа треска. Комарът се заразява с вируса като ухапе вече заразен човек или животно. След това, когато ухапе нас, може да ни предаде вируса чрез слюнката си.

– Тежки алергични реакции (анафилаза): Макар че са рядко срещани, сериозните реакции към ухапванията от комар могат да се появят и да причинят подуване на гърлото, значителни обриви и хриптене. Тези състояния изискват своевременна медицинска намеса.

С какво може да ни помогне лекарят

По принцип не е необходимо да ходим на лекар, ако ни ухапе комар, но, ако забележим, че зачервяването, подуването или болката се влошават с времето, вместо да отслабнат, или ако вдигнем висока температура или проявим други симптоми на заболяване, които смятаме, че могат да са свързани с ухапването, е препоръчително да се обърнем към лекар.

Тази информация може да ни е от полза, за да се подготвим за срещата си с лекар:

• Какво да направим?

– да съставим списък с всички лекарства, витамини и хранителни добавки, които приемаме;

– да напишем всичките си въпроси, които възникнат.

• Ако имаме симптоми, които смятаме, че са свързани с ухапването от комар, някои от основните въпроси могат да са:

– Какво да направим, за да спрем сърбежа?

– Инфектирана ли е зоната около мястото на ухапване?

– Лекарството, което ни предписва лекаря, ще има ли някакви странични ефекти?

– Как да разберем, ако имаме нужда от допълнителни грижи?

• Какво можем да направим междувременно

Ако знаем, че сме ухапани от комар, трябва да измием мястото със сапун и вода възможно най-бързо. Това може да помогне за ограничаването на реакцията.

Торбичка с лед също може да помогне да ограничим подуването, а, ако проблемът е в сърбежа, можем да го разрешим с продаван без рецепта антихистамин.

Изследвания и диагноза

Ако мястото на ухапването се е инфектирало, лекарят може да ни постави диагноза само като го види. Ако пък сме прихванали някакво заболяване, видимите знаци и симптоми обикновено са достатъчни за определянето на болестта, но понякога може да се вземе и кръвна проба за потвърждение. При някои усложнения като менингит и неврологични промени, възникнали след досег с комари, могат да бъдат направени и допълнителни тестове като лумбална пункция.

Начин на живот и домашни методи за лечение

• Локално третиране на ухапванията

Ако разчешем ухапването от комар, можем да нарушим целостта на кожата, което от своя страна може да доведе до бактериална инфекция. Вместо да се чешем, можем да нанесем хидрокортизонен крем, каламинов лосион или паста. За да приготвим пастата, смесваме 1 ч.л. (около 5 мл) вода със същото количество омекотител за сухо месо. Нанасяме сместа няколко пъти дневно върху засегнатото място, докато симптомите отшумят. Студена торбичка с натрошен лед също ще помогне.

• Орални антихистамини

За по-силни реакции към ухапването от комар може да приемем орални антихистамини, съдържащи дифенхидрамин, хлорфенирамин мелат, лоратадин или цетиризин за облекчаване на реакцията на тялото към ухапването.

• Алтернативна медицина

Има доказателства, че приемането на 75 до 150 мг витамин В1 (тиамин) всеки ден по време на лятото променя леко аромата ни и осигурява известна защита от ухапвания на насекоми. Нужни са още изследвания за окончателното приемане на този факт.

Как да се предпазим от ухапване от комари

За да се предпазим от ухапвания от комари, трябва да предприемем известни стъпки за ограничаването на популацията на комарите около дома ни. Използването на репеленти против насекоми и защитни дрехи също може да е от полза.

• Ограничаване на комарите около дома ни

Комарите имат нужда от застояла или спокойна вода, за да се размножават. Ако ограничим застоялата вода в дома и градината си, особено след дъжд, можем да ограничим и популацията на комарите.

За целта трябва да следим водосточните тръби да са винаги отпушени, подложките за саксии на балкона да не задържат застояла вода, а, ако имаме празни саксии, да ги съхраняваме на обратно, за да не им позволим да се пълнят с вода от дъжда. Ако в градината си имаме декорации като фонтанчета или поилки за птици, е важно да им сменяме водата поне веднъж седмично.

Други методи за контролиране на комарите, които са популярни, но не е доказано колко са ефективни са:

– електрическите машини против насекоми (с характерна синкава светлина), които се включват в контакта;

– свещи и спирали с аромат на цитронела.

• Репеленти против насекоми

Когато се използват правилно, репелентите са безопасно средство за предпазване от насекоми и за децата, и за възрастните. Трябва да имаме предвид, че репелентите не убиват комарите, а само ги затрудняват да ни открият. Това значи, че дори когато репелентът работи, може все още да виждаме наоколо дразнещите насекоми.

Често използваните репеленти против насекоми съдържат пестицида DEET, който блокира способността на комарите да ни откриват; пикаридин, още наричан KBR 3023; масло от лимон и евкалипт или други вещества като цитронела, които осигуряват по-ограничено предпазване.

Когато си купуваме репелент, е добре да проверим какво съдържа и да следваме стриктно препоръките за употреба. Когато се приберем на закрито, трябва да отмием със сапун репелента от кожата ни и от кожата на децата си.

• И облеклото може да ни защити

Облеклото ни също може да помогне да се предпазим от комарите. Тези няколко съвета могат да ни помогнат да се спасим от ухапване, особено в районите, в които комарите са много разпространени:

– да носим блузи с дълъг ръкав;

– да носим чорапи;

– да носим дълги панталони и да обмислим възможността да напъхаме крачолите им в чорапите;

– да носим дрехи в светли цветове, тъй като комарите са привлечени повече от по-тъмните цветове;

– да пръскаме дрехите и обувките си с репелент против комари със съдържание на перметрин;

– да покриваме бебешките колички или столчета с мрежи за по-добра защита от комарите.

Като допълнение към тези съвети е препоръчително да запушим всички дупки, които може би имаме в дъските на прозорците и вратите на дома си.