Онлайн справочник „Ресторанти Варна“ информира за черноморската риба илария.

12
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Онлайн справочник „Ресторанти Варна“ информира за черноморската риба илария.

Ресторанти Варна информира всички любители на регионалната кухня и поддръжници на организацияа slow food, че иларията (Leaping mullet) е средно едра, черноморска стадна риба от семейство Кефалови. Разпространена е предимно в източната част на Атлантическия океан, Средиземно море и, разбира се, в Черно море. Интересното при иларията е, че може да живее както в сладки, така и в полусолени и силно солени морски води.

Начин на живот

За размножаване навлиза в открито море, а размножителният й период е през топлите месеци (предимно август и септември). Онлайн каталог „Ресторанти Варна“ добавя, че новоизлюпените иларии се връщат обратно към черноморските брегове към края на лятото и дори навлизат в езерата, а през месеците октомври и ноември по-голямата част от тях мигрира на юг, за да презимува в южните райони на Черно море, Босфора и Мраморно море.

Предпочитано място за обитаване на иларията са крайбрежията, лагуните, заливите и устията на реките. Младите риби се хранят преди всичко с планктон (детрит и перифитон), а възрастните предпочитат дребни безгръбначни. Животът на иларията продължава приблизително осем години. Онлайн справочник „Ресторанти Варна“ допълва, че през летния сезон иларията навлиза на големи пасажи в устията на някои приморски реки, езера и блата, където може да намери обилна храна: червеи, растителни остатъци, личинки и др.

Тялото на иларията е удължено и достига до 35-40 см на дължина, теглото ѝ е средно между 500 и 800 г. Люспите й са едри и правилни, типични за кефаловите риби. В повечето югозападни страни на Европа иларията е високо ценен деликатес. По българското черноморие иларията е често срещана цел сред любителите на морския риболов и най-чест обект на улов сред запалените рибари, които ловуват от брега.

Онлайн каталог „Ресторанти Варна“ обръща внимание, че тази вкусна риба е обект на стопански риболов, а само в България се ловят около 20-30 тона всяка година.

Въпреки скромните си размери, иларията се цени от повечето морски риболовци заради отличните й вкусови качества. Те са и причината за високата и ценност в ресторантите на Варна. Най-подходящата стръв за иларията са морски червеи и мокър хляб. Други примамки, които могат да се използват за улов на илария, са белени скариди, парчета риба, сурови миди, както и естествени или изкуствени мухи.

Идеи за приготвяне на илария – от „Ресторанти Варна“

Според онлайн справочник „Ресторанти Варна“, иларията може да се приготвя и сервира по различни начини. Един от най-примамливите начини за приготвяне на тази вкусна риба е във фолио. Изчистената риба се осолява и така престоява поне няколко часа. Върху предварително подредено върху намаслено фолио канапе от домати, лук и лимони, нарязани на тънки парченца, се поставя една изчистена и осолена риба, която преди това е напълнена с разтопено на стайна температура масло, смесено със счукан чесън и ситно нарязан девисил.

За всяка риба се приготвя отделно фолио и канапе. Готовите за печене риби се поливат с малко бяло вино и фолиото се затваря. Илариите се пекат в тава на предварително загрята фурна около половин час. Онлайн справочник „Ресторанти Варна“ препоръчва да сервирате изпечената риба заедно с фолиото и, за предпочитане, с леко изстудено бяло вино! Разбира се, както и повечето черноморски риби, иларията може да се пържи на тиган или да се пече на скара, като се сервира в комбинация от прясна сезонна салата или салата от варени картофи.

Екипът на „Ресторанти Варна“ пожелава на страстните рибари успешен улов, а на всички останали – чаша изстудена бира и подходяща гарнитура към Вашата любима черноморска риба. Добър апетит!