Как да украсим блюдо | Домашна работилница | направи си сам

3
Добави коментар

Тези хризантеми и розички са изрязани от китайско и червено зеле с помощта на много прости подръчни инструменти. Подобна украса ще направи празничната трапеза съвършено неповторима!

1. Вземете една  средна китайса зелка.

 2. Отрежете горната част.

3. Традиционната резба върху плодове и зеленчуци (карвинг) се прави с помощта на специални ножове, с разнообразни форми. Но те могат да бъдат заменени с подръчни материали, както в случая с капачка от консервена кутия, сгъната на две в средата. Трябва да работите обаче много внимателно за да не се порежете на острите ръбове.

4. Вземете капачката по такъв начин, както е показано на снимката. Първоначално капачката не трябва да влиза много на дълбоко. Колкото повече се доближавате до средата увеличавайте дълбочината на разреза.

5. Трябва да  спирате примерно на 2 см от края на листото. Изваждайки капачката  режете и съседното листо. Първоначално на едно място се поместват 3-5 листа.

6. Приповдигнете готовите листенца и внимателно отрежете с малки ножици останалите части на листото, в случай че сами не са се отделили в процес на работа.

7. Премахнтете остатъците от листото.

8. Продължавайте да изпълнявате същите операции. Придържайте готовите листа . Избирайте най-външните листа. Листата ще стават все по-къси.

9. Изрязвайте листата, докато е възможно. Самата среда може да подрежете леко. Ще получите следния резултат, показан на снимката. Сега цветето трябва да бъде поставено в студена вода, още по-добре, ако е с лед. Подобни хризантеми се съхраняват успешно 2 дена.

10. Розичките може да направите от червено зеле. Ще са Ви нужни най-големите горни листа.

11. Отрежете края на листото.

12. Изрежете с ножица листенцата на цветето. От по-голямо листо ще получите повече листенца. В случай, че листата са малки, вземете два.

13. Отрежете края на по дебела краставичка и я издълбайте.

14. Изрежете с помощта на ножица,  зъбци по края.

15.Навийте зелевите листа  на руло и поставете в издълбаната краставичка., след което внимателно оформете листенцата на розичката.