Дерматофитоза (Микроспория и Трихофития) при кучетата и котките (1 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

07.10.2012

Един от най – честите проблеми, засягащи кучето и котката, са кожните гъбички, обобщени под наименованието Дерматофитоза. Тези плесени засягат повърхностните слоеве на кожата и космите, като причиняват опадане на козината на определени места, като в някои случаи се стига до гнойно възпаление след бактериална инфекция. В други случаи промени по кожата липсват – въпреки това вашият любимец може да е все така зарàзен.

 

Дерматофитозата е диагноза, включваща в себе си няколко вида плесенни инфекции – Микроспория и Трихофития. Причинителите на тези кожни заболявания са гъбички от родовете  Dermatophytes, Trychophiton и Microsporum. Те обитават почвата, където се грижат за разграждането на падналите от животните косми и кожни клетки. Попаднали по кожата на същите животни обаче, тези гъбички не спират да вършат това, което умеят най – добре. Изследванията сочат, че кучетата реагират по – явно на заразяване с тези плесени, докато при котките инфекцията може да протече почти незабелязано, но да бъде пренасяна на други възприемчиви организми, включително и хора. Microsporum canis – най – широко разпространеният причинител на Микроспория в България и по света – може да се установи и върху собствениците на домашни любимци. Други често откривани представители на Дерматофитозите са M. gypseum, Trichophyton mentagrophytes и Tr. rubrum.

 

Причините за засягане на кожата на кучетата и котките от плесени е най – вече понижената резистентност на инфекции или супресирана имунна система. Затова и от Микроспория и Трихофития страдат най – често младите животни под 1 – годишна възраст и особено тези от големи кучила или котила. Близостта между малките кученца и котенца, както и значително по – малкото количество мляко, падащо се на всяко едно от тях, ги прави възприемчиви към всякакви заболявания, включително и към кожните плесенни инфекции. При възрастните животни недоимъчното хранене и неправилното отглеждане водят до понижена устойчивост на кожата към биологичните дразнители.

 

 

(2 част – прочети тук)

 

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета и котки:

„Кожни заболявания при кучето“

„Бълхи и кърлежи – какво да предприемем“

„Препарати против бълхи през зимата?“