Посланик Коидзуми е експерт по България

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

За новия посланик на Япония Н.пр. Такаши Коидзуми България не е нова страна, а държава, в която той идва за трети път като дипломат, този път на най-високата позиция. Началото на неговата кариера е свързано именно с България, където сега той се завръща след 21 години отсъствие. През тези години е заемал различни високи дипломатически длъжности, включително и в САЩ. За посланик Коидзуми България е „страната на топлите сърца“. „Силно съм изненадан от огромната промяна. София е град, пълен с много и различни неща. Хората се радват на свободата. Но преди всичко съм щастлив, че като демократични страни днес Япония и България са партньори, споделят едни и същи универсални ценности“, казва посланикът българист и експерт по България. През 20-те години, в които съм отсъствал от България, тя завърши прехода и се присъедини към ЕС. Промениха се и обстоятелствата за развитието на двустранните ни отношения. Но това, което ме впечатлява и сега, е неизменно топлото отношение на българите и традиционните връзки на приятелство между Япония и България, споделя посланикът.

В японското посолство по традиция много от дипломатите знаят български. Но Такаши Коидзуми е първият досега японски посланик у нас, който знае български език и го използва в работата си. „Това, че за първи път японското правителство назначава посланик, който говори български има дълбок емоционален смисъл“, споделя Такаши Коидзуми. Посланикът има зад гърба си солидна 36-годишна професионална кариера. През 1976 г., когато постъпва на работа в японското външно министерство, той получава възможност за двегодишна езикова специализация в България. Учи една година в Института за чуждестранни студенти и година българска литература в Софийския университет. „Никак не ми беше лесно, но българските ми приятели ми помагаха и за две години се научих да говоря. След това, когато дойдох в посолството на Япония като дипломат, използвах български език в служебната си дейност.“ От 1979 г. до 1982 г. той е трети секретар по културните въпроси, а от 1988 г. до 1991 г. – втори секретар по икономическите и политически въпроси. Преди специализацията си в България дипломатът е завършил езикознание в Токийския педагогически институт. В годините, в които е отсъствал от България, дипломатът не е ползвал български, сега се старае бързо да опресни езиковите си умения. „Опитвам се да възстановя знанията си, за да мога да разговарям на български не само в ежедневието, но и при срещи с български официални лица, при отправяне на приветствия по повод на различни културни събития. В това ми помага в. „Стандарт“. Този вестник за мен е незаменим източник на информация. От неговите страници може да се научи за политическата и икономическа ситуация в България. Същевременно с четенето на „Стандарт“ си усъвършенствам и българския език.

„За мен е висока чест, че съм изпратен за посланик в България. Това е израз на вниманието, което Япония отделя на България. Освен това според мен и българската страна приветства този факт. Още по-радостен съм, че мои стари познати и приятели се зарадваха и организираха тържества, за да го отпразнуваме“, споделя с приятно чувство посланик Коидзуми.

Дипломатът е тук заедно със съпругата си Томоко. Тя е била с него в България и преди. Двамата имат четири деца. Най-големият и третият им син са родени тук. Всичките им деца вече са големи и самостоятелни, работят в Япония и в САЩ. Съпругата Томоко е преподавател по японски език. Тя би се радвала, ако има възможност да преподава японски език на българските деца. А съпругът й се радва, че в България около 1400 души учат японски език. Над 450 стипендианти са завършили в Япония. Специализантите са над 800. В България разцъфтяват клубовете за традиционна японска култура и бойни изкуства. Между Япония и България са сключени над 35 споразумения за академичен обмен.

Посланикът има много любими български ястия – кюфтета, шопска салата, телешко варено, кавърма и други. Обича и кисело зеле. Харесва много България и българите, особено човещината в характера на българина, готовността му да помага. Той намира отчасти прилика в природата на България с японската и с нетърпение очаква новите си срещи с нея. Мечтата му е да гостува заедно със съпругата си фестивала на розите в Казанлък. Няма определени хобита, но с удоволствие чете книги, слуша музика и играе японски шах. Приятно му е да гледа спорт.

На въпроса с какви намерения и амбиции поема новия си пост у нас, посланик Коидзуми отговаря, че подхожда с голяма отговорност и ще се стреми да разширява приятелските отношения в политиката, икономиката, културата, образованието и други области.