За децата, рисунките и играта

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Преди месец ви срещнахме с детския психолог Димитрина Проданова, която сподели интересни подробности от работата си с малчуганите, свързани с техните страхове, агресия, дори мастурбация.

Потърсихме я отново, за да разнищим още една специфика около детското поведение.

Става въпрос за ежедневните дейности на най-малките и изводите, които можем да си извадим от тях. Рисуването не е просто безобидно занимание, а начинът на децата да ни кажат какво чувстват. Стига да знаем как да го тълкуваме. Чрез игрите пък можем да им внушаваме различни ценности, особености около семейния живот, дори да ги накараме да споделят с нас това, от което се страхуват.

Започваме с изявите върху белия лист. Бързаме да уточним, че не бива да приемаме всичко за „чиста монета“, защото рисунките все пак носят хипотетичен и субективен характер.

личен архив Димитрина Проданова

Разположение върху листа:

В центъра Това означава, че малчуганът се чувства уверен, има самочувствие, желание за себеутвърждаване, висока самооценка, усещане за сигурност, дори егоцентричност, влага значимост на образите.

В горната част Знак за мечтателност, нереалистичност, търсене на изход от реална ситуация, излизане извън реалността.

В долната част Търсенето на стабилността на основата на листа е показател за несигурност, чувство за беззащитност, потиснатост.

Фризово Хармоничното, ритмичното разположение, е показател за липса на емоционални проблеми.

В края Децата, които избират тази част от листа, за да рисуват, са несигурни, възможно е да премълчават някакъв проблем.

Характеристика на начина на рисуване:

Небрежно, вяло рисуване Сочи снижена емоционалност, ниска волева активност.

Схематично, контурно рисуване Знак за пасивност и депресивност.

Прекалено триене Когато не е свързано с подобряване качеството на рисунката, е израз на несигурност и тревожност. Ако детето изтрива и отново прерисува някои детайли, то те имат особен смисъл за него.

Поправки на детайли Множество ненужни изменения сочат за наличие на натрапливи състояния.

Най-често използвани символи от децата в рисунките и тяхното скрито значение:

Цветя, летящи птици и пеперуди – спокойствие и добро състояние на духа.

Много дървета – потребност от опора и защита.

Силно защриховано слънце, облаци и дъжд – подтиснатост и безпокойство.

Предмети, излъчващи хладина и студ (сняг, лед, дъжд, течаща вода, хладилник) – чувство на изоставеност, отхвърляне от семейството.

Детска кошара, клетка за птици, решетки на прозорците – протест срещу наложени ограничения и наказания.

Затворени с плътни врати обемни предмети – ограничения, тайни забрани, до които детето не се допуска.

Остри предмети – натрупан гняв, противопоставяне на открита враждебност.

Плодове, зеленчуци, хляб, храна – демонстрация на чувство на обгрижване и любов от страна на семейството

Летящи балони, хвърчила, самолети – стремеж към свобода и силно желание за освобождаване от ограничения и зависимост.

Пътни знаци – подчинение на ред и правила, съобразяване с авторитети и силен самоконтрол.

Слънце – показва отношения с доминиращо в обкръжението лице.

Тъмни облаци и дъжд – тревожност, силно безпокойство.

Символика на цветовете в детските рисунки: Червен Висок енергитичен потенциал и свръхемоционалност. Децата, които го използват повече в рисунките си, се преживяват като щастливи и жизнерадостни. Те обикновено са по-добре адаптирани и с по-голяма емоционалност в личностните реакции. Когато червеното доминира в рисунката, означава експресивност на чувствата и демонстративност.

Жълт Внушава враждебност, зависимост и инфантилно поведение. Когато е съчетан със зелено за обрисуване на тревата и пейзажите, това е показател за добро самочувствие на детето. Символизира интелект, непринуденост и интуиция. Избират го деца с висока самооценка, уверени в себе си. Те изпитват потребност от емоционално общуване, обичат да им се възхищават. „Жълтите“ като цяло са оптимисти. Те са независими, нетърпеливи, понякога са непоследователни. Обичат всичко ново и непознато, адаптират се лесно. Когато жълтото доминира в рисунката, означава мнителност и лесна уморяемост.

Оранжев Най-често означава добри взаимоотношения на детето с обкръжаващата го среда, но понякога е символ на дискомфорт. Когато оранжевото доминира в рисунката, означава изострена чувствителност и враждебност.

Син Контролирани реакции и самоограничения на детето. Този цвят го предпочитат деца, които се стремят към емоционален комфорт и спокойствие. Те ценят подредения живот и държат на доброжелателното отношение на околните. Често пъти са чувствителни, нерешителни и изпитват страх пред трудностите. Когато тъмносиньото доминира в рисунката, означава депресивна нагласа и невротизъм.

Небесносин Символизира мечти и копнежи. Избират го онези деца, които се стремят към равновесие, хармония и съгласие. Привързват се лесно, умеят да бъдат верни. Сред тях има много фантазьори, безгрижни натури, които в трудни моменти са склонни лесно да се отчайват.

Зелен Синият и зеленият цвят имат сходно значение и изразяват контролирано поведение. В случая, когато двата цвята се използват заедно в рисунката, това означава, че детето се чувства сигурно и уверено в себе си. „Зелените“ предпочитат лидерската позиция, понякога потискат околните с авторитета си, при това обаче са склонни да помагат на другите, дори в личен ущърб. Те са настойчиви, понякога твърде упорити при достигане на целите си, акуратни и педантични. Когато зеленото доминира в рисунката, означава потребност от по-голямо обгрижване и от чувство на безопасност и защита.

Кафяв Изразява плахост и несигурност. Тези деца, се стремят към спокоен живот. Може да е и индикация, че са в конфликтна ситуация или изпитват физически дискомфорт и се нуждаят от почивка. Съчетан с черен-тревожност и депресия.

Черен Контролирани реакции и преобладаваща интелектуалност. Когато преобладава в рисунката във вид на почерняне, е показател за висока тревожност при детето. Черният цвят е символ на тайнственото, загадъчното. Като правило, тези деца имат повишена потребност от независимост, съпротивляват се на външните влияния и не признават чуждия авторитет. „Черните“ обичат да спорят и се отличават с краен субективизъм. Смятат своите идеали за непостижими. Когато черното доминира в рисунката, означава потиснатост и вътрешно безпокойство.

Лилав (виолетов) Обичат го творческите натури. Доста често са деликатни и емоционални деца-мечтатели, с особен естетически усет и способни да създават атмосфера на хармония и съгласие, макар че са склонни да подлагат всичко на съмнение. Когато лилавото доминира в рисунката, означава силна потребност на детето да е във властимаща и доминантна позиция.

Розов Любим цвят на момиченцата, с романтични и нежни натури, изпитващи потребност от любов и ласка. Предполага известна пасивност, но и емоционалност и понякога нужда да бъдат ръководени.

Бял Традиционно символизира невинност и чистота. Харесва се на онези, които се стремят към лекота и свобода. „Белите“ не обичат конфликтите, а търсят хармонични и лишени от тревога взаимоотношения.

Сив Неутрален, „неемоционален“ цвят. Предпочитат го онези, които съзнателно се изолират от външните въздействия, за да съхранят спокойствието и вътрешната си стабилност. Децата, които го предпочитат, най-често са потайни, не обичат да афишират чувствата си. Те са благоразумни, предпазливи и предпочитат да остават в сянка.

Толкова за рисунките. Преминаваме към играта и някой техники в нея, които ще ни помогнат да опознаем повече децата си, дори да успеем да им въздействаме по различни въпроси.

Кукла бебе Една кукла бебе, особено ако може да се храни и преоблича, е полезна при взаимодействие с деца, които се чувстват отхвърлени и с недостиг на внимание в семейството си. Куклата е полезна, за да се покажат нуждите на съвсем малките бебета.

Тази игра може да промени нагласите на деца, които се чувстват отхвърлени, тъй като в процеса на играта може да се стигне до осъзнаване колко е трудно да се грижиш за едно дете от съвсем малко и защо майките понякога на майките им е трудно да се справят и да бъдат постоянно на разположение. Тази игра може да стимулира детето към емпатия и разбиране на хората, които се грижат за него.

Кукленска къща/малки кукли

Те са подходящи за ролеви игри, свързани със семейния живот. Особено полезни са при деца на разведени родители или отглеждани в непълни семейства.

Къщата за кукли спокойно може да се направи от обикновена картонена кутия и да се провокират самите деца да се включат активно в процеса на изграждането ѝ. Детето в една такава къща възпроизвежда живота в собственото си семейство и възрастните, които се грижат за него, могат да разбират как всъщност то гледа на динамиката в семейните взаимоотношения, дистанцията или близостта, страховете и др.

Автобус/колички Автомобилчетата са подходящи при обсъждане на теми, свързани с премествания и промени. Автобусче с открита платформа и малки човечета, които могат да се настанят вътре, са добри за установяване на привързаности, като например: „Кого ти се иска да вземеш със себе си при пътуването?“, „А кой ще си остане в къщи?“ и т.н.

Кукли-ръкавици/кукли за пръстчета

Полезни са при диалог с детето, но от името на трето лице. Ако мъникът прояви неохота да обсъжда своите чувства, може да му е полезно да ги проектира върху куклата. С нея може да се разиграят различни ролеви игри, като детето се провокира към активност да експериментира да влиза в различни роли.

Играчки – мобилни телефони Тази игра е подобна на гореописаната. Малките деца обичат игрите на „преструване“ и телефончетата са подходящо средство за споделяне на преживявания и чувства със значим за детето човек или дори с въображаеми хора. Също така, едно такова телефонче може да е много полезно за добрата адаптация към детската градина. Детето трябва да знае, че винаги може да разчита на него, да се обади на мама и тати и да споделя как се чувства.

Големият Плюшен Мечок / Мъдрият Бухал

Една голяма мека играчка би могла много да подпомогне контакта с детето. На него може да му харесва да си я гушка, докато си говорите, а може и тя  „да се надари с мъдрост“ и да ѝ се споделят важни неща или да ѝ се задават важни въпроси. За детето е много по-лесно да каже нещо на „Големия Мечок“, отколкото на нас.