Рекордьорът Мартин Желев: Изпращам една много успешна за мен година

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Мартин Желев е без аналог в българския спорт. Всяка сутрин в 7 часа той е на вода, а след първата  тренировка за деня е готов за задълженията си в „УниКредит Булбанк”, докато колегите му все още пият кафе и се настройват на трудова вълна. С наближаването на късния следобед Желев започва да се мотивира за трети път през деня. Зове го отново басейнът, където ще се бори със себе си, с отпочиналите си конкуренти, давайки пример на младите си съотборници в столичния клуб „Дамини ЛВ”.

При това той не спира да подобрява национални рекорди. За изминалите 12 месеца поправките му са 14 (четири са на 50-метров басейн и осем на 25-метров). Последните три от тях Желев записа на световното първенство в Истанбул (на 50 м гръб 25,18 – 34-и , на 100 м гръб 53,89 –  33-и, ставайки първият българин, плувал под 54 секунди, и на 200 м гръб 1:56,53 – 24-и). Роденият на 29 май 1988 г. софиянец участва на всички големи състезания през годината, покри норматив „Б” за олимпийските игри в Лондон, а след впечатляващите му постижения за изтичащата 2012-а са и седемте му титли от държавния летен шампионат.

 

С треньора си Кристиян Минковски и талисмана на световното първенство в Истанбул Бадем

 

– Мартине, честити ти поредни три рекорда. Доволен ли си обаче от класиранията си на световното първенство в Истанбул? – Благодаря за поздравленията. Предвид факта, че в Истанбул записах първо участие на световен шампионат и по заявки бях в последните серии, с най-добрите състезатели в света, съм изключително доволен от резултатите и класиранията, които постигнах. Все пак участваха 958 плувци от 162 държави. Смятам, че опитът, който натрупах на този шампионат е една добра отправна точка за следващите състезания. Въпреки забраната на така наречените „високотехнологични“ бански костюми, продължават да се поставят световни рекорди и постиженията, необходими за класиране на полуфинал и финал, стават все по-силни.

 

– Каква е равносметката на годината за теб?

– Изпращам една много успешна за мен година. Всички цели, които си бях поставил се осъществиха, с изключение на участието на олимпийските игри в Лондон. Някои от постиженията, като покриване на норматив „Б“ на 200 м гръб и класирането на полуфинал на европейското първенство в унгарския град Дебрецен, не съм си помислял, че са възможни преди началото на годината. По-важното за мен е, че успявам на всяко едно състезание да си подобрявам постиженията, което означава, че подготовката ми е отлично планирана от личния ми треньор Кристиян Минковски и работим правилно. Сигурен съм, че с общите ни усилия следващата година ще бъде още по-успешна.

 

– Яд ли те е, че не беше допуснат до олимпиадата? Или гледаш философски на ситуацията – каквото зависеше от теб го даде?

– Участието на едно световно и три европейски първенства, само в рамките на една година, ми помогнаха да натрупам много опит и самочувствие. Естествено, че съжалявам за пропуснатата олимпиада, имах покрити нормативи на две дисциплини. До последно не се знаеше на какъв принцип ще става изпращането на поканите от международната федерация и след покриването на норматива на 100 м гръб, реших да се подготвям приоритетно за 200 м гръб. Ако се бях подготвял само за по-късата дисциплина, може би щях да сваля необходимите 30 стотни, които ме разделиха от покана за Лондон, но нямаше как да знаем това. Въпреки всичко не съжалявам за усилията, които съм положил и не смятам, че са били напразни. За мен е важно като погледна назад да знам, че каквото е зависело от мен съм го направил и резултатите от последната година ме удовлетворяват напълно.

 

– Ще издържиш ли още един олимпийски цикъл с този убийствен режим работа-тренировки-състезания?

– Не си правя дългосрочни планове. Поставям си лични цели година за година и ще тренирам докато имам желание и възможност. Засега не смятам да се отказвам и продължавам с усилена подготовка за предстоящите големи шампионати през лятото. Трудно е, но това е още едно предизвикателство, с което смятам да се справя.

 

– Смяташ ли, че ако не работиш ще свалиш още от постиженията си?

– Работата пречи на подготовката най-вече с това, че нямам време за почивка и възстановяване между тренировките. От басейна отивам на работа и след това отново на вода. Това ми коства много усилия и ми нарушава хранителния режим, защото нямам възможност да ям подходяща за спортистите храна. Също така нямам възможност да ходя на тренировъчните лагери с националния отбор, което е голям минус в подготовката ми. Една част от подготовката си финансирам сам, с подкрепата на семейството ми и клуба, за който се състезавам ПК „Дамини-ЛВ”, така че за момента няма вариант да не работя. За съжаление реалностите в страната са такива, че федерацията по плуване няма възможност да ми обезпечи изцяло подготовката и се налага част от хранителните добавки и състезанията в чужбина да си ги поемам сам. Искам специално да благодаря на председателя на БФПС г-н Георги Аврамчев, който ми помогна много в последните месеци от квалификационния период за олимпийските игри.    

 

Със звездата от ЮАР Чад льо Кло

– Считаш ли, че ако не си беше взел двугодишна почивка, сега щеше да си се доближил още до световния елит?

– Това мнение съм го чувал от доста хора покрай мен. От една страна са прави, защото през тези две години плуването се разви страшно много, а аз след този период започнах от нулата. Цяла година ми трябваше само, за да свикна отново с натоварванията и сваля натрупаните килограми. От друга страна обаче, при тогавашните условия нямаше как да продължа да се състезавам, а и нямах желание да го правя. Наистина имах нужда от тази почивка и да водя начина на живот, който е нормален за хората на тази възраст, а аз бях избягвал толкова време заради плуването. Сега съм се запалил отново по спорта и мисля, че почивката изигра ролята на „необходимо зло“ за кариерата ми.

 

– Постоянно търсиш нови дисциплини, включително и на 100 м свободен стил. За колко реално можеш да плуваш кралската дисциплина и ако регламентът ти позволяваше на колко старта щеше да се пробваш на държавния шампионат?

– 100 м свободен стил е най-престижната дисциплина и скоро искам да подобря и тези национални рекорди, но за тази цел трябва да наблегна на фитнеса и да кача няколко килограма. Обичам да експериментирам и да плувам различни дисциплини. За държавния шампионат мисля да се пусна на някои нови дисциплини, защото в повечето стилове има по 1-2 състезатели, които се борят за златния медал и го приемам като предизвикателство да ги победя. Според мен, ако позволява регламентът, бих могъл да се пусна в 7 или 8 индивидуални дисциплини, в които да гоня златен медал.

 

– Одобряваш ли въвеждането на смесените щафети?

– Смесените щафети са много иновативни и интересни. От огромно значение е как ще се наредят постовете и на кой стил ще се падне да плуват мъж с жена. Доскоро беше немислимо при изоставане от половин басейн след втория пост да се навакса това изоставане, но вече се случва и това. Със сигурност ще бъде много емоционално и по нашите басейни от новата година.