Велев: Не се предвиждат промени в здравноосигурителния модел

0
Добави коментар
yApple

Здравната система се противопоставя по всякакъв начин на опитите да се промени статуквото. Това каза в интервю за Instmarket.bg Константин Велев, член на Управителния съвет на Дженерали България Холдинг EАД. 

„Поне засега не се предвиждат промени в здравноосигурителния модел и здравната реформа е отложена за неопределено време. Така че, лицензирането на сега съществуващите дружества за допълнително доброволно здравно осигуряване в застрахователи няма пряко отношение и, за съжаление, не е свързано с нарушаването на монопола на НЗОК.

То ще засегне само сферата на доброволното осигуряване, което от години се изчерпва основно със социалните програми на някои от по-големите работодатели в България. Може само да ни радва фактът, че в страната ни има такива сериозни и социално отговорни компании в ред сфери (банкиране, застраховане, IT, енергетика, телекомуникации и други), но само те не са достатъчни за развитието на цяла една линия бизнес – необходима е пълна промяна в концепцията на държавата по отношение на нея“, отговори Велев на въпрос как ще повлияе на здравноосигурителната философия прелицензирането на здравноосигурителните дружества в застрахователни. 

Запитан как ще се промени картата на работещите в сектора компании – предвиждате ли сливания, вливания, прекратяване на дейността и колко компании предвиждате да останат на пазара, Велев коментира, че очаква сериозни пазарни размествания.

„Истината е, че изискванията на Закона за здравното осигуряване, които действаха досега по отношение на здравноосигурителните дружества, бяха много занижени в сравнение с регулацията на застрахователите. Като се започне от изискванията за капитал (2 млн.лв. при здравноосигурителните дружества и мин. 4,6 млн. лв. при застрахователите по общо застраховане) и се премине към тези, отнасящи се до акционерното участие, до професионалния опит на членовете на управителните органи, организационната структура, вътрешния контрол, информационните системи и т.н., изброяването може да бъде доста дълго.“

„Възможностите, които Законът за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване предоставя на заварените здравноосигурителни дружества са четири: 1) да се лицензират като застрахователи; 2) да се слеят със или влеят в дружество по общо застраховане; 3) да прехвърлят портфейла си от здравноосигурителни договори и да прекратят дейността си и накрая 4) да прекратят дейността си и да влязат в производство по ликвидация“, уточни още Велев.

Според него ще има дружества, които най-вероятно ще изберат пътя на сливането или вливането. Очаквам този избор да бъде направен най-вече от здравноосигурителните дружества, които принадлежат към застрахователни групи. Тези групи имат и свои застрахователни дружества, чрез които могат да продължат да развиват дейността по здравно осигуряване.

Ще подобри ли услугата за потребителите тази промяна или обратното – ще я влоши и дали се предвижда намаляване или увеличаване обема на здравноосигурителния пазар, може да прочетете на Instmarket.bg.