До пещера „Снежанка” и Атолука в Западните Родопи – TVT

2
Добави коментар
yApple

До пещера „Снежанка” и Атолука в Западните Родопи

Ако се интересувате от живата природа, обичате планината и имате един уикенд на разположение, насочете своето внимание към Западните Родопи. Там ще откриете много възможности за семейни маршрути, излети сред природата и някои наистина впечатляващи природни обекти. Някои от тях се намират в близост до градовете Пещера и Брацигово. Тук ви представяме маршрут с възможности за излети и пикници до курортното селище Атолука и Пещера „Снежанка” в Западните Родопи.

Най-добре да използвате като изходен пункт град Пещера, който се намира на 20-на км от Пазарджик в първите гънки на Западните Родопи.  Забележителни в него са няколкото запазени многовековни дървета, както и цялостният облик на града. За туристите са отворени и работят исторически музей, художествена галерия, църква, а на няколко километра е и бързоразвиващият се планински курорт „Св. Константин”.

В същата посока – по пътя за Батак, е и известната пещера „Снежанка”, поставена под № 37 в списъка на 100-те национални туристически обекта. Пещерата е разположена в гористия резерват „Купена” в Западните Родопи, на 5 км югозападно от град Пещера. В близост до нея води асфалтово шосе, а от паркинга до входа на пещерата разстоянието се изминава за около 40 минути пеша. Няколкото зали на пещерата са изключително интересни.  В “Голямата зала” и в залата, наречена “Жилището”, са намерени глинени съдове, изработени от човешка ръка, без да се ползва грънчарско колело. Те са останали запазени от времето на древните траки. Във “Вълшебната зала” природата е изваяла красива женска фигура – от нея пещерата получава и името си. „Снежанка“ е изключително впечатляваща с ледниковите си форми и множеството сталактити, сталагмити и разнообразно подчертани драперии.

В местността Атолука пък ще усетите кристалния въздух на Родопите. Не случайно – то е току над село Равногор, известно като селото с най-чист въздух на Балканите. Дотам се стига през Брацигово (на 7 км от пещера), като пътуването е около 25 км. Разпитвайки местните, ще откриете, че околността предлага няколко пешеходни прехода до близки върхове и забележителности. Както и възможност да погледнете към яз. „Въча” от птичи поглед. До него иначе се стига отново през Брацигово и след това през град Кричим. В близост е и обявеното за архитектурен резерват село Жребичко, чиито автентични къщи още пазят духа на старата България.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм документалния филм „Живи въглени”, посветен на намиращото се в близост до Пещера и Брацигово село Жребичко, обявено за архитектурен резерват.

 

100-те национални туристически обекта са представени и в едноименната поредица от Националния видео каталог на туристическите обекти в България, изготвен съвместно от екипи на See.bg и Телевизия Туризъм.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията – архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм