Какво да сготвим за празниците?

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Какво здравословно да сготвим за Нова година, питаха много читатели. Ето и отговорите на експертите.

Въпроси към лекарите, консултанти на рубриката за здравословен стил на живот, можете да задавате и вие на тел. 02-942-25-62 или на имейл адреси

[email protected]; [email protected]

Д-р Рени Стоянова

Посрещането на Нова година, а и партитата около датата са изпълнени с хиляди изкушения, препълнени трапези и много алкохол. Но ни се иска и да не губим форма по празниците. Как?

1. Станете и закусете! Може да е нещо малко, но не пропускайте. Чаша топла вода преди това ще съдейства за по-доброто храносмилане през деня.

2. Купете си по-малко количество от любимата храна, без която не можете. Или пък отмерете „детска“ порция от любимата си храна, седнете и насочете цялото си внимание към това да й се насладите. Когато приключите, се заемете с някаква дейност, която няма връзка с храната.

3. Не прекалявайте с алкохола – препоръчителният максимум е до 21 алкохолни единици за мъжете на седмица и до 14 единици за жените. Една алкохолна единица е равна на 250 мл бира (3-4% алкохол), на 25 мл концентрат (40% алкохол) и на 50 мл вино.От диетична гледна точка от алкохола се трупат „празни“ калории – много енергия, но всъщност без нищо полезно като хранителна стойност.

4. Какво безалкохолно пиете? Пиете ли много газирани напитки? Някои от тях съдържат до 7 чаени лъжици захар. Плодовият сок, макар и „натурален“, също съдържа много захар. Не забравяйте да пиете вода. Ако сте достатъчно хидратирани, ще забележите и почувствате други предимства.

5. Избягвайте пърженото и предпочитайте храни, печени на скара или фурна, приготвени на пара, без сирене и сметана. Сметановите сосове редувайте с доматени. Престанете да ядете, след като сте се нахранили!

А ето и кулинарни предложения за празничните дни.

Маринована сьомга

Хималайска или обикновена сол, кафява захар, водка, сурова сьомга, сметана.

Смесват се на вкус сол, пипер, захар и водка в малка купа. Почистват се костите на рибата и се поставя с кожата надолу върху найлон или фолио. Миксът с водка се разпръсква върху страната без кожа; обвива се. Оставя се в хладилник за една нощ. На сутринта или в навечерието рибата се нарязва на тънко. Сложете малко сметана върху пълнозърнести криспове и отгоре – рибата.

Ориенталски шоколадов мус

За 4 порции: 100 г черен шоколад (над 75%), 30 г масло, 1 ч.л. разтворимо кафе, 2 жълтъка и 2 белтъка, 1 с.л. кафява захар, щипка сол, череши за декорация

Разтопете шоколада и маслото на водна баня, добавете разтворимото кафе. Леко охладете сместа и енергично разбъркайте жълтъците в нея. С миксер в суха купа разбийте белтъците, захарта и солта на гъста пяна. С непрекъснато бъркане към белтъците добавете шоколадовата смес. Муса разделете в 4 купички и гарнирайте с череша или физиалис.

Д-р Енджи Касабие

Салата с печена тиква

Продукти: 150 г свежи крехки салати – фризе, рукола, радичио, спанак, айсберг; 20 г сурови тиквени семки; 20-30 г сушени домати; 100-150 г печена тиква; 10 г натрошени орехи. За дресинга: нар и мед.

1. Изпечете на фурна нарязана на парчета тиква и нарежете на кубчета.

2. В купа накъсайте салатките и добавете останалите съставки.

3. Залейте с дресинг от сок от нар и мед 3:1. Поръсете с настърганите печени орехи.

Предястие с патладжан

Продукти: 1 патладжан, 350 г нарязани на четвъртинки чери домати; 2 ситно нарязани стръка целина; 1/2 ч. нарязан лук; 5 ситно нарязани зелени маслини без костилки; 2 с.л. пресен риган; 1 с.л. каперси; 1 счукана скилидка чесън; щипка червен пипер; 3 с.л. червен винен оцет; 1 с.л. зехтин

Обелете патладжана и го нарежете на шайби с дебелина 2-3 см. Овкусете ги със сол и пипер и ги намажете с малко зехтин. Изпечете на грил за по 8 мин от всяка страна. Комбинирайте в купа останалите продукти. Смесете оцета и зехтина и залейте. Сервирайте изпечения патладжан с аранжирана отгоре салата.

Пиле с маслини

Продукти: 1 кг обезкостени и без кожа пилешки филета, 150 г маслини каламата,1 глава лук, по 1 с.л. пресни розмарин и мащерка, 2,5 с.л. ситно нарязан чесън, 4 филенца аншоа, нарязани, 2,5 с.л. студено пресован зехтин,160 мл винен оцет, 160 мл бяло вино, морска сол, смлян черен пипер, листа рукола.

Филетата нарежете на 3 см лентички. Извадете костилките от маслините. Загрейте зехтина в тиган. Овкусете пилето със сол и пипер и сотирайте за 1-2 мин. Добавете лука, аншоа, чесъна и билките и сотирайте за още 2 мин. Прибавете обезкостените маслини и пържете още 2-3 мин. Добавете виното, за да деглазирате тигана. Намалете температурата и оставете да покъкри за 4-5 минути. Засилете огъня и накрая добавете винения оцет.

Шоколадови трюфели с малини

Продукти: 1/4 ч. сладкарска сметана, 200 г натурален шоколад, фино смлян в кухненски робот, 1,5 с.л. бренди, 170 г пресни малини, 3/4 чаша неподсладено какао на прах.

Постелете восъчна хартия върху голям поднос. В тенджерка на средна температура леко кипнете сметаната, отместете от котлона, прибавете шоколада и бъркайте внимателно с гумена бъркалка до хомогенна смес. Прибавете брендито. Сложете 6 до 8 малини в сместа и разбъркайте с гумената шпатула. Започнете да ги вадите една по една, като използвате две вилици и прехвърляте плода от едната в другата, за да отстраните излишния шоколад. Подреждайте така трюфелите върху подноса. Оставете да се втвърдят за поне 1 час. Изсипете какаото в затварящ се найлонов плик, прибавете трюфелите и затворете плика. Разклащайте,докато всички трюфели се овалят, и ги извадете внимателно един по един с ръка.

Д-р Людмила Емилова

Къпана баница

– това е специалитет, който винаги в деня срещу Нова година приготвяше свекърва ми.

Откакто не е между нас, всяка година пак правим нейната баница и винаги я споменаваме с добро. Всички продукти бяха произведени в стопанството на дома – и свинската мас, и сиренето, а корите точеше сама. Сега ние ползваме кори от магазина, от по-дебелите, печени на сач.

Кръгла тава се намазва със свинска мас (вземаме я от съседите на село, които я приготвят, след като заколят прасето). Две от корите се надиплят на дъното на тавата, върху тях се наръсва сирене, предварително изкиснато в студена вода. Отгоре се покрива с една кора.

Пече се върху печката с дърва, като единият край на тавата се повдига леко с маша и се върти, докато добие приятен загар. Дръпва се от огъня, взема се капак, по-голям от диаметъра на тавата, и баницата внимателно се обръща. Слага се отново в намазаната пак със свинска мас тава и по описания начин се пече и другата страна.

Сваля се от огъня и се оставя да изстине.

Поръсва се леко с кафява захар и се залива с вряща вода, която стига до повърхността на баницата. Захлупва се с капака и когато попие водата, все още топла, е готова изкъпана, за вкусно похапване.

В тази баница поставяме клончета дрян с различен брой пъпки, наречени за здраве и благополучие.

Баницата се завърта и всеки открива отредения му късмет.

Д-р Светлана Тусчиева

По традиция за посрещането на новата година вечерта срещу 1.I. се приготвя

Баница с късмети,

в центъра на която е забодена дрянова сурвачка. В нея са щедрите дарове на земята и труда на човека – яйца, сирене и масло. Стопанката скрива дрянови клончета в баницата и нарича благопожелания за здраве и добруване. Клончета с една пъпка – за къщата, с две – за книга и учение, с три – за стоката. Някои добавят орехче – мъдрост, камъче – здраве, бобче – дълголетие, паричка – пари, бяло копче – за овцете, житни зрънца – за орача… Дряновите клончета след вечеря се хвърлят в огъня – ако изпукат силно и отскочат, е на здраве и берекет. Баницата, извита като хорото на мегдана на спирала, олицетворява сплотената общност на семейството и рода, растежа и развитието, подредбата на Космоса и неговия безкрай. Лъчеобразно е нарязана налаганата баница, тъй както слънцето грее за всички и празникът е честит за всеки. При разпределяне на баницата не бива да има забравени или оскърбени. Готовата баница се завърта три пъти от стопанина на къщата и всеки взема парчето, което се падне пред него, а парчето в повече се отделя първо и се нарича на Богородица.

Традиционно баницата е с много пластове, тъй като намазаните с мазнина кори не слепват. Една от тънкостите е изборът на мазнина. При сладките баници най-подходящо е разтопеното краве масло. Комбинацията от масло, мас и олио при повечето от баниците дава чудесни резултати. Вариантите със спанак се приготвят само с олио, а ореховото придава особен аромат и вкус. Добавянето на счукани орехи и други ядки в плънката или между листата допринася за хрупкавост на сиропираните сладки баници.

С помощта на мека широка четка мазнината се нанася бързо и равномерно върху корите, включително най-горния пласт. Съвсем тънко покритие и минимално количество мазнини се получава, ако напръскате олио със спрей за салати. Разслояване на корите може да постигнете и чрез поливане в разрезите на сгорещено до запушване олио преди изпичане на баницата.

Ориентировъчното количество олио или разтопено масло, необходимо за 1 пакет кори от 16-20 листа, е 1/2 чаена чаша или по 1 супена лъжица на всеки лист. Стремете се да не прехвърляте тази мярка, в противен случай баницата освен мазна ще е доста калорична. Само по себе си баничното тесто не е особено калорично, често дори се приготвя без капка мазнина. Енергийната и хранителна стойност на баницата са в пряка зависимост най-вече от количеството вложени мазнини и вида плънка. Например 100 г кори са равни на 280 ккал, а 100 г баница със сирене – на 390 ккал

Някои предпочитат „заскрежена“ баница и поръсват с пудра захар, като позастине. Други я напръскват още гореща с малко вода и я покриват за десетини минути, за да омекне. Благите баници и баклавата се сиропират с ароматизиран захарен сироп. Това неимоверно покачва калориите, но несъмнено е сладко изкушение, което можем да си позволим по празниците.

Баницата е подходяща за закуска, парти хапки, мезе, десерт…Непоклатим е съюзът й с бозата и айряна, но ако плънката е месна, върви и с вино. Не забравяйте за баничките, когато чакате много гости. От прегънати по диагонал ленти от корите правят триъгълни банички или навиват минипурички. Някои банички – пликчета или бохчичка, са ефектно завързани с перо зелен лук или лентичка от праз. Канапе за парти хапки правят от напречно нарязани парчета от руло кори. Кошнички се получават при притискане във формички за печене на мъфини на квадратни парчета кори. Запичат се само 5-10 минути. Според желанието се пълнят с млечен пастет, доматена салца с гъби и маслини, задушени зеленчуци или десертен крем, сладко или сладолед. С леко запечени кори, свити на малки розички, може да декорирате някое ястие, а ако се оцветят със спрей – каквото ви хрумне. Дайте простор на въображението и пригответе своята уникална баница.

Ето и по-нетрадиционни предложения за празника.

Поширани круши

Тайната е в маринатата от червено вино и ароматни подправки – канела, ванилия, карамфил, анасон. Неустоимият им аромат внася топлина и уют в студените есенни и зимни вечери, а също е част от празничното настроение по Коледа. При поширането (poaching) крушите се оставят да къкрят на слаб огън. Подходящи са дребни кафеникави круши, твърди като камък, с множество каменисти клетки в плодовото месо. При обработката тези неугледни на пръв поглед крушки се преобразяват в лакомство с винен цвят. Сервират се като гарнитура към пилешко, но са великолепно допълнение към ванилов сладолед.

Пудинг от кестени

500 г кестени, 300 мл мляко, 120 г захар, 100 г стафиди, 6 яйца, 50 г краве масло, 4 с. л. какао на прах

Кестеновото пюре се вари в мляко със захар. Добавят се постепенно останалите продукти, а накрая белтъците, разбити на сняг, и сместа се изсипва в намаслена и посипана с галета форма. Вари се на водна баня 15 минути или се пече в загрята до 180°C фурна. Украсява се с портокалови кори.

Пуканки от просо

Не мислете, че само от царевица се получават пуканки. Просото разпуква в хрупкави пуканки с наситен аромат и вкусни ядки. Е, не очаквайте размерът да ви изненада, предвид огромната разлика с царевичното зърно. Ако сте изкушени да опитате, ви трябва само нагорещен тиган и супена лъжица просо. Експериментът ще отнеме 15 секунди. Насладете се на резултата.

Д-р Георги Гайдурков

Празнично тирамису

Продукти: 1 кофичка маскарпоне, 4 кофички биосметана, 4 броя биояйца, 1 пакет бишкоти, 1-2 ванилии, 1 пакетче желатин, захар на вкус – плодова (фруктоза), сироп от агаве, тъмнокафява захар (смляна на прах) или от друг предпочитан вид.

Нес кафе – по желание с кофеин или цикория, се разтваря в около 800 г вода, може да се ползва и кафе еспресо.

Как да го приготвите:

1. Маскарпонето, сметаната, яйцата (жълтъците), захарта, ванилията се миксират. Към тази смес се добавя желатинът (който предварително се разтваря във вода), както и белтъците, предварително разбити на сняг.

2. Бишкотите се потапят само за минутка в разтвора с кафето и се редят в йенски съд с подходяща форма, като първият слой е крем, следва ред бишкоти и т. н.

3.Накрая се поръсва с какао, кокосови стърготини и др. И се оставя в хладилника за няколко часа да стегне.

4. Поднася се добре охладено в подходящ съд.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти