ЕИБ дава 125 млн. евро на Ливан за магистрали и чиста енергия

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

от GreenTech.bg на 29/12/2012

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви подписването на два заема с Република Ливан, действащи чрез Съвета за възстановяване и развитие:

75 млн. евро за “Ливански магистрали II”, за да се финансира рехабилитацията и разширяването на магистрала A1.
50 млн. евро за “Енергийна ефективност и възобноваеми източници за Ливан”, за да се подкрепят инвестициите на частния сектор в областта на енергийната ефективност и възобновяемата енергия.

Заемът в размер на 75 млн. евро е продължение на “Ливански магистрали I” и включва обновяване на 10,3 км от съществуващата крайбрежна магистрала (A1, свързваща Бейрут с Триполи), отсечка на около 20 км северно от Бейрут. Проектът също така включва обновяване на две основни кръстовища в съседните квартали на Бейрут: запаната изходна рампа Куарантина и надлеза при Министерството на енергетиката и водите.

Целта на проекта е справянето с основните проблеми със задръстванията в Северен Бейрут и сърцето на Бейрут. Коридорът е главния вход от севера и от планината Ливан към столицата.

“Енергийна ефективност и възобноваеми източници за Ливан” на стойност 50 млн. евро ще подпомогне инвестициите във възобновяема енергия и в енергийна ефективност, извършвани от частни компании в Ливан. Средствата от ЕИБ ще се управлява от Ливанската централна банка.

Този проект ще подкрепи дребномащабни инвестиции от частния сектор в енергийна ефективност и възобновяема енергия в Ливан. Чрез намаляване на потреблението на конвенционално произведената електроенергия и топлинна енергия проектът цели да допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове и диверсификация на енергийните източници. Проектът ще се възползват от съществуващите стимули в този сектор в Ливан, включително съществуващия инвестиционен грант от ЕС. В допълнение проектът се очаква да се възползва от безвъзмездна помощ в размер на четири милиона евро за “Техническа помощ за изпълнение на проекта и изграждане на капацитет” от Инвестиционния инструмент за добросъседство (НИФ), който се управлява от Европейската комисия.

Публикувано в Бизнес