Обещание за дълъг живот – Edna.bg

0
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Снимка:
Thinkstock

Супер хапче, създадено на основата на домати, може да се окаже ключът за побеждаването на болести като артрит, диабет, сърдечно заболяване и дори рак.

Британски учени смятат, че лекарството засилва здравословните свойства на средиземноморската диета.

То не само помага за отпушването на артериите, но и има потенциала да намали риска от инсулт, сърдечен удар и да се бори с редица животозастрашаващи заболявания.

Хапчето, наречено „Атеронон“, съдържа антиоксиданта ликопен, намиращ се в кожата на зрелите домати. Предишни изследвания установиха, че той понижава холестерола, благодарение на способността си да топи мазнини.

Новото проучване на учени от „Кеймбридж“ показа, че хапчето засилва и ефективността на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и омекотява втвърдяващите се с възрастта артерии.

Иън Уилкинсън, директор на отдела за клинични изследвания към университета заяви:

„Смятаме, че тези резултати са добра новина и потенциално са много значими, но се нуждаем от още изследвания, за да видим дали това означава по-малко сърдечни удари и инсулти“.

Доматеното хапче ще съдържа нова версия на променена съставка на ликопена, която лесно се усвоява в кръвта до нива, които значително надвишават достигнатите по природен път чрез средиземноморската диета.

Първоначалните резултати показват, че лекарството може да спре увреждането на втвърдените артерии, като увеличава притока на кръв и подобрява еластичността на кръвоносните съдове с до 50%.

За целите на двумесечното изследване били избрани 36 пациенти със сърдечно заболяване. Те били на средна възраст 67 години и вече приемали статини за понижаване на холестерола.

До момента не беше открит начин за подобряване на природно бавното усвояване на ликопена от организма. Лекарството „Атеронон“ значително подобрява функционирането на ендотела – слой клетки, покриващи вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.

Увеличаването на нивата на ликопен в кръвта засилва чувствителността на ендотела към азотния оксид, газ, който води до разширяване на кръвоносните съдове, и по този начин подобрява притока на кръв.

Ако същите резултати бъдат доказани при повече пациенти, лекарството може да се окаже ефективна алтернатива на статините.