Митове и Истини за Антибиотиците

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 374 пъти | добавена на 10.01.2013 г.

Мит 1: Ако имате инфекция, винаги трябва да вземате антибиотици.

Не винаги е необходимо, тъй като конвенционалните антибиотици са почти безполезни, ако причината за заболяването са вируси, гъбички, протозои (например амеба), но от друга страна ефективно действат срещу бактерии. Грип, остри респираторни инфекции, различни простуди – в повечето случаи са причинени от вируси, антибиотиците могат да бъдат полезни, ако болестта преминава в бактериален стадий.     Антибиотиците не са толкова безобидни, че да се дават при всяко кихане. Ако се касае за сериозна инфекция, с която организма не може да се справи сам, антибиотиците са правилното решение.

Мит 2: Можете да приемате антибиотици за профилактика.

Антибиотиците убиват бактериите или ги увреждат. Ако няма бактерии, няма инфекция, тогава те няма какво да убиват, но страничните ефекти могат да се появят. За бактериите е характерен, така наречения латентен период, когато те са в организма, но не се разкриват. През този период, няма симптоми, но много съвременни тестове могат да ги открият. След 11 септември в САЩ се наблюдава уникално явление – много хора са започнали да приемат медикамент за профилактика на антракс. Друг пример – противотуберкулозните антибиотици може да се назначават на членове на семейства, в които има болни от туберкулоза. Така че, това правило има изключения. Тези изключения обикновено се прилагат в случаите, когато инфекцията се предава лесно, и има риск за живота.

Мит 2: Антибиотиците могат да бъдат приемани от време на време, независимо от лечението.

Ако в организма има дефицит на активната съставка, то само ще бъдат убити слабите микроорганизми, а другите ще се адаптират към лекарството, бактериите мутират и в бъдеще имат устойчивост към този вид антибиотик, затова е необходимо да се подменят. Първият антибиотик – пеницилина – вече е загубил стойността си, тъй като по-голямата част от микробите са устойчиви, отделяйки ензим, т. нар. „пеницилиназа“, който го разрушава. Концентрацията на лекарството зависи от правилният подбор на антибиотик, дозировката, честотата и продължителността на лечението –  за успешното лечение е важна компетентността на лекаря и точното изпълнение на неговите разпоредби. За съжаление, науката създава нови антибиотици, но бактериите се адаптират към тях, и никой не знае кога ще е края на тази битка.

Мит 3: Ако даден антибиотик е помогнал на подобна болест в миналото,  ще помогне и сега.

Изключително опасно становище. Подобни симптоми могат да имат различни заболявания, да се избере правилното лекарство е изключително трудно, важно е от първия ден, да не се занемарява болестта.

Мит 3: Всички лекарства – антибиотици.

Често антибиотици са наричани различни антимикробни средства, включително и сулфонамиди. Но антибиотици, предимно естествени или с полусинтетичен произход, а сулфонамидите – абсолютно синтетични препарати, тяхната сила, механизъм на въздействие на бактериите и на организма като цяло, е значително по-различно от антибиотиците.

Мит 4: Няма нежелани ефекти на антибиотиците.

При прием на антибиотици често се наблюдават алергични реакции, дисбактериоза, токсичен ефект върху вътрешните органи и плода по време на бременността, увреждане имунитета, интравенозно и интрамускулно инжектиране може да бъде болезнено на мястото на инжектиране.

Мит 5: Антибиотиците – зло, те са изключително вредни за организма. Без антибиотици не може, когато става въпрос за живота и смъртта на пациента (сепсис, интоксикация). Трябва да се предписват  антибиотици на хората след операция, с инфекциозни заболявания.

Етикети

антибиотик, инфекция, лечение, лекарство, нежелани ефекти, нежелани лекарствени реакции, сулфаномиди, пеницилин, пеницилиназа,