Ендокринна функция на тестисите

1
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Репродуктивна функция у мъжа. Ендокринна функция на тестисите. Регулация на секрецията

Мъжките гонади – тестисите имат 

репродуктивна функция – произвеждат сперматозоиди (сперматогенеза) и
ендокринната функция – секретират тестостерон (мъжки полов хормон).

Сперматогенезата започва през пубертета под действие на ФСХ от аденохипофизата. Етапите, през които минава развитието на сперматозоидите са няколко. В резултат от мейотично делене, броят на хромозомите в отделния сперматозоид намалява наполовина – 23 хромозоми (хаплоиден набор). Зрелият сперматозоид се състои от главичка, в която се намират хромозомите и ДНК (носителят на наследствената информация) и опашка, в която има съкратителни белтъци осигуряващи свободната му подвижност.

Сперматозоидите представляват 10% от семенната течност. Те се произвеждат в огромен брой – стотици милиони за едно денонощие. За да бъде семенната течност оплодително способна е необходимо концентрацията на сперматозоидите да бъде над 10-20 милиона в 1 милилитър.

Сперматогенезата е непрекъснат процес. Сперматозоидите са разположени в семенните каналчета на тестисите – в Сертолиевите клетки, където узряването им продължава 72 дни.

За да се осъществи полов акт е необходима ерекция на половия член и еякулация.

Ерекцията се дължи на кръвонапълване на кавернозните тела в резултат на възбуждане на парасимпатиков център в сакралната (кръстцовата) област на гръбначния мозък. Някои от крайните окончания на парасимпатиковите неврони освобождават медиатора ацетилхолин, който предизвиква в ендотелните клетки на съдовете активиране на ензима азотен оксид синтаза (eNOS), който съдейства за освобождаване на NO (азотен оксид) от аминокиселината L-аргинин. Полученият азотен оксид активира в съдовите гладкомускулни клетки на пениса ензима гуанилилциклаза, който катализира превръщането гуанозинтрифосфата (GTP) в цикличен гуанозинмонофосфат (cGMP). Последният блокира навлизането на калциеви йони през калциевите каналчета на плазмалемата на гладкомускулните клетки – нивото на цитозолните Са2+ намалява и гладкомускулните клетки на съдовата стена се отпускат. Кръвоносните съдове се изпълват с кръв и настъпва ерекция. Някои от крайните окончания на парасимпатиковите неврони освобождават азотен оксид, който директно действа на гладкомускулните клетки на съдовете.

Възбуждането възниква в резултат на дразнене на тактилните рецептори в половия член, но то може да възникне също и под въздействие на низходящи влияния от висши отдели на ЦНС. При човека половата мотивация (либидото) е под контрола на кората на главния мозък и се определя от социални и междуличностни взаимоотношения.

Еякулацията предизвиква семеизхвърляне в резултат на персталтични съкращения на семеотводния канал. Тя настъпва рефлексно при достигане на определен праг на стимулация в резултат на сумиране на тактилните  дразнения от главата на половия член. Удоволственото изживяване, което настъпва, се нарича оргазъм.   Сперматозоидите попаднали във влагалището и в матката, запазват активна подвижност и оплодителна способност в продължение на 48 часа.

Ефекти та тестостерона. 

Тестостеронът се секретира от интерстициалните Лайдигови клетки в тестисите под стимулиращото влияние на ЛХ на хипофизата. Тестостеронът дифундира от Лайдиговите клетки към съседните Сертолиеви клетки, като подпомага нормалното протичане на сперматогенезата.

Високата плазмена концентрация на тестостерона упражнява задържащ ефект върху секрецията на ЛХ и гонадолиберин на хипофизно и хипоталамусно ниво.

По този начин като се намалява секрецията на тестостерон от тестисите, се нормализира неговата плазмена концентрация.

Тестостеронът има широко въздействие върху целия организъм. Под негово влияние през пубертета нарастват външните полови органи на мъжа и започва развитието и оформянето на мъжките вторични полови признаци – окосмяване от мъжки тип, нарастване на ларингса и задебеляване на гласа, оформяне на мъжки тип пропорции на тялото (широки рамене и тесен таз). По отношение на метаболизма тестостеронът има анаболен ефект. Под негово влияние скелетната мускулатура силно нараства. Тестостеронът предизвиква морфологичните и функционалните промени в половите органи, които са необходими за репродуктивната функция на мъжа. Тестостеронът поддържа възбудимостта на гладката мускулатура, която участва в ерекцията и еякулацията.