Памуккале – памуковия замък на Турция (Pamukkale)

70
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Памуккале е известен турски курортен град във вилаета Денизли, но също така и уникален природен феномен. Разположен е на 30 км северно от град Денизли, а името му в превод означава „Памуков замък“ и е напълно заслужено. Снежнобелите басейни и тераси на Памуккале са признати от ЮНЕСКО за обект на световното културно и природно наследство през 1988 г.

В района има 17 горещи извора, които извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Температурата на водата варира от 35 до 100ºС, а богатото и съдържание на калциев карбонат е причината за образуването на причудливите, ослепително бели травертинови тераси. Погледнати отдалече поредицата от близо 100 каскади наподобява каменни чаши в странни форми, по чиито върхове блестят кладенчета, а от тях хармонично се стича вода. Памуковата крепост има дължина около 2700 м, широчина около 600 м и височина около 160 м.

Повечето от водните басейни в Памуккале са бели, но някои са жълтеникави или кафяви. Това се дължи на непрестанното замърсяването на околната среда, което се отразява върху свежестта на цветовете.

До началото на 50-те години на 20 век Памуккале е било изключително девствено образувание. Постепенно с разрастването на туризма в околността се появили и много хотели, които разрушили неповторимата красота на белите каскади. През 1998 г. ЮНЕСКО дала ултиматум на Турция, че ако не вземе спешни мерки това уникално природно чудо ще бъде извадено от списъка. Турското правителство реагирало веднага и решило всички хотели в близост до травертиновите тераси да бъдат съборени и да им възвърнат първоначалния вид. 

Макар вече голяма част от природния парк да е възстановена, специалисти прогнозират, че едва към 2030 г. Памуккале ще добие първичния си облик.

Днес естествените тераси и басейни са забранени за посещения от туристи, но за сметка на това са изградени 6 изкуствени терасовидни басейна, които вече са покрити с травертин и изглеждат съвсем като натурални. Това е единствения достъп на желаещите да се докоснат до природния феномен, като изрично е забранено влизането в басейна с обувки или чехли.

Термалните извори на Памуккале са изключително лечебни. Още от древни времена много императори, а днес и много известни личности, са посещавали района, за да лекуват болежки на сърдечно-съдовата дейност, хипертонии, нервни болести, ревматизъм, кожни заболявания, рахит, паралич и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Памуккале не предлага единствено красиви гледки и балнеоложки процедури. Грехота е да отидете дотам и да не разгледате руините на античния град Хиераполис (в превод – Свещен град). Основан през 190 пр.н.е. от династията на Аталидите – владетелите на Пергамон, той е бил известен сред гърците и римляните, страдащите от кожни болести и ревматизъм.

В природно-археологическия музей Памуккале – Хиераполис са запазени забележителни исторически паметници като Римския театър, Християнската базилика, Храма на Аполон, Арката на Домициан, Римския курорт с минералните извори и огромен Некропол.

Hobyto.com