Намалява популацията от лъвове в Африка | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Намалява популацията от лъвове в Африка
Много от животните не се страхуват от хората и търсят контакт с тях, като буквално застават пред дулото на ловците

29 Януари 2013 14:25
0

принтирай

|

текст

Проучване на университета „Дюк“ – едно от най-престижните американски учебни заведения, извади наяве тревожна тенденция: популацията на лъвове в Африка е намаляла от над 100 000 на около 35 000 само през последните близо 50 години, алармират от „Четири лапи“.

При този темп на изчезване, съвсем скоро величественият символ на сила, смелост и могъщество може да се окаже застрашен вид. Причина за катастрофалното намаляване на броя на лъвовете в дивата природа от една страна е унищожаването на естествената им среда, а от друга – трофейният лов и търсенето на органи от „царя на животните“. Всяка година хиляди туристи от Европа и САЩ се стичат в Африка с една единствена цел – да отстрелят лъв. И докато държави като Кения, Ботсуана и Замбия забраняват лова на големите котки, в Република Южна Африка трофейният лов на лъвове е проспериращ бизнес. В страната съществуват над 160 ферми, в което се отглеждат около 5000 лъва, предназначени да задоволят огромното търсене на пазара на ловни трофеи. Още от малки лъвчетата се отделят от майките им, като по този начин губят възможността да придобият елементарни умения за оцеляване. Малките се предлагат като атракция за посетителите на фермите, които искат да се снимат с тях. Когато пораснат и вече не са напълно безопасни при контакт с туристите, те се използват за разплод или попадат в списъците за отстрел. Животните за отстрел се отделят в малки заграждения, където не особено опитните посетители могат да ги запазят и отстрелят сравнително безпроблемно.

„Много от животните не се страхуват от хората и търсят контакт с тях, като буквално застават пред дулото на ловците,“ разказва Томас Питч от „Четири лапи“. „Някои се примамват с храна, а понякога дори са и упоени, за да представляват минимална заплаха за пишман ловците, които трябва само да натиснат спусъка. Трофейният лов на отглеждани в плен лъвове е огромен проблем не само от гледна точка на хуманното отношение към животните, но и от заради това, че той увеличава интереса и към лова на диви лъвове, което съсипва екосистемата в Африка – отглежданите в плен лъвчета не могат да бъдат пуснати в дивата природа, защото нямат нужните за оцеляване умения.“

Трофейният лов се улеснява и от факта, че в Република Южна Африка не се изисква специално разрешително за лов или някакъв опит. Човек може да резервира лъв за отстрел дори по интернет. Цената за отстрел на мъжки лъв, в зависимост от възрастта, размерите и отличителните черти, е между 10 и 25 000 евро. При женските цената е значително по-ниска – около 3000 евро. „Четири лапи“ се бори за пълна забрана за трофейния лов на отглеждани в плен лъвове от години. Организацията издържа един от най-големите спасителни центрове за големи котки в страната – паркът Лайънсрок – бивша ферма за лъвове, в която са спасени над 80 големи котки, живели в плен в зоопаркове, развъдници и в частни домове. Днес освен, че дава възможност за нов живот на свобода за тези животни, „Четири лапи“ показва как лъвовете могат да бъдат туристическа атракция без да трябва да бъдат отстрелвани.

източник: БГНЕС

Temadaily/Кирил Беспалов

Тагове: популация лъвове Африка Четири лапи