Анемия

9
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 848 пъти | добавена на 31.01.2013 г.

 

Анемия – не е съвсем точното название. Защото кръвта в тялото не намалява, просто се променя нейното качество. Поради липсата на желязо хемоглобинът се понижава, червените кръвни клетки се свързват лошо с кислорода и тъканите започват да се задушат. Това е положението накратко. В детайли ситуацията е следната.

В организма циркулират 25 трилиона червени кръвни клетки (еритроцити). Във всяка от тях се съдържа молекула кръвен пигмент – протеина хемоглобин. Той е този, който придава червения цвят на кръвта, и промяната на цвета (в артериите е червен, във вените – тъмна череша) е в зависимост от съдържанието на кислород, който се свързва с желязото, което влиза в състава на хемоглобина. Почти 90% от желязото в червата отива за изграждане на хемоглобина в червените кръвни клетки. За това организма също използва всички вътрешни ресурси, желязото от разпадащите се червени кръвни клетки (клетките живеят 60-80 дни), и отчасти от резерви, натрупани в черния дроб, далака и костния мозък.

Причини за анемия

Ако загубите на желязо в организма започнат да доминират над приходите, нивото на хемоглобина в кръвта пада под 120 мг / л, и самите еритроцити в кръвта също намаляват и падат под нормата, която се изисква – 4х1012 на 1литър (мъже) и 3 х1012 (жени). Страдат органите и тъканите от  липсата на кислород и тяхната функция се нарушава.

Има повече от 400 видове анемия, които са разделени в три групи:

 – Анемия, причинена от загуба на кръв

 – Анемия, причинена от намален или дефектен производството на червени кръвни клетки

 – Анемия, причинена от разрушаване на червените кръвни клетки

Причините за възникване на анемията са много разнородни. Една от причини за възникване на анемията е кръвозагубата, която настъпва при нараняване, при кървяща язва на стомаха или дванадесетопръстника, разширени вени на хранопровода, аборт, раждане или други гинекологични заболявания, при обилен кръвоизлив от носа, хемороиди и мого др. Това е така наречената след кръвоизливна анемия. Когато тя не е тежка – не е опасна. След спиране на кръвотечението загубената кръв бързо се възстановява. При обилна кръвозагуба нещата не стоят така – болният може да изпадне в тежко шоково състояние, което може да заплаши живота. Налагат спешни мерки за спиране на кръвотечението и възстановяване на загубената кръв (кръвопреливане). Червените кръвни клетки се образуват в костния мозък.

Най-честно срещаната анемия е Желязонедоимъчна анемния (желазодефицитна анемия)

Нуждата от желязо е много висока при малките деца и юноши по време на периода на активен растеж, както и при бременните жени, зрели дами, които са влезли в менопауза, както и всички други – в критичните дни. В този момент, жената губи най-малко една чаша кръвт (но се случва, и много повече!). Затова е необходимо от 15 до 250 мг желязо – в зависимост от интензивността и продължителността на менструацията. При износване на едно дете майчиния организъм харчи общо около 600 мг желязо. И ако една жена ражда второ, трето дете, с няколко прекъсвания, железните и депа са почти изчерпани. В края на краищата, те не са неограничени – 4 грама и ни един повече!

Мъжете са по-щастливи. Като цяло, те губят само 1 мг желязо на ден, така че рядко се сблъскват с анемия, но и те са заплашени от нея. Тежка физическа активност, нараняване, заболяване, стрес и умора, водят до анемия и при силния пол.

Да откриете недостиг на този важен макроелемент е достатъчно, да ви вземат кръв от пръста за анализ. Хемоглобина не трябва да бъде по-малко от 120 г / л. Но дори удоволетворителния резултат не е гаранция, че нямате скрит недостиг на желязо, при което анализът да е в норма, а признаците  на анемия да са налице.  

Ако не обърнете внимание на проблема, той скоро ще прояви своите симптоми.

Снимптони при Анемия

При хора с анемия може да се наблюдават следните симптоми (трябва да се отбележи, че някой хора нямат симптони на амения):

 – умора,

 – лесна умора

 – бледост

 – сърцебиене

 – затруднено дишане

Допълнителни симптоми могат да включват:

 – косопад

 – общо чувство на неразположение

 – сърдечни проблеми

Трябва да се отбележи, че при хронична анемия, тялото може да се нагоди към ниските нива на кислород и пациентите може да не чувстват различнтеи симптоми, освен ако стане тежка анемия. От друга страна, ако анемията настъпва бързо или така наречената остра анемия, пациентите може да изпитат значителен брой симптоми за кратък период от време

Лечение на Анемия

Леченията на анемия са много разнообразни.

 – Основната причина за анемия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде идентифицирана и коригирана. Анемия, при загуба на кръв от язва на стомаха трябва да започва с лекарства, с които да да бъде излекувант проблема с язвата. Поради същата причина, често се налага операция за премахване на тумор на дебелото черво, която причинява хронични кръвозагуба и анемия.

– Понякога добавки с желязо може да бъдат необходими за неутрализиране на ниските нива на желязо. При тежка анемия, преливане на кръв може да бъде наложително. Инжекции с Витамин В12 ще бъдат необходими при пациенти, страдащи от злокачествена анемия или други причини за дефицит на В12.

Прилагат се лекарствени препарати, които въздействат върху причините за анемията или увеличаващи продукцията на еритроцити.

 – Антибиотици – лекуване на инфекция.

 – Хормонално лечение на възрастни жени и подрастващи със силно менструално кървене.

 – Лекарства, които предотвратяват атакуването на еритроцити от имунната система.

 – Синтетичен еритропоетин – хормон произвеждан от бъбреците, който стимулира производството на еритроцити. Този вид лечение има някои странични ефекти.

 – Хелатираща терапия (Chelation) – прилага се за лечение при отравяне с оловно (главно при децата) и/или отравяне с други тежки метали.

Етикети

анемия, еритроцити, менопауза, хемоглобин, еритроцит, желязонедоимъчна анемия, желязодефицитна анемия, ,