Зъбни болки | Зъбни проблеми | SmilesArt

24
Добави коментар
olaf
olaf

1. Зъбни болки

При поява на зъбна болка обърнете внимание на детайлите:

кога се е появила
може ли да определите кой зъб точно ви боли
повлиява ли се от топло или студено
засилва ли се в различни часове на денонощието
какъв е характерът й – равна, пулсираща, засилваща се
дали се влияе от обезболяващи

Тази информация е важна и ще помогне на зъболекаря ви да постави точна диагноза и да ви назначи подходящо лечение. Никога не поставяйте аспирин или друго обезболяващо върху венеца или в кариозна кухина на зъб. Аспиринът води до изгаряне на венеца и лигавиците в устата. Също така не използвайте силен алкохол (>40%), както и йодна тинктура. Изплакнете устата с хладка вода и се опитайте да минете с конец около зъба, ако там се е задържал хранителен остатък, ще го премахнете. Не използвайте клечки за зъби, за да почиствате дълбоко под венеца. Клечките се чупят и част може да остане във венечния джоб или между зъбите. Често дребни кости от риба засядат между зъбите или се забиват във венеца предизвиквайки малък венечен абсцес. Ако въпреки грижите зъбът продължава да ви боли, обърнете се към зъболекар възможно най-бързо. Засилващата се болка е признак на сериозен проблем, както и рязко преминалата болка.

2. Счупен зъб

Зъбът може да се счупи при травма, вследствие на силен фронтален удар или на удар идващ отдолу, който може да накара зъбите да се ударят силно един в друг. Ако става дума за живи зъби, то е важно веднага да се обърнете към зъболекар. Ако се е отчупило парче, то отчупеното парче не е нужно, а вие трябва да се обърнете към зъболекар до няколко часа. При травма, когато няма счупване на зъб, но чувствате, че някой от тях се клати повече или изпитвате болка, също потърсете зъболекар до дни. Трябва да се установи дали той е жив и дали има нужда от шиниране към съседните зъби, за да се стабилизира. Ако зъбът е мъртъв доста по-трудно ще разберете, че се е счупил, но дори и при минимално съмнение се обърнете към зъболекар. Умъртвените зъби има опасност да се счупят и пукнат по дължина, проблем, който води до загуба на зъба.

3. Счупена челюст

Лицевите кости са много крехки и дори слаб удар в точно определени места по лицето може да доведе до фрактура. Ако сте претърпяли травма или силен удар в областта на лицето и усещате силна болка както и оток, сложете студен компрес на мястото и веднага се обърнете към зъболекар или лицево-челюстен хирург. Някои фрактури, особено тези засягащи горната челюст, която е част от черепа, могат да бъдат много опасни и да доведат до проблеми със зрението и мозъка. Удари в областта около окото, носа или ъгъла на долната челюст са опасни и водят до счупване на костите. Всички фрактури в областта на лицето изискват спешна намеса на лицево-челюстен хирург.

4. Прехапана устна/език

Много често децата при игра си прехапват леко устните или езика, като това може да се случи и при травма от удар при падане или сблъсък с твърд предмет. Устната може да се сцепи и при фронтален удар. Ако нараняването е повърхностно сложете студен компрес или парче лед. При по-дълбока рана или при сцепване на устната над 5 мм. посетете спешното отделение на най-близката болница, тъй като се налага да се сложат няколко шева. Сцепените устни кървят много и родителите и децата изпадат в паника. Важно е да се запази самообладание, детето да се успокои, колкото е възможно, за да позволи по-щателен оглед. Околността около наранената устна много бързо се подува и отича.

5. Нещо между зъбите

Често между зъбите се задържат различни остатъци. Те могат да бъдат кости от риба, влакна от месо, парченца от ядки, сухари или бисквити. Опитайте се да ги отстраните с конец за зъби, но не и с клечка. Ако въпреки това не успеете нито с конец, нито с четка за зъби, обърнете се към зъболекар. Оставането им там повече от ден може да причини силно възпаление на венеца, което е болезнено и отминава до няколко дни след отстраняване на причината.

6. Избит зъб

Ако е изцяло избит преден зъб, то сложете го в мокра марля или салфетка и потърсете зъболекар до 30 мин. Зъбът може да бъде реплантиран и след добро шиниране и оздравителен период да се възстанови. Не пипайте корена на зъба с пръсти, не го „почиствайте“, нито отсранявайте останалите тъкани по него. Ако може върнете зъба в алвеолата „на мястото му“. Ако това е невъзможно го съхранете в мокра марля или в чаша с прясно мляко и спешно потърсетезъболекар.