Византийските кралици на Долче и Габана » Моден свят

1
Добави коментар
svetla58
svetla58

Религиозната тематика винаги е вълнувала Доменико Долче и Стефано Габана. На Седмицата на модата в Милано те показаха една колекция за сезон есен-зима 2013-2014 година, която изцяло е вдъхновена от изящните златни мозайки, които украсяват италианските катедрали.

Дизайнерите загатнаха преди време за тази концепция, излизайки с изявление в италианската преса,  че „изкуството на мозайка се създава бавно и прецизно.“ Те са заложили разкошни мотиви от византийски и венециански мозайки, който придават уникална пищност на тоалетите.

Роклите и корсетите носят царствено усещане, обсипани от златно сияние, напомнящо варака по иконите и стенописите в храмовете. Сицилианската дантела отново присъства в модната колекция в различни колоритни разновидности – изискано черно, нежно бяло или наситено червено.

В допълнение към уникалните тоалети, кралски корони украсяват главите на манекенките, а религиозните символи и богати орнаменти присъстват при дамските чанти и масивните бижута. Виждаме и обувки с прозрачни платформи, направени от конструкции, наподобяващи огради с плет от цветя.

Въпреки насищането с множество детайли, колекцията звучи шикозно и е типично в стила на Dolce&Gabbana. Едва ли някой друг би могъл да преплете толкова добре религията с модата, както дизайнерското дуо.

Автор: Делица Цонева