Бъдещето на златодобивната мина в Брезник остава спорно | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Бъдещето на златодобивната мина в Брезник остава спорно
Протести „За“ и „Против“ златодобивната мина се проведоха в Перник и Брезник днес

26 Февруари 2013 18:25
2

принтирай

|

текст

Жители на Брезник, селата Слаковци и Ноевци, природозащитници и представители на партия „Зелените“ протестираха днес пред сградата на РИОСВ – Перник по време на заседанието на експертния съвет. Днес съветът трябва да излезе с решение във връзка с инвестиционно предложение за добив и преработка на подземни златосъдържащи руди в Брезник. РИОСВ е взела решение относно бъдещето на мината в Брезник, но то ще бъде огласено до няколко дни по неясни причини.

Според протестиращите, щетите за околната среда, животът и здравето на населението ще са в пъти по-големи от приходите, които ще облагодетелстват изключително компанията инвеститор „Асарел Медет“. „Брезник има единствен питеен източник, инвеститорът обещава да взема вода от река Конска. Водата не е достатъчна за нуждите на инвестиционния процес. На ден ще се гърмят по 900 кг взрив, което не може да не окаже влияние. Настояваме за негативна оценка на експертния съвет“, заяви един от организаторите на протеста Жени Делева.

Златните мини нанасят вреди за стотици години напред, заяви Борислав Сандов – съпредседател на партия „Зелените“. По думите му, златото пази подпочвените води. В момента, в който започне минна дейност, свързана със златодобив, се отравя водата, почвите ще бъдат замърсени, ще бъдат нанесени щети на земеделието, на въздуха. В момента върви обсъждане на минната стратегия на България.

 

 

 

 

Акция „Не ме изпращай в гроба“

 

 

 

 

Тя не е завършила, виждаме избързване с дадени концесии като тази, посочи още Сандов. Жители на населени места в Брезнишко посочиха, че част от терените на бъдещата мина са земи, които попадат в „Натура 2 000“. Активисти от инициативен комитет „За чисто Граово“ преминаха на демонстрация с катафалка и пред сградата на РИОСВ – Перник. Акцията е под мотото „Не ме изпращай в гроба“ .

По същото време в Брезник се проведе контрапротест на поддръжници на откриването на мината. Част от тях са тръгнали с автомобили от Брезник към РИОСВ – Перник, за да изразят позицията си пред експертния съвет, съобщиха присъстващи на контрамитинга. Инициативен комитет „Бъдещето на Брезник в ръцете на брезничани“ е сформиран днес, съобщи общинският съветник Янка Хранова, която е избрана за негов председател. Структурата е учредена в подкрепа на инвестиционните намерения на „Трейс Рисорсиз“ ЕООД за добив и преработка на подземни златосъдържащи руди в Брезник.

Дружеството-инвеститор обещава веднага след получаването на концесия за развитие на бъдещия рудник да наеме 50 души за допълнителни геологопроучвателни дейности. В следващия тригодишен период на строителство ще бъдат наети 545 души и при пускане на мината в експлоатация ще са необходими 434 души за период от 11 до 18 години, твърдят от фирмата – инвеститор. „Трейс Рисорсиз“ ЕООД е дъщерно дружество на лидера в българския рудодобив „Асарел Медет“ АД. Над 150 души са се събрали днес на мирна демонстрация в града в подкрепа на проекта. Седемстотин са подкрепили подписка с настояване да се използва уникалният шанс за развитието на града.

Безработицата в Брезник е над 17 процента. „Не желаем хора, живеещи в София и представящи се за природозащитници, да решават съдбата ни. Ние вярваме на институциите и на отговорността на компанията“, заяви Хранова. Недоволните са имали спешна среща с директора на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов, който е напуснал временно заседанието на експертния съвет, обсъждащ днес доклада по оценка за въздействие върху околната среда на бъдещата мина.

 

източник: БТА

Temadaily/ Калин Боянов

Тагове: Брезник златодобив мина ресурси замърсяване Янка Хранова Жени Делева Трейс Рисорсиз