Диабет при котки (Симптоми и диета)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

28.02.2013

Симптоми  Типичните симптоми при диабета при котките са прогресивно отслабване със запазен нормален или повишен апетит, повишена жажда и увеличено количество на урината. Как личи това у домашната котка? Собствениците забелязват, че котката им слабее в продължение на месеци, въпреки че се храни нормално или дори повече от обикновено и това за тях остава необяснимо. Освен това купичката с вода се изпразва доста по – често и по – бързо от обикновено, а котешката тоалетна трябва все по – често да бъде почиствана. Котката уринира по – дълго и по – често от друг път. Козината добива неподдържан и несресан вид, сякаш котката не е гледана в домашни условия. По – рядко могат да се наблюдават повръщане или диария, летаргичност и депресия. Промени се наблюдават и в кръвта и урината на болните котки, но тези прояви на диабета могат да бъдат установени само при лабораторни условия и във ветеринарна клиника.

 

Диета   Лечението на диабета при котките изисква специални предписания от ветеринарен лекар. То е строго специфично за индивидуалното животно. Към него обаче могат да бъдат включени и други мерки, които да подпомогнат терапията и да гарантират продължителен и, доколкото е възможно, здравословен живот за любимеца. Диетата за котки с диабет е не само препоръчителна. Тя може да е решаваща за изхода от заболяването – утежняване или подобряване на състоянието. Котките с наднормено тегло трябва да отслабнат, защото това подобрява усвояването на инсулина. Ако нормалният прием на калории за котка на ден е между 60 и 70 ккал/кг/ден, то дебелите животни трябва да приемат не повече от 53 ккал/кг/ден (около 75% от препоръчителната дажба) (FELINE INTERNAL MEDICINE SECRETS © 200 I by Hanley & Belfus. Inc.). Котките, чието тегло е под нормата, трябва да бъда захранвани само с толкова, колкото е достатъчно, за да поддържат ежедневните си телесни функции. Всички тези промени в дажбата обаче трябва да бъдат направени постепенно и с оглед на нивото на глюкоза в кръвта. Поддържането на график на храненията също е от значение за терапията на диабета. В идеалният случай на котката трябва да се дава по малко храна няколко пъти на ден. Тъй като това в повечето случаи не е възможно, специалистите препоръчват дажбата да бъде давана непосредствено преди инжектирането на инсулина, ако това става два пъти дневно. При даване на инсулин само сутрин, втората дажба трябва да се оставя на котката през късния следобед или рано вечерта.

 

Диабетът при котките е доста често срещано заболяване, затова и всеки собственик на писана трябва да е наясно с опасностите, които то носи, и да е нащрек за симптомите, които могат да разкрият какво се случва в котешкия организъм. Въпреки че лечението е трудоемко, а диетата не е лесна за поддържане, любовта към любимеца обикновено надделява. Дори котки с диабет могат да имат дълъг и пълноценен живот, ако техните собственици подходят с търпение и отговорност и направят всичко възможно, за да помогнат на своето любимо същество.

 

Диабет при котки – Същност

Диабет при котки – Причини

Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Кихане, кашляне и давене при котките“

„Когато котката не яде“

„Котката ми не е дебела: за теглото и затлъстяването“