Ролята на онкогинеколога

16
Добави коментар

Представяме ви д-р Красимир Недялков, акушер-гинеколог, онкогинеколог в I САГБАЛ „Света София“.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Каква е ролята на онкогинеколога?

 

Д-р Недялков: Ролята на онколога е да извършва превенция и лечение на онкологичните заболявания. Обикновено при онколога попадат пациентите, които са минали първичен преглед при други специалисти не тясно профилирани, а общо практикуващи гинеколози, пациенти насочени от скринингови програми. Като цяло онкогинеколога се явява като втора инстанция при провеждането на прегледите.

 

Най-често жените идват насочени от лекари, които се занимават с обща гинекологична практика, от частни кабинети, от медицински центрове и те имат вече някаква насоченост. Много често идват дори с проведени първични изследвания, с направени биопсии, с почти готова диагноза. Когато случайно или не съвсем случайно попаднат директно при онкогинеколог, т.е тогава няма значение при какъв гинеколог ще попаднат, оплакванията им са най-различни, зависи от какво боледуват. Някои жени идват с оплаквания от течение, други жени идват с оплаквания от кръвоизливи, трети идват с оплаквания от болки. Оплакванията варират в много широка гама и те не винаги са онкологичен проблем. Оплакванията от онкологични заболявания са различни и отново зависи от това с какъв праг идват жените, с какво онкологично заболяване.

 

 

 

МТА: Какви са злокачествените тумори на женските полови органи?

 

Д-р Недялков: Те се разделят на онкологични заболявания на маточната шийка, на маточното тяло, на яйчниците и на тръбите. Най-честото е на маточното тяло, т.е. това е ракът на матката. Има различни хистологични типове с различен изход. Най-важното е в какъв стадий се хваща. Този рак специално е най-благоприятен, защото се хваща в голям процент, в 80 % в първи стадий и се получава също така един голям процент на излекуване, може би до 90 %. Много рядко този рак на матката специално се хваща в напреднали стадии.

 

Ракът на шийката, който е актуален в момента, той е вторият по честота в онкологичните заболявания на женските полови органи. Той се проявява много често в напреднал стадий и това е парадоксално, защото той е единствения рак, който се диагностицира в съвсем първите си проявления, т.е. в предраковите състояния. И парадоксално, когато пациентите достигнат до онкогинеколог най-често са в напреднал стадий. Защо става така? Въпрос на организация на здравеопазването, на обща култура на населението и на жизнен стандарт. Ракът на шийката на матката както казах подлежи на превенция, т.е. на първична и вторична профилактика.

 

Четете още: Профилактика на злокачествените гинекологични заболявания

 

Първичната профилактика, това е ваксинацията, т.е. да се направи ваксина, която да предпазва от рак. За съжаление, такава ваксина сигурно и до сега няма. Тази ваксина, която в момента върви – минала е всички клинични проучвания, сега навлиза така масово и още нямаме сигурни резултати, с които да кажем – тази ваксина наистина предпазва. Още няма натрупан толкова голям опит. В света говоря. Всички резултати, които са получени до този момент са от клиничните проучвания преди да бъде пусната ваксина. Тази ваксина се базира на факта, че в 70-80% от рака на маточната шийка се предизвиква от човешки папилома вирус. Като те са над 100 типа, всички са онкогенни, някои от тях 16-18 са с по-голям риск, т.е. те са високо рискови. На практика всички вируси са онкогенни.

 

 

Тези ваксини са насочени към тези вируси. Обаче тези вируси на практика не се срещат в имунната система на човек. Те виреят само в епителя и сега тук е един от големите проблеми на тази ваксина, че тя на практика създава имунитет, напрегнат имунитет антитела в кръвта, които обаче не е сигурно, че ще се срещнат с вируса. Т.е. имаме вирус, имаме ваксина, но между тях връзка не се получава, затова казвам, че още няма твърде убедителни данни, че действа тази ваксина.

 

Ще имаме по-сигурен резултат, дали наистина ракът ще намалее или няма, едва след като програмата, която се провежда в България за имунизация на 12 годишни момичета, не започнали полов живот, бъде изпълнена в по-голям мащаб. Това е първичната профилактика на рака на маточната шийка, вторичната е когато се установят някакви предракови състояния и върху пациентката се извършат медицински интервенции. Те биват – унищожаване на патологичната тъкан с температури, замразявания, изгаряния, лазерни… всякакъв вид подобни процедури, които в крайна сметка довеждат до термична деструкция, изрязване на част от маточната шийка, конизация, профилактична хистеректомия. Когато рака е в по-напреднал стадий се предлагат оперативни интервенции, които са доста големи, обемни, водещи до много странични явления, странични ефекти върху жената. Най-тежкият вариант на операциите водят до осакатяване, но пък това е цената на живота.

 

Четете още: 6 начина да се предпазите от рак на маточната шийка

 

Другият рак, който е на яйчника, той е един от най-коварните патологични процеси, защото това много рядко се хваща в първи стадий, почти случайно. Първи стадий значи да не е излязъл, той обикновено се явява като някаква киста. Това е най-честата му форма, има 5-6 хистологични типа с различни прогнози. Но общо взето при този рак проблема е, че много рядко се хваща в първи стадий, т.е се локализира още в една киста. Когато жената пристигне с някакви оплаквания от тежест в корема, подуване, събиране на течност, болки най-често ракът е станал вече 3-ти стадий.

 

 

И това е масовият случай, който за съжаление, каквито и операции да се правят… няма значение. Колкото операцията е по-широка, по-мащабна така да се каже, последващата химио терапия има по-добър ефект и може да се постигне преживяемост  между 40 и 50 %, говорим за 5 годишна преживяемост. По принцип всички онкологично болни пациенти се следят до 5-тата година активно, като се смята, че тези, които преживеят 5 години умират на равно с другите хора, които не са раково болни, т.е от други неща. Или с други думи може да кажем, че се смятат за излекувани от този рак. И затова се казва 5 годишна преживяемост. Много пациенти като им кажем 5-годишна преживяемост и те казват „Ооо, само 5 години ли ще живея?” и не го отчитат това. Това е просто един период, който се смята, че като се прехвърли от там нататък се смята за излекуван. Рака на яйчника на практика, явявайки се късно диагностициран, води до такива лоши резултати, като 5-годишната преживяемост при 3-ти страдий рак е между 40-60 %, зависи каква операция ще се направи, колко ще бъде чувствителен тумора, от много неща, но общо взето прогнозата не е добра.

 

Четете още: Превенция на рака на яйчниците: Какво работи?

 

МТА: А за профилактика…

 

 

Д-р Недялков: Тя е първична и вторична, ваксинации и тук е мястото на така наречените скринингови програми. Скрининг значи да се преглеждат популация от хора, които са здрави, т.е те нямат оплаквания. И хващаме например някаква група от 10 до 50 години, преглеждат се всички и ако се намерят някои, при които има някакъв риск да имат заболявания се насочват вече за изследвания, лечение и така нататък. Важно е, че скрининга е преглед на здрави хора. И така замислен скрининга е колкото, полезен толкова и вреден, защото здравите хора, които отидат на преглед, много често им намират някакви индикации за допълнителен преглед, които не са болест, нищо не са, но започват да ходят по лекари. Попадат в практиката на лекарите и това води често пъти до излишни интервенции и излишни лечения. Натоварва се здравната система и най-вече хората си патят. Така че скрининга колкото е полезен, толкова и има някои вреди. За сега единствения скрининг, който е показал някаква полезност е – скрининга на маточната шийка.

 

 

Особено в България наблюденията ми са, че българите са много податливи към всичко. Скрининг за другите видове рак няма, освен за рак на гърдата. Има опити да се направи скрининг на яйчника, но засега не може да се определи точно кои параметри да се изледват, за да се каже кои са рисковите жени и кои не са рисковите. Единствено за рак на яйчника има наследственост, т.е. носителите на 2 вида специален ген – брак 1 и брак 2, жени които имат в рода си заболявания от рак на дебелото черво, на гърдата и на яйчника, носителите на тези гени имат висок риск и те единствено подлежат на профилактична дейност – хистеректомия или по-чести прегледи. Но иначе скрининг за рак на яйчника няма, за рак на ендометриума няма.

 

Продължава на:  Повече за миомата

 

За мама,татко и аз: Таня Димитрова

 

Снимки: Helga Weber, KendraMillerPhotography, Macarena C, Alicia Woodward Foter