За какво служи оргазмът?

26
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

По в. Ел Паис Семанал
 

Премахва стреса и успокоява нервите. Предизвиква малък транс – нещо като моментно угасване на мозъчната дейност. Трае едва няколко секунди, но не продължава да предизвиква интереса на учените. От последните три публикувани изследвания върху оргазма, две са по-скоро псевдонаучни. Според едно от тях 86% от мъжете признават, че изпитват повече удоволствие от секса, когато го правят с по-малко умни от тях жени. Друга анкета показва, че жените, които си лягат с по-умни мъже по-често стигат до оргазъм. И накрая едно научно изследване стига до извода, че е много по-трудно за една двойка да стигне до сексуалната кулминация, ако прави секс със студени крака. Така излиза, че е по-добре да се прави любов с чорапи.

Кой от трите извода ви се струва по-убедителен? Връзката между интелигентността и оргазма е само една от хилядите спекулации по темата, които ежедневно се разпространяват в интернет. Докато случая със студените крака и чорапите е просто един виц, зародил се при един от най-интересните научни ескперименти, проведени досега в рамките на проучване на мозъчната дейност по време на оргазъм в реално време.

Изследването е дело на екипа на Херст Холстейдж от Унивеситета на Гронинген в Холандия. Става дума за сканиране на мозъчната дейност на 13 жени и 11 мъже по време на оргазъм. Участниците в експеримента,  разбира се, не правеха любов по нормалния начин, технически не бе възможно, тъй като в скенера има място само за един човек, обяснява Холстейдж. Така че всеки един от доброволците трябвало да се нагласи под скенера докато партньорът му го мастурбирал. Какво общо има всичко това със студените крака?

Всъщност няма нищо общо, разяснява Холстейдж. Вицът тръгва от факта, че след известно време прекарано в тази поза на скенера доброволците обикновено си сваляли чорапите, в резултат на което краката им рязко изстивали. Така екипът от учени решили да се снабдят с по-голямо количество чорапи, за да имат винаги под ръка, тъй като студените крака не са приятно нещо в каквато и да е ситуация. Доколкото знам, между чорапите и секса няма връзка, освен тази, че всички искат да го правят по най-удобния възможен начин, а вледенените крака не са приятно нещо, според Холстейдж.

Изследването със скенера-воайор дава вълнуващи резултати. Най-интересното заключение, до което стигнахме, бе, че по време на оргазъм всички части на мозъка, свързани със страха и различните аларми от приближаваща опасност се изключваха – нещо, което не бяхме виждали никога досега, обяснява холандският учен. Оргазмът изглежда предизвиква състояние, подобно на транса, което ни отдалечава от страха и нервното напрежение, а в самия момент на сексуалния климакс се стига до моментно угасване на мозъка.

Оргазмът при мъжете и при жените показва деликатни, но затова пък важни разлики. При жените угасването на мозъчната дейност е много по-силно изразено, отколкото при мъжете. В част от експеримента доброволките трябвало да се преструват, че изпитват оргазъм. Но скенерът веднага засякъл „лъжата”. Какво се случва в мозъка на една жена, когато се преструва? Активира се тази част от мозъчната кора, която контролира движението на таза – нещо, което не се случва, когато оргазмът е истински.

Снимка: Диършугър

При мъжете еякулацията се оказва трудна за изследване. Изглежда, че мозъкът не дава никакъв по-специален знак, за да се изстреля спермата от пениса. Специалистите смятат, че става дума по-скоро за нервен рефлекс на гръбначния мозък. Ключът е във вид неврони в лумбалната зона, които при стимулиране предизвикват изпразване почти в 100% от случаите в опити с мишки. Въпреки това е вярно, че със съзнателно усилие от страна на мъжа еякулацията може да бъде забавена, т.е. мозъкът трябва да има някаква връзка с този процес. Така че от научна гледна точка търсенето на мозъчния център на мъжкия оргазъм продължава.

При мъжа сексуалният климакс е кратък, трае едва няколко секунди, след което има нужда от почивка, за да започне нов цикъл. Според някои проучвания мъжете също могат да имат по няколко оргазма, но без да се стига до еякулация при всеки един. Сексологът Алфред Кинси в своето историческо изследване от 1948 г. дава първите по-сериозни статистически данни върху мъжкия оргазъм. Според тях две трети от мъжете стигат до оргазъм много бързо или по-точно в първите две минути от сексуалния акт. Но може би най-спорният момент си остава този за размера на пениса – обект на какви ли не теории и легенди.

Дължината на мъжкия полов орган в покой може да бъде много различна между различните индивиди. Въпреки това по време на ерекция тези разлики се стопяват значително. От друга страна при горилите пенисът едва надхвърля три сантиметра, докато при мъжа е дълъг около петнайсет сантиметра. Откъде тази непропорционалност между размера на тялото и дължината на половия орган? Защо малкият човек има нужда от толкова голям пенис? Според една от хипотезите по-големият член доставя по-голямо удоволствие на жената, тъй като позволява по-голямо разнообразие от сексуални пози. Тази теория има своите основания, но не е категорична. Според автора на книгата „Why sex is fun” (Защо сексът е забавен) Джерет Даймонд от Калифорнийския университет в Бъркли орангутаните са в състояние да направят човека за смях по отношение на многообразието от пози, които заемат по време на секс, при това с много по-малък по размер член. Половият акт при този вид маймуни трае до петнайсет минути, докато при хората средната продължителност достига едва четири минути.

Женският оргазъм продължава между двайсет секунди и две минути. Интересното е, че жената няма нужда от тази сексуална кулминация, за да формира яйцеклетка, нито за да зачене. Докато при мъжете оргазмът е задължителна спирка по пътя към еякулацията, която пък е неотменна част от предаването на генната информация. От античността до 19-ти век се е вярвало, че жената изпитва оргазъм също както мъжа и че това е необходимо за самото зачеване, обяснява Томас Ликър, друг преподавател в Калифорнийския университет „Бъркли” и автор на книгата „Сексът насаме”. Тези вярвания не влизат в противоречие с изненадващо подробните познания върху анатомията на клитора още от 2-ри век сл. Хр. По-късно, през 1559  г.  италианският лекар Реалдо Колон пряко свързва клитора с женския оргазъм.

Според британския зоолог Дезмънд Морис „човекът е най-секси маймуната в света”. Всеки 24 часа се стига до 100 милиона сексуални акта в световен мащаб, според данни на Световната здравна организация. При тези факти би било глупаво да продължаваме да се питаме защо жените изпитват оргазъм. Всъщност би трябвало да си зададем един доста по-важен въпрос, а именно: защо при толкова много секс само 25% от жените стигат до оргазъм по време на акта?

Сексологът Стюарт Броуди от Университета Уест Скотланд открил, че жените, които се поклащат при ходене, имат повече вагинални оргазми от останалите. Изследването му е публикувано в „Journal of Sexual Medicine”. Друго проучване чрез допитване до близначки пък показва, че достигането до оргазъм може да варира генетично в 45% от случаите. Само че още не е ясно кои точно са отговорните за тези процеси гени.

Женският оргазъм е като криминална загадка за биологията като цяло. В своя прочут труд от 1967 г. „Голата маймуна” зоологът Морис предполага, че смисълът на сексуалния климакс при жената е да я обездвижи в хоризонтално положение, за да увеличи шансовете за зачеване. През 90-те години учените Робърт Бейкър и Марк Билис от Университета в Манчестър развиват теорията, че женският оргазъм спомага за задържане на по-голямо количество сперма във влагалището и за понататъшното й инжектиране в матката.

Тази теория обаче се сгромолясва след прочутата статия на един от най-уважаваните американски биолози в списанието „Natural History” – става дума за нашумялото твърдение на Стивън Джей Гулд, че се гордее със зърната на гърдите си, въпреки че нямат никаква биологична функция. Според Гулд мъжете имат зърна, подобни на тези на жените, въпреки че не кърмят и по аналогия женският клитор може да се смята за отражение на мъжкия член без да има някакъв специален еволюционен смисъл.

Гулд всъщност доразвива идеите на Елизабет Лойд, научен историк, която в момента е преподавател по история на научната философия в Университета в Индиана. Именно тя предизвика фурор сред американските феминистични организации през 2005 г., когато публикува „Случаят с женския оргазъм”. Нейното твърдение е, че оргазмът при жената е субпродукт на еволюцията, също както зърната на мъжете. В крайна сметка мъжът и жената споделят една и съща телесна структура. Развитието на гърдите при жената е резултат на еволюционно приспособяване – без него не би било възможно отглеждането на бебетата.

Способността за оргазъм се появява още в ранното развитие на човешкия ембрион, казва Лойд. Както момченцата, така и момиченцата се сдобиват още в майчината утроба с необходимите нерви, тъкани и мускули. Може би именно в този ранен етап се крият отговорите на въпросите защо само 25% от жените стигат до оргазъм, или защо само една трета имат вагинални оргазми или пък защо 5-10% никога не са изпитвали или няма да изпитат оргазъм.

До ден днешен учените още не са открили доказателства за връзката между оргазма и плодовитостта на жената, но би било чудесно някой ден да я открият, според Лойд. И допълва, че заключението, че женският оргазъм е субпродукт на еволюцията далеч не означава, че е по-малко важен от този на мъжа. А има доста основания да се смята, че научните заключения от този вид могат да се изтълкуват погрешно. В много общества още от древни времена женската сексуалност е отричана и цензурирана.

Клиторът се счита за нещо забранено дори в днешно време. Само през изминалата година над 80 милиона африкански жени между 18 и 49 години са били подложени на ампутация на клитора, според СЗО. Този архаичен ритуал е част от официално признатите традиции в 28 държави в Африка. Практикува се още, макар и в по-малък мащаб, в Индия, Индонезия, Малайзия, Пакистан и Шри Ланка. Обичаят е разпространен както сред мюсюлманите, така и сред християнски общества, каквито са например коптите в Египет, Етиопия и Судан. Представя се като религиозна практика, но всъщност нито Библията, нито Коранът споменават отрязването на клитора.

За Лойд тази нечовешка практика е напълно неприемлива. В своя зародиш тя се базира на силно вкорененото вярване, че „женското тяло е собственост на мъжа”. По всяка вероятност ампутацията на клитора е имала за цел да осигури вярността на жената към нейния мъж, тъй като след подобна операция тя вече не може да изпитва никакво удоволствие от секса. А това би трябвало да гарантира, че всички деца на жената са от същия баща.

В западните общества сексуалното потисничество достига своя критичен момент през Викторанската епоха. Да се говори за секс било позволено и широко разпространено, но не и да се прави, обяснява Робер Мушамбле, преподавател по история в Парижкия университет, който миналата година публикува „Оргазъм – история на удоволствието от 16 в. насам”. Според този френски автор сексуалната репресия наложена от религията властва над западните общества в последните четири или пет века до 60-те години на 20-ти век. Според Мушамбле именно тези морални органичения играят роля за зараждането на капиталистическата икономика.

Как е възможно това? Всъщност в Средновековната епоха до 16 век е имало голяма свобода във всичко, което се отнася до секса и оргазма, твърди историкът в скорошно интервю по Би Би Си. По това време е имало много незаконнородени деца, плод на секса извън брака, а содомията даже не е била преследвана. Положението рязко се променя към средата на 16-ти век, когато властта въвежда преследването на т.нар. сексуални престъпления. Ловът на вещици имал дълбок сексуален подтекст – смятало се, че тези жени се сношават с демоните. Содомията започва да се наказва строго в цала Европа. През 1660 г. например един млад френски писател, който публикувал порнографски разкази, бил принуден да поиска публично прошка пред парижката катедрала Нотр Дам. След това му отрязали дясната ръка и за капак го изгорили жив на клада.

Преследването на сексуалните престъпления укрепвало властта на монарсите и църквата, но в същото време създавало напрежение между либидото и сексуалните желания на хората, които се сблъсквали челно с държавната воля. В края на 19-ти век например лекарите твърдяли, че който мастурбира със сигурност ще умре до няколко месеца. Според Мушамбле първият британски министър-председател Уилям Гладстоун признал, че като ученик онанирал и след това вярвал искрено, че ще умре. Потиснатата сексуална енергия била насочена към развитието на културата, изкуствата и икономиката, от които възниква капитализма и постепенното отхвърляне на влиянието на религията върху обществото.

Разбира се, става дума само за една от многото гледни точки. А по отношение на секса и оргазма винаги ще срещнем куп здравословни несъгласия. Историкът Томас Ликър например не е съгласен с тезата на Душамбле, че сексуалното потисничество способства за възникването на капитализма. Според него по-възможна хипотеза е, че достъпът до секса се разширявал с повишаването на доходите от глава на населението. Контролът върху възпроизводителните функции на жената се упражнявал във всички общества, но през 19-ти век започнал да отстъпва в индустриално по-развитите страни.