Всички филми на Пазолини в София

2
Добави коментар
Valko
Valko

Пълна ретроспекстива на големия италиански режисьор Пиер Паоло Пазолини (1922-1975) ще бъде представена в Дома на киното от 27 март до 16 април като разкошен заключителен акорд на София филм фест.

Пазолини е определян като един от най-противоречивите и провокативни кинематографисти в историята на киното.

Името му нашумява през 60-те години, когато той надскача своите връстници, вдъхновени от френската Нова вълна и търси вдъхновение в изкуството, литературата, фолклора и музиката. Концентрира се върху темите за въздействащото отчаяние от живот на ръба.

Роден е в Болоня като син на офицер. Започва да пише стихове едва 7-годишен. Като студент, през 1942 г. публикува първата си поетична книга – „Поезия от Казарза“.

Служи в армията в последните месеци на Втората световна война, след обявяването на капитулацията на Италия е пленен от германците, но избягва и няколко години се крие в малкото градче Казарза.

Става член на Комунистическата партия през 1946 г., но е изключен три години по-късно, тъй като е арестуван за „морално позорене“ – заради хомосексуалните си връзки.

Но остава под влиянието на марксизма и намира вдъхновение в трудовете на Антонио Грамши и неговата вяра в революционната сила на италианското селячество.

На 2 ноември 1975 г. Пазолини е брутално убит. След като пребива режисьора до смърт, убиецът го прегазва няколко пъти със собствената му кола.

Сериозните подозрения и улики са, че убиецът е мъжка проститутка – образ от улицата, пресъздаден убедително на екрана в негови филми. Но мистерията около смъртта на скандалния режисьор остава неразгадана.

В програмата са включени големите „Декамерон“, „Евангелието на Матея“, „Едип цар“, „Медея“, „Теорема“, „Земята, видяна от Луната“, „Кентърберийски разкази“, „Кочина“, „Любовни срещи“, „Мама Рома“, „Сало, или 120-те дни на Содом“, други, по-слабо известни игрални, както и няколко документални филми.

В игралните участват знаменити актьори като Силвана Мангано, Тото, Франко Чити, Терънс Стамп, Ана Маняни и др.