Д-р Мария Саватинова: Колитът се отключва при генетична предразположеност!

0
Добави коментар
yApple

Моля да публикувате по-подробна и достъпна информация за болестта, наречена улцерозен колит. Вярно ли е, че засяга обикновено млади хора и се приема за модерно заболяване? За причините, симптомите, протичането, лечението, прогнозата на улцерозния колит, както и по други актуални въпроси на тема гастроентерология, разговаряме с д-р Мария Саватинова – гастроентеролог в Диагностично-консултативен център Пловдив. 
 
– Д-р Саватинова, преди да обясните какво е улцерозен колит, кажете наистина ли го приемат за модерно заболяване сред младите хора и защо?
– Аз не бих го квалифицирала точно като най-модерното заболяване сред младите. Не това е типичното за болестта. Улцерозният колит спада към групата на възпалителните чревни заболявания заедно с още едно – болестта на Крон. Тя обаче е по-рядко срещана, докато този вид колит е със средна честота, т.е. немного често, но и не толкова рядко. И се характеризира с възпаление на лигавицата на дебелото черво, с образуване на язви по тази лигавица.

– Затова ли е улцерозен?
– Затова е улцерозен, защото се образуват язви по лигавицата на дебелото черво, както вече споменах. Но възпалението може да обхване цялото дебело черво, тогава вече говорим за панколит. Или засяга отделни сегменти от него. И в зависимост от това се определя и тежестта. Най-тежките форми съответно се проявяват, когато се засегне цялото дебело черво. Има и мълниеносни форми, които са животозастрашаващи, за радост те са изключително редки.

– А как се проявява?
– Типичната клинична картина е с диария и кръв в изхожданията или, както ги наричаме, кървави диарии. Може да се стигне до 5, 6, 7, 8, 10, дори повече изхождания. В зависимост от това се определят формите – лека, средно-тежка, тежка и мълниеносна форма на заболяването, като по-чести са леките и средно тежките. При по-тежките форми се налага лечение в болница, в стационари, в гастроентерологично отделение, а по-леките и средно тежките се лекуват в доболничната помощ от специлизираните кабинети.

Освен кървавата диария

може да се появи и температура при по-тежките форми, може да има прояви от страна на кожата, на ставите, т.е. от органи извън чревния тракт. И още нещо от клиниката, от протичането на болестта – има тежки усложнения при по-сериозните форми. Такива са перфорацията на червото, злокачественото израждане, масивното кървене, което налага спешно отстраняване на цялото дебело черво. Или т.нар. токсичен мегаколон. Но това са усложнения при по-тежките форми.

– Значи е системно заболяване?
– То е системно, спада към групата на автоимунните заболявания. Човек има генетична предразположеност към това заболяване, но тя може да се превърне в болест при наличие на отключващи факторш – това може да са инфекции, психотравма, някакви хранителни алергии. Но това са само отключващите фактори. Както казах, генетичната предразположеност е в основата, тук е важно да се знае, че не става дума за наследствена болест, а именно за генетично предразположение. Т.е. не е семейно заболяване, а автоимунно.

– В такъв случай какво е лечението?
– Улцерозният колит по принцип се лекува с т.нар. имуносупресори, чиято цел е потискане на този автоимунен процес – антиген-антитяло. Има специфични лекарства, с които се лекува болестта. Тежките и мълниеносни форми се лекуват задължително в гастроотделение. Както споменах – може да се наложи отстраняване на цялото дебело черво. По-леките форми се влияят от лечението с една група препарати, наречени аминосалицилати.

– А прогнозата каква е?
– Съществуват две форми на протичане. Има болни, които получават един пристъп за целия си живот и никога повече не се повтаря. Другата форма е хронично-рецидивиращото протичане. Например има пристъп, след това в продължение на няколко години няма никакви оплаквания и изведнъж – нов пристъп. Това е рецидивиращото протичане. Или прогресиращо протичане – без “светли” периоди. Т.е. въпреки лечението болният не влиза в ремисия. Болестта е налице, което налага много дълги години да се приемат лекарства.

– Но не се умира от него, грубо казано?
– При тежките форми може да се случи, при средно тежките и леките – те са лечими.

– Лесно ли се поставя диагнозата?
– Диагностицирането става ендоскопски с хистологично потвърждение на диагнозата. Методът, с който се диагностицира улцерозният колит, се нарича фиброколоноскопия.

– Човек сам може ли да заподозре по някакви по-ранни признаци, че развива подобно заболяване?
– Винаги наличието на кръв в изхожданията налага посещение при специалист, който от своя страна е

длъжен да огледа дебелото черво

Така че едва ли човек може сам да разбере от какво страда, четейки в интернет. Следва ендоскопия, която да потвърди диагнозата. Искам да кажа, че в повечето случаи болестта се лекува амбулаторно. Относно прогнозата – не, не можем да прогнозираме как ще протече един хроничен улцерозен колит, това е невъзможно. Дали ще бъде само един пристъп, дали след време ще се повтори – това не можем да го прогнозираме.

– Наскоро прочетох някъде, че ако човек страда дълго време от стомашни киселини, може в крайна сметка да развие предрак, рак. Така ли е?
– Няма такова нещо. Стомашните киселини винаги са израз на повишена секреция, израз на един повърхностен гастрит. В момента има много добри медикаменти за гастрит и язва, които за съжаление не лекуват трайно. Т.е. овладяват симптомите, но като се спрат лекарствата, те отново се подновяват. И още нещо в тази връзка – ако болният се изследва за Хеликобактер и се проведе лечение, се получава по-дълготраен ефект. Това, за което питате, категорично не е предраково състояние. Смяташе се, че атрофичният гастрит може в някаква степен да доведе до полипи или карцином, но той пък не протича с киселини.

– А има ли някакви признаци, по които отрано да се заподозре раков процес?
– Има – безапетитие, отслабване, отвращение към месо, анемия при изследванията. Това може да означава раков процес. Понякога раковите заболявания в тази сфера имат язвена маска, т.е. оплакванията са като при язва, а излиза карцином. Но това се случва по-рядко.

Най-честите са тези, за които току-що говорихме – с гастрит и с язва. Много често имаме случаи на т.нар. спастичен колит, който обаче е на нервна почва и няма нищо общо с улцерозния колит, нито с другите възпалителни заболявания в стомашно-чревния тракт. Той се дължи на напрежение, психотравми, сега ги има много… Искам да отбележа още нещо важно – много чести са чернодробните заболявания. И не толкова вирусните хепатити, колкото хепатитите от омазняване, т.нар. стеатозен хепатит, и то при млади хора.

– А каква е причината?
– Пак е генетична – високи масти в кръвта, наднормено тегло. Това са най-честите причини. И по-редки, но не чак толкова – прекаляването с алкохол, прекаран вирусен хепатит и диабет. Това са причините за стеатозните увреждания на черния дроб.

Яна ГРОЗЕВА